用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去倫敦好?定糸利物浦好呢?
樓主: tonychan9
go

去倫敦好?定糸利物浦好呢? [複製鏈接]

熱血勳章

回覆:noel2010 的帖子

事實係呢幾間倫敦嘅大學,ranking 高過利物浦的大學。

引用:+本帖最後由+brother4+於+15-9-13+22:00+編

原帖由 brother4 於 15-09-13 發表

瑞士大學留學出名是瑞士酒店管理課程、瑞士旅遊業管理課程. ...
我聽過大學有英語課程。

瑞士大學留學出名是瑞士酒店管理課程、瑞士旅遊業管理課程有英語課程三年約一百萬,德國有英語課程但貴要平就德語上課

引用:+本帖最後由+brother4+於+15-9-13+22:07+編

瑞士大學留學出名是瑞士酒店管理課程、瑞士旅遊業管理課程 ...
瑞士酒店課程,我同事個女以前去過,42萬三萬,德國貴D都無辦法!

tonychan9 發表於 15-9-13 21:52
我想找大學!
兩個地方都是英格蘭,應以學生程度及科目選學校,如果要名校大學,倫敦就多選擇,生活指數較高。即食住交通費多一點。去法國學英文,不如學法文或德文,瑞士大學比英國大學貴很多。

tonychan9 發表於 15-9-13 22:11
瑞士酒店課程,我同事個女以前去過,42萬三萬,德國貴D都無辦法!
早前去過展覽及講座,3年要1.5M, 雖然叫瑞士大學,但不算認可degree, 畢業比番一張UK 大學証明。入場門檻很低,但master 就好好多。

EASTCOAST 發表於 15-9-13 22:02
事實係呢幾間倫敦嘅大學,ranking 高過利物浦的大學。
如果仔女有能力入到,當然考慮這些top U。

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-13+22:11+瑞

原帖由 noel2010 於 15-09-13 發表
早前去過展覽及講座,3年要1.5M, 雖然叫瑞士大學,但不算認可degree, 畢業比番一張UK 大學証明。入場門檻很 ...
多謝哂!

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-13+21:52+我

兩個地方都是英格蘭,應以學生程度及科目選學校,如果要名校大學,倫敦就多選擇,生活指數較高。即食住交通 ...
請問倫敦生活費比利物浦多百分之幾?

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-13+21:52+我

兩個地方都是英格蘭,應以學生程度及科目選學校,如果要名校大學,倫敦就多選擇,生活指數較高。即食住交通 ...
系吾糸名校學費會高D?

tonychan9 發表於 15-9-13 22:27
請問倫敦生活費比利物浦多百分之幾?
利物蒲住平很多,相對食都平些,出town 主要行路。倫敦坐underground 一個站起碼£2.x, 租當然貴好多。一年估使多$5-10萬(估計), 還要看你女喜歡外出定只顧留宿舍。但由機場去倫敦車費,比利物蒲就平很多。朋友個仔在倫敦讀大學,日日留宿舍,從不外出食東西,只吃杯面。朋友很富有,他亦不願個仔沒消費,都要看孩子而定。

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-13+22:27+請

利物蒲住平很多,相對食都平些,出town 主要行路。倫敦坐underground 一個站起碼£2.x, 租當然貴好多。一年 ...
資料好有用,等我盤算一下,還有一定時間做準備!

回覆:noel2010 的帖子

你朋友個仔 ,好似我亞大日日食麵 ,一個罐五香肉丁食ㄧ星期,太慳了,倫敦生活太貴,真係讀考慮生活指數低地方。。。

brother4 發表於 15-9-13 23:14
你朋友個仔 ,好似我亞大日日食麵 ,一個罐五香肉丁食ㄧ星期,太慳了,倫敦生活太貴,真係讀考慮生活指數低 ...
他家人很有錢,比夠生活費,不要他慳住使。所以都要看個人怎樣。

回覆:去倫敦好?定糸利物浦好呢?

有很多學生好慳,知父母賺錢辛苦

引用:有很多學生好慳,知父母賺錢辛苦 +

原帖由 brother4 於 15-09-14 發表
有很多學生好慳,知父母賺錢辛苦
所以咁多人去利物浦!

亞仔選大學時,班主任都建議佢去其他城市,亞仔好慳家,都係咁諗,但我同佢分析,除Oxbridge外,倫敦的KCL,UCL,LSE及Imperial排名都較高,雖然倫敦較貴的是交通費及住宿,交通費每星期約多10-20鎊,住宿比其他城市高約60-120鎊,一年40星期計,倫敦要用多3200鎊至6000鎊,三年約10,000-20,000鎊的差異,但將來出來工作,這可能只是半年至大半的收入。

另外識人去左倫敦讀書,佢本來幾宅男,去到倫敦識左新朋友,邀請佢返團契教會,佢又肯去,幾年都要張羅住宿,要攪水電煤及上網等,間唔中又遇到街頭騙子,呢啲經驗幾有用,幾年間佢成長好多。

所以如果經濟許可,我一定會選倫敦。

annie40  nice sharing  發表於 15-9-16 10:00

引用:你朋友個仔+,好似我亞大日日食麵+,一個罐

你朋友個仔 ,好似我亞大日日食麵 ,一個罐五香肉丁食ㄧ星期,太慳了,倫敦生活太貴,真係讀考慮生活指數低 ...
要咁慳日日食麵,好可憐,即食麵罐頭有大量防腐剂,致癌
點解要咁生活?!

佢太慳,錢不願使,像我,自己平日食麭及麵

其實係超市買餸不是很貴,不過要自己整。

‹ 上一主題|下一主題