用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 麗城荃官
樓主: bobbobjai
go

麗城荃官 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bobbobjai+於+15-06-17+發表

原帖由 ken244644 於 15-07-01 發表
除非你真係非官校不讀。 否則將珍貴111給馬基, 深天,思源,伍季明
多謝提醒!

bobbobjai 發表於 15-6-17 00:43
如果有20分,自行入唔到的話,叩門111機會大嗎?
官校自行有20分入到的機會其實好大,無理由唔去報.但統一官小一向111都不會有特別優待,況且荃灣區應該有些更好的學校可以考慮.

引用:Quote:bobbobjai+發表於+15-6-17+00:43+如

原帖由 jcctiu 於 15-07-01 發表
官校自行有20分入到的機會其實好大,無理由唔去報.但統一官小一向111都不會有特別優待,況且荃灣區應該有些更 ...
有20分機會不是很大,大把舊生父母畢業或姐兄係畢業生,保守啲機會一半半啦!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+jcctiu+於+15-07-01+發表官校

原帖由 gracelam 於 15-07-02 發表
有20分機會不是很大,大把舊生父母畢業或姐兄係畢業生,保守啲機會一半半啦!

...
而家20分真係一半半甚至1/3機會咋

想問下,麗城荃官係廣東話教學,定係普教中文?

回覆:麗城荃官

Sen學生但考頭10又如何?照樣歧視嗎?

想請問下,荃官小有幾多會升到荃官中?

引用:如果有20分,自行入唔到的話,叩門111機會

原帖由 bobbobjai 於 15-06-17 發表
如果有20分,自行入唔到的話,叩門111機會大嗎?
同學仔今天放棄荃官offer,因為收到深天後補call。

引用:想請問下,荃官小有幾多會升到荃官中?

原帖由 KCKLau 於 15-07-02 發表
想請問下,荃官小有幾多會升到荃官中?

上年及前年最多,大約有近二十人升上荃官中學。廖寶珊、李城壁、王少清大約各十名。

有设有精英班?

引用:Quote:bobbobjai+發表於+15-6-17+00:43+如

原帖由 jcctiu 於 15-07-01 發表
官校自行有20分入到的機會其實好大,無理由唔去報.但統一官小一向111都不會有特別優待,況且荃灣區應該有些更 ...
是否我報自行,如果入唔到,大抽獎又抽唔到,我就不用諗叩門,定係都要填返1個1,請指教!

bobbobjai 發表於 15-7-2 13:46
是否我報自行,如果入唔到,大抽獎又抽唔到,我就不用諗叩門,定係都要填返1個1,請指教!

...

你誤會了.我其真是建議你自行唔好浪費你的20分,官校沒有宗教分計,所以你入到的機會比教會學校有20分的人大好幾倍呀!曾幾何時,有15分都有人試過抽到荃官,那時荃官的受歡迎程度比現在過之而無不及,所以雖然現在學生多,競爭大,但我估計入到的機會仍會大過7成,如此高的機會率實在不容錯過.

至於萬一自行失敗,到統一派位我就建議你千祈唔好再揀荃官做第一志願,因為這間學校完全不會因你揀她111而對叩門有任何幫助,而且在荃灣比荃官好的學校多的是.荃官在荃灣絕對是一間受家長歡迎的學校,但我個人意見這學校絕對談不上是一所好學校,其實她的升中派位成績長年以來都只是中等,每年有唔少學生派去荃灣官中的背後,其實有更加多的學生是派了去BAND 3中學,荃官一向對成績比較差的學生的支援都不是做得太好.

在荃灣真的好的兩間學校,她們不單只有超過50%升BAND 1中學比率,而且這兩間學校著重關愛,會特別幫助成績不好的學生,所以她們升BAND 3中學的比率連10%都沒有.

而荃灣統一派位也有一個很特別的地方就是受家長歡迎的學校特別多,其他區通常只有兩三間超級受歡迎的學校,如葵涌的仁立仁紀,所以第一志願報入到的機會都唔大.但荃灣區受歡迎的學校可以多達7-8間,揀這些學校第一志願都未必一定入到,但就是因為各人的第一志願這麼分散,所以第一志願中獎的機會就變得很大,包括我剛提及的那兩間好學校.所以如果我是你,我就一定會在統一派位揀這兩間學校的其中一間做第一志願,反正你揀荃官第一志願都未必一定得,不如揀一間比荃官好得多的學校,而且最緊要是入到的機會也不少呀!

引用:Quote:bobbobjai+發表於+15-7-2+13:46+是否

原帖由 jcctiu 於 15-07-03 發表
你誤會了.我其真是建議你自行唔好浪費你的20分,官校沒有宗教分計,所以你入到的機會比教會學校有20分的人大 ...
多謝你既意見!
請問荃灣有邊2間係你所指既好學校?以及是否要111呢?

引用:Quote:原帖由+jcctiu+於+15-07-03+發表你誤

原帖由 belgiumchoco 於 15-07-03 發表
多謝你既意見!

...
浸聯and馬基

引用:Quote:bobbobjai+發表於+15-7-2+13:46+是否

你誤會了.我其真是建議你自行唔好浪費你的20分,官校沒有宗教分計,所以你入到的機會比教會學校有20分的人大 ...
好多謝你的分析及建議,我開始明白這個遊戲如何玩法😄

belgiumchoco 發表於 15-7-3 18:57
多謝你既意見!

...
唔該唔好為了幾個叩門位而一定要作111的安排,揀學校其實最重要第一學校的質數,第二是入到的機會率,在兩者中間要作出平衡,好似樓主這個case好明顯111的安排並非明智選擇,就千祈不要跟風!

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+15-7-3+23:08+編輯+

同意你講嘅野,不過,因為分散左人數,中唔到第一,就好大機會派去所謂嘅寶校,而你講果2間,大約中嘅機會係20%,真係睇你博唔博。

引用:Quote:原帖由+belgiumchoco+於+15-07-03+發

原帖由 Soundervolt 於 15-07-03 發表
浸聯and馬基
Thanks

回覆:Soundervolt 的帖子

百幾人得二十幾個升到

引用:百幾人得二十幾個升到 +

原帖由 KCKLau 於 15-07-07 發表
百幾人得二十幾個升到
一年比一年少

‹ 上一主題|下一主題