用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才/95網宣基-大家有咩意見
樓主: KKFKKF
go

優才/95網宣基-大家有咩意見 [複製鏈接]

回覆:優才/95網宣基-大家有咩意見

另外,壓力到到都有,個人覺得津校差異大D小朋友醒相對就輕鬆D考得好,但直資較小朋友學術能力平均要考頭就難D。

rhung 發表於 15-6-14 13:49
冇膽囉,成家人又冇抽獎運,唔搏啦。我們揀田小乙一中左
都好吖,乙一中,我得15分係勇字上身用111抽宣基,萬幸喇抽到真係

rhung 發表於 15-6-14 13:52
是,宣基一個「清泉」,抽到既好好珍惜,唔要既,快快放位比叩門人快些開心放暑假

...
一定會今日決定好,不要offer/要offer都會明天覆學校,張位可第一時間比人:)

cch0928 發表於 15-6-14 14:04
另外,壓力到到都有,個人覺得津校差異大D小朋友醒相對就輕鬆D考得好,但直資較小朋友學術能力平均要考頭就 ...
明白,謝謝提點:)

回覆:優才/95網宣基-大家有咩意見

優才校長話自己兩年DSE 成績冠絕全港,又會睇出小朋友多元智能潛質再加以培訓,咁好做咩唔讀?? 仲諗??

cch0928 發表於 15-6-14 13:51
兩間都好,睇你想點。保守D又負擔到就GT,大部份直上中學,而且直資的面試的確screen 過D學生,在整體小朋 ...
無宗教分自行陪跑都照博111,只因喜歡校方的理念和教學模式,功課量暫未算完全清楚,應比直資較多點點,但我想要的是不要死催谷,無啟發,如只求谷相信派位應博將天了,我希望小朋友能平衡點發展,全面平均點,學懂積極和正面,相信在任何事情上都能易應付點。
宣基沒有精英班,實際名次都未必能知,已考分班試,校長講明分班試只用作平均分配每班學生的能力,意思即讓同學們互助互補。

津校程度的確係較不平均的,入來的小朋友來自不同幼稚園,所以看到宣基上學期課本的確係淺,像我囡k2時的課本程度左右,但我明白學校須配合整班去教導,初開始淺屬正常,下學期就未看到。

回覆:KKFKKF 的帖子

GT沒有精英班,每科只有首5名(最多15)有奬學金,即只有這部份人知科名次。但每個評估也會出報告,讓家長知道在每科評估的分數範圍(如85-100,70-84 分...)有多少百分比的學生。學生發展也全面,亦安排很多機會讓小朋友上台表演,每星期有三天開放給家長自由參與早會,小一會開放課室讓家長觀課,頗開放。

至於宣基就不大清楚,但區內大熱,緊係好嘢嚟。

不如問下你小朋友對兩間的睇法,睇下佢點唸。

cch0928 發表於 15-6-14 17:48
GT沒有精英班,每科只有首5名(最多15)有奬學金,即只有這部份人知科名次。但每個評估也會出報告,讓家長 ...
對,一陣跟她認真傾傾,看下她較喜歡那間同有咩感覺,不過她暫未有機會接觸過優才老師同校長,宣基簡介會有得跟老師上下堂,接觸就多點。anyway...照詳細傾下先
請問你有小朋友在優才讀緊嗎?能講到頗詳細的資料,謝謝你

引用:Quote:寶寶龍+發表於+15-6-13+22:14+照計升

原帖由 KKFKKF 於 15-06-13 發表
但一條龍呢下我吾sure是咩指標先照升,定成績不到要求會無得升/吾收咁樣,因知優才是有呈分的 ...
優才升中要求係英文70分,中文和數學60分.

引用:優才校長話自己兩年DSE+成績冠絕全港,又會

原帖由 crm1chm 於 15-06-14 發表
優才校長話自己兩年DSE 成績冠絕全港,又會睇出小朋友多元智能潛質再加以培訓,咁好做咩唔讀?? 仲諗??

...
優才DSE成績幾好,但並不是冠絕全港。

引用:Quote:原帖由+crm1chm+於+15-06-14+發表優

原帖由 Lucifer3960 於 15-06-14 發表
優才DSE成績幾好,但並不是冠絕全港。
應該有二十、三十間中學的DSE成績好過優才。

引用:優才校長話自己兩年DSE+成績冠絕全港,又會

原帖由 crm1chm 於 15-06-14 發表

...
信優才校長,dse冠絕全港,果然已洗腦

回覆 crm1chm 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&extra=page%3D2

SPCC, DGS 的DSE成绩才是冠绝全港

我雖然不是95網 (我是48 網的).. 兩間也有少許了解..

我會揀宣基..

GT 太自負了

.....
‹ 上一主題|下一主題