用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家及 St. Mary 究竟有沒有叩門位
樓主: mayyylai
go

聖家及 St. Mary 究竟有沒有叩門位 [複製鏈接]

chloe_b 發表於 15-7-2 10:37
我諗除左SPCC 同 女拔收外,無乜可能會放棄個offer囉!
換轉係我, 就算係呢兩間收, 我都唔會放St. Mary個位. St. Mary就算唔係同呢兩間學校同級, 都肯定相差無幾. 但每月就慳返幾千銀學費

hkpapa852  計埋校車等雜費等, 相差可能成萬  發表於 15-7-2 11:08

ok3 發表於 15-7-2 11:00
換轉係我, 就算係呢兩間收, 我都唔會放St. Mary個位. St. Mary就算唔係同呢兩間學校同級, 都肯定相差無幾.  ...
睇下家底啦,如果普通家庭(中產)當然寧願讀St.Mary啦,但如果大把錢,我會choose SPCC同女拔

chloe_b 發表於 15-7-2 11:12
睇下家底啦,如果普通家庭(中產)當然寧願讀St.Mary啦,但如果大把錢,我會choose SPCC同女拔
...
大把錢我會揀 ---- 哈羅福..... 其實都唔係, 一早走咗去外國了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:chloe_b 的帖子

其實St Mary雖然係津校,都有好多有錢人讀

...
冇$就一定揀spcc, 有減免ga

hkpapa852 發表於 15-7-2 11:37
大把錢我會揀 ---- 哈羅福..... 其實都唔係, 一早走咗去外國了
現時d乜乜乜sat gpa score 全被大6尖子攻hum, 一早出國棧gin煲底

chloe_b 發表於 15-7-2 10:37
我諗除左SPCC 同 女拔收外,無乜可能會放棄個offer囉!
好似看過有人放smc去cky

回覆:聖家及 St. Mary 究竟有沒有叩門位

St Paul's Convent

因為多個興趣學術班老師observe SMCS小女孩,相對SPC來說, 真係課業比較繁重,過了小二之後,平均做功課時間也有明顯分別,這是比較婉轉的說法。

我都佩服佢,一個weekend即make 到decision 直頭冇去SMCS注册,俾我咁好彩我會因為$的concern揀SMCS。

hppa    發表於 16-4-19 16:19

...
但如果大把錢....都係要等 SPCC 同 女拔 肯唔肯收你

siden 發表於 15-7-2 12:45
St Paul's Convent

因為多個興趣學術班老師observe SMCS小女孩,相對SPC來說, 真係課業比較繁重,過了小二 ...
我都揀SPCS...不過...都補得巧犀利

真實個案, 舊年有人放棄SMC 讀音小!

hppa    發表於 16-4-19 16:20

引用:真實個案,+舊年有人放棄SMC+讀音小!

原帖由 conniemar 於 15-07-02 發表
真實個案, 舊年有人放棄SMC 讀音小!
呢個選擇真係

sissysze 發表於 15-7-2 13:47
呢個選擇真係
如果肯定小朋友唔谷得,都未嘗不可……
‹ 上一主題|下一主題