用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給下年揀62網小一的家長
樓主: ken244644
go

給下年揀62網小一的家長 [複製鏈接]

回覆:ken244644 的帖子

今年的情況是:荃基沒有111 基本唔會in,  深天有111一定有2nd in,  思源111有15%加分,伍季明沒111 揀來in,  馬基優先考慮111。所以, 以上學校111 唔多唔少是有幫助的。

fannychan88  荃基003有得in  發表於 15-7-1 01:38

至於浸聯, 往年是所有申請者都有得in,  有實力就入2nd in。今年情況有望各位update。

引用:可以的話,離開62網死亡之組。今年有成4,5

原帖由 crm1chm 於 15-06-30 發表
可以的話,離開62網死亡之組。今年有成4,5百人走來走去找學位,真的很恐怖。

...
是呀。 葵青區除了兩間仁立, 其他好學校也才100-200人申請, 比荃灣區機會大的多。 所以, 叩門必需考慮跨區,才能增加勝算。

大家有沒有覺得, 62網的學校都被寵壞了, 除3寶外, 所有學校的職員態度都不好, 好像是施捨給我們似的。 想當年殺校的時候, 小朋友揀學校, 校長都會親自接見。 現在這種情況, 讓人倒胃口

什麼時候全部小學學位都可以像幼稚園一樣, 入學就要面試, 堂堂正正的較量。除了保留兄姐在校的自行外, 所有剩餘學額都開放給大家面試。還有, 距離也是考慮, 若小孩同分, 理應錄取不需要坐校巴的一個, 減免交通濟塞又環保。

ken244644 發表於 15-7-1 01:14
什麼時候全部小學學位都可以像幼稚園一樣, 入學就要面試, 堂堂正正的較量。除了保留兄姐在校的自行外,  ...
小一其實只應該考慮兩個因素,一是兄姐是否在校或父母是否職員的自行,二是距離,按距離分級加分,同屋苑的加最高分,越遠分數越低,另外,全港津貼官校都是融合教育的,每間學校應該預留一定%學位給合資格的sen生 ,而非在自行階段就拒收表格,有剩學位就抽簽
這才是真正的就近入學和融合教育的理念,小一就面試,對住在學校附近但能力稍低的學生來說,這些只是教育局的口號,如我個仔,我住在大熱學校隔離, 由出生已經聽他們的上學鐘聲大,因為只有15分,只可大抽獎,但自問他能力無法叩門,只好自行時跨區用舊生分數入穩陣的學校,每天用兩個鐘來回,同時眼見一架一架校車載住其他小朋友來自己屋企旁的學校,這就是就近入學的理念嗎?真諷刺!

醒目開學勳章

回覆:給下年揀62網小一的家長

就近讀書的理念,我都認同。但純以距離計,又會產生另一問題,就是會炒貴好學校附近的樓價。變相有錢人先可以讀好學校。即喇沙收來收去都係住旁邊的有錢小朋友。我相信一間學校是社會的縮型。應該有來自不同背景的小朋友。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ken244644+於+15-06-30+發表6

原帖由 小小車厘子 於 15-06-30 發表
石鐘山111,幫助不大,只是早in,一定會留位給非111,同學仔葵青區,剛剛叩門成功,是000.

...
石鐘山111,一定全in. 無111就揀來in. 而且, 111已經係6月8日前收咗call了。如果你朋友依家先收call應該已經call緊後備。

引用:大家有沒有覺得,+62網的學校都被寵壞了,+

原帖由 ken244644 於 15-07-01 發表
大家有沒有覺得, 62網的學校都被寵壞了, 除3寶外, 所有學校的職員態度都不好, 好像是施捨給我們似的。  ...
我覺得深天從校長以致書記,嬸嬸等對待家長嘅態度都不錯啊

引用:今年的情況是:荃基沒有111+基本唔會in,++

今年的情況是:荃基沒有111 基本唔會in,  深天有111一定有2nd in,  思源111有15%加分,伍季明沒111 揀來in, ...
我朋友深天111,冇sec in

q**p

引用:至於浸聯,+往年是所有申請者都有得in,++有

至於浸聯, 往年是所有申請者都有得in,  有實力就入2nd in。今年情況有望各位update。

...
浸聯,我朋友係111,叩門時想比推薦信,但都拒收(牧師寫的信),而家係waiting 都冇。

q**p

引用:據我所知荃浸(浸聯)也是暗收111,+并非如外

原帖由 Funnyohoh 於 15-06-30 發表
據我所知荃浸(浸聯)也是暗收111, 并非如外界所言全in的同時及只睇小朋友表現( 因連我親戚小朋友在內, 所知 ...
冇錯,我今年認識111簡浸聯既,荃部都入到2in. 所以呢間都係睇你誠意!

ken244644 發表於 15-7-1 01:00
今年的情況是:荃基沒有111 基本唔會in,  深天有111一定有2nd in,  思源111有15%加分,伍季明沒111 揀來in, ...
馬基其實只IN 111 OR 110學生呢 !荃基是選的, 因為細校細班叩門位極小

ken244644 發表於 15-6-30 15:20
62網可以讀書的學校, 其實除了公學, 其他都ok的。

珍貴的111 請給予 馬基,荃基,石鐘山,思源,伍季明 ...
多謝你資料! 希望唔駛去到扣門呢步

天使之心02 發表於 15-7-2 01:23
冇錯,我今年認識111簡浸聯既,荃部都入到2in. 所以呢間都係睇你誠意!

...
係咪IN兩ROUND??

正確D來講, 我識2人浸聯叩門是000,一人waiting, 一人有Offer

回覆:給下年揀62網小一的家長

謝分享,下年就到我。今年已經好緊張。
岩岩搬黎lee區,競爭甘大好苦惱。自己得15公好似自殺甘。希望有抽獎命

引用:謝分享,下年就到我。今年已經好緊張。 岩

原帖由 busyling 於 15-10-01 發表
謝分享,下年就到我。今年已經好緊張。
岩岩搬黎lee區,競爭甘大好苦惱。自己得15公好似自殺甘。希望有抽獎 ...
哎呀, 62真係好慘烈。 派到去石小同聖小已經叫做還可接受。 萬一派左去潮州 or青衣d借位, 真係頭都大。

引用:大家有沒有覺得,+62網的學校都被寵壞了,+

大家有沒有覺得, 62網的學校都被寵壞了, 除3寶外, 所有學校的職員態度都不好, 好像是施捨給我們似的。  ...
思源,仁立校務處職員好有禮貌

‹ 上一主題|下一主題