用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding ...
樓主: hkpapa852
go

[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-7-21 10:14
我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)既人, 所以選校時, 不管係小學定中學, 都會睇下佢地既"學術表現" ...
好勁呀

回覆:hkpapa852 的帖子

很好的整理,值得參考,謝謝。

教育署好多資料唔比學校發放, 加上轉考DSE後, 好多數據都冇一致性公佈, 好難直接COMPARE。你話我知3322有鬼用咩?! 得果10分入鬼到大學咩?! 所以呢D數字真係得啖笑。另外仲有D所謂排名, 乜鬼校園設施/配套又計幾多分, 有幾多個攞左咩獎又幾多分, 呢D又係九唔搭八(但又好多人要睇呢D去選校喎?!), 校舍3千尺有幾多分? 5千尺又幾多? LAB有幾多間, 每間計幾分?!

多謝教署唔比人"標籤"學校, 所以唔比學校發佈咁多資訊, 仲提醒我地求學唔係求分數....認真便輸烏....

hoivy 發表於 15-7-22 15:31
其實資料唔洗多,只要學校講得出入3大,8大比率就夠。當然有機會是學校自己根本都不想其他人知。 ...
入3大既資料, 都可以好多水份.
有D學校, 將SPACE之類既課程照當入三大.

係沒有統一規範如何發放升學資料既情況下, 家長只係得個"估"字.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoivy 發表於 15-7-22 15:55
那唯有看經JUPAS入本地大學比率,若有人能整理有關資料,真是功德無量,造福家長們。 ...
其實只有少數學校會講佢地JUPAS入本地大學比率 (不少"神校"都收收埋埋, 繼續做"神秘學校"), 而且JUPAS中包括Degree同AD/HD課程, 二者差好遠

所以我覺得只有"本地學士課程"比例最有參考價值
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoivy 發表於 15-7-22 16:12
但,我常常有個疑問,為何有這麼多人擁戴那些"神秘學校",在沒有數據參考的情況下,難度就是信"名氣"而已? ...
當人地問人個仔/女入咗邊間學校既時候, 你一講個校名出嚟大家就即刻嘩嘩聲, 你話感覺會係點呢?

好似明星都有分偶像派同實力派, 當然亦有部係係有實力既偶像派, 只係大家賣點唔到啫!

hkpapa852 發表於 15-7-22 16:16
當人地問人個仔/女入咗邊間學校既時候, 你一講個校名出嚟大家就即刻嘩嘩聲, 你話感覺會係點呢?

好似明星 ...
出番個list好噃...偶像派....實力派.....有實力既偶像派

mamaokasan  hohoho  發表於 16-3-23 00:55
hkpapa852  你又嚟啦!  發表於 15-7-22 16:22

回覆:[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding

支持hkpapa!

回覆 gracelam 的帖子

非常同意

我都是睇本地+ 外國學士%, 因有好多名校去左外國, 唔計又不夠反應事實.

其實真係唔睇唔知, 我都被好多名校的DSE figure 驚左, ( 政府打散叻人方面 做得好, ) 叻人分得好散, 咩學校都有,  傳統名校多的是令人響往的傳統, 課外活動亦無疑出色,  反而成績好多只是算平平.  地區名校, 新進直資, 單睇成績同傳統分校真的分別不大, 很多更好.

支持, 等睇表.

hkpapa852  真係又好成績既直資中學, 其實無幾多間  發表於 15-7-24 12:49

Band 1 唔等如DSE好

引用:樓主分析有趣,+等睇表,+易睇D...

原帖由 HaYi 於 15-07-21 發表
樓主分析有趣, 等睇表, 易睇D...
支持支持

‹ 上一主題|下一主題