用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求用家分享...苗士國際幼稚園PN意見
樓主: 菲菲菲
go

求用家分享...苗士國際幼稚園PN意見 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+菲菲菲+於+15-05-20+發表我b+

原帖由 Jumboshrimp 於 15-05-20 發表
2014 bb 咁早interview ?應該八月九月先開始報n 班?
正常係八九月先有得報,不過Mills係較新學校,我諗佢地係想早啲比人interview,想盡早吸引人去apply啩,除Mills外,我亦只見到Boxhill都可以報,其他未見可以報

回覆:菲菲菲 的帖子

知唔知GV, GF, LH, Deborah 幾時報?

引用:知唔知GV,+GF,+LH,+Deborah+幾時報? +

原帖由 stanley1017 於 15-05-21 發表
知唔知GV, GF, LH, Deborah 幾時報?
我淨係知GV 8月29開始接受自行遞表

打錯,GF至真

GV 和 GF 係咪差不多?覺得呢兩間冇mills 和 boxhill 校舍咁新

引用:GV+和+GF+係咪差不多?覺得呢兩間冇mills+

原帖由 stanley1017 於 15-05-23 發表
GV 和 GF 係咪差不多?覺得呢兩間冇mills 和 boxhill 校舍咁新
我看兩間各有fans吧,係無mills嗰啲新,不過都係區內好受歡迎的學校同口碑唔錯!競爭都好大架

其實一般,可能區內冇乜得㨂,我諗好多住TKO都想㨂LH,然後到呢兩間。

回覆:stanley1017 的帖子

我覺得睇你Target咩類型學校啦,好似青衣商會都好多人爭入,但同你心儀的學校類型是甚不同,所以可能只係不是你杯茶吧~

不過青衣商會就無N,仲有例如聖安德肋,係happy school同活動教學,語景可能無其他的好,但好多家長都好喜歡,因為教自理好好,所以各有各喜好啦

Mills 係間Happy school, 小朋友learn through playing, 每星期一個主題. 英文語景良好, NET班主任,有外籍同學。PN 無課本,無功課,堂上有工作紙,多 artwork。好似每日有小朋友自己看書時間,我小朋友在家多了看書。$6000外無任何雜費,書簿費。我小朋友返學好開心,自信心增強了,在外面亦無以往的害羞,英文口音不錯。不過課程淺,相信銜接津小較吃力。所以K1我可能會幫囡囡轉校,但個人喜歡這間學校。

回覆:winnietsp 的帖子

Winnie, 這就是我想要的,特別是英語環境。課程深淺其實差幾多呢?有冇必要學深一點?

菲,我對青衣商會冇乜興趣,始終我的理念係有好既英語環境+主動和愉快學習。

我唔清楚k1以上的課程,PN 的堂上工作紙差不多全部係英文。內容e.g. Small, medium, Big; 無特別教A-Z,數字有少少。中文課程全普通話,亦較英文少。始終是國際學校。我都覺得幼兒教育唔需要太深,唔需要識A-Z, 唔需要認字. 但我希望小朋友在幼兒時期除英文外亦多學些中文,包括廣東話的表達能力。希望你選到適合的學校。

Mills絕對做到愉快學習,鼓勵主動及建立自信。

....

引用:我唔清楚k1以上的課程,PN+的堂上工作紙差

原帖由 winnietsp 於 15-05-26 發表
我唔清楚k1以上的課程,PN 的堂上工作紙差不多全部係英文。內容e.g. Small, medium, Big; 無特別教A-Z,數 ...
廣東話你可在家講多一些,應該不是問題。

剛收到pre-offer, 下年PN上午班, 要11月先比正式offer

‹ 上一主題|下一主題