用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母? ...
樓主: ccyung
go

好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母? [複製鏈接]

這是觀點與角度。我沒有資格亦無意去用什麼角度教育別人;有空我只會教育自己的子女。
有人事事從正面看;有人和稀泥說了等於沒說般;有人以血淋淋的現實慘痛經驗三省其身;各有所好;各取所需;沒有對錯之分。
說些勵志故事有多難?給些廉價掌聲或加油正能量也是舉手之勞;
反正路是自己行的;問題終歸也是自己面對的;

如本人之言論無論有Point也好;冇point也好;若曾令一位或一眾路人身心不適;實屬不幸;本人抱以萬分歉意。

annie40  無心之言,莫記!  發表於 15-1-21 20:52

引用:好想問國際學校INTERVIEW+係唔係會考埋父母

原帖由 ccyung 於 15-01-15 發表
好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?
本人想送仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦? 但本身 ...
當佢地睇到你張application form 已經係考緊你了!父母職業, 職級, 公司, 学歷, 讀過既学校, 住址 ... 睇完唔洗見啦

回覆 stellalamm 的帖子

一流學校的有背景的家庭已經過多,精力會留在教育,唔會有時間有心情做無聊的分類。

回覆 ccyung 的帖子

香港生活指數高,有能力考慮送孩子念IS,已經不容易了。伴孩子成長,一路學,一路做,不用怕。

我覺得無問題,又唔係日日都要見家長,有活動,家長日等等,咪帶個識講英文嘅人一齊囉!平時學校溝通,都係email為主之麻,我唔會因為自己英文唔好而唔比仔女讀國際學校,人地點睇你,一D都唔重要,最重要係你自己點睇姐。

回覆:好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?

除了買書和到圖書館借書,一星期兩次,每次二十本,偶爾陪她做project的剪貼,自己對女兒的英語教育是零。每晚的親子閱讀是中文圖書,八九年功夫,孩子對各地和中國的民間故事,傳說,童話,神話,歷史人物,認識是豐且盛。

國際學校的英語支援已經十分足夠,不用父母輔助的,有空又有心,還是以己所長,來補孩子所短好了。孩子喜歡閱讀,已經掌握自學基礎。

記得高中時英文科較出色的孩子,當中包括小女和另一韓國男孩,韓國爸媽連普通的生活英語也不會說,可能少了爸媽嘮叨,孩子愛閱讀,一頭栽進英語世界了,學習上更精。

Ononma  佩服  發表於 15-1-22 13:51
sh00    發表於 15-1-22 09:14

每日小朋友在學校拿一本故事書回來閱讀,不是照字讀字就算,而是需要理解內容、分析人物、故事意思等,每月需要做show and tell/presentation,成個過程家長是需要幫助帶領小孩,由找題目、搜集資料、講甚麼、怎樣訓練孩子表達等,
xxxxxx
Gigi, 請寛恕我的直言冒犯。無論家長的英語多好,強要用中式腦袋,去吃西餐是行不通的。小童書唔會要求人物分析,內容理解等,偶然家長懂得講一兩句啟發性的意見,分享給孩子,已經ichiban了。

自己看成人小說,書背後有些有深度的問題,原來看書時想也未想過的,當時想自己連提出有見地問題的能力也欠奉時,點有水平自問自答?,當時十分慶幸自己沒有過度努力地騷擾孩子的閱讀世界。

ccyung 發表於 15-1-15 13:53
好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?
本人想送仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦? 但本身 ...
我本人經驗,國際學校 interview 時係會見埋家長嘅,目的並唔係“考”家長嘅英文或者任何嘢,而係想從傾談中睇下父母是否認同學校嘅教學理念,想睇下父母有幾 devoted,了解下父母對該小朋友長遠嘅教育方向,等等,從傾談中亦都比父母一個機會提出問題,使父母更了解學校,從而決定該校是否適合自己嘅小朋友。父母嘅英文程度反而唔係學校注重嘅,唔駛太擔心

回覆 annie40 的帖子

其實用筷子食西餐冇分對錯;各有成功或失敗例子。當然成功的總樂於分享;失敗的總有自圓其說之理。

回覆 oooray 的帖子

其實用筷子食西餐冇分對錯;各有成功或失敗例子。當然成功的總樂於分享;失敗的總有自圓其說之理。
成功或失敗, 走的是各自的路. 可是看真些,  原来非常不一样的孩子和父母, 归根结底是有不少共同之处的.  其理念行为何其相似, 因此虎妈再看三看四看, 竟然有点象相了, 而有使命感的象妈, 总是带点虎味的..........不好欺负啊!!!!!!

绝对的虎妈和绝对的象妈, 是在玩阿妈, 根本行不通的.........

Vanessa Mae看似很成功吗?  反而我觉得, 如果妈妈柔情点, 女儿的各方面成就, 也许更大!!

annie40 發表於 15-1-22 09:16
記得高中時英文科較出色的孩子,當中包括小女和另一韓國男孩,韓國爸媽連普通的生活英語也不會說,可能少了爸媽嘮叨,孩子愛閱讀,一頭栽進英語世界了,學習上更精。

Wow Annie, you have just proven again what many bilingual education experts has agreed on:
Children raised with one solid core language (mother tongue) within the family will have richer inner thinking, and would excel better in language in the long run. (Since language is simply a mean to a deeper intellectual world inside)

I am so glad that with fellow parents' advice on this forum, i have switched over from speaking 1/2 day English 1/2 day Chinese to fully Chinese with my boy now. He is picking up both Chinese and English very well. I just hope that my Chinese is strong enough to help him gain a rich inner world as well!

You are right, i think the key is to use one's own strength and not one's own weaknesses in bringing up the child. If the parents is good at using chopsticks, why not use it? (in appropriate meals if possible) I think what most education experts are warning against are parents using a language they are not fluent with themselves to try to become something they are not. Thank you again for your advice! 日後還有很多東西請教你 :)

oooray 發表於 15-1-22 11:23
回覆 annie40 的帖子

其實用筷子食西餐冇分對錯;各有成功或失敗例子。當然成功的總樂於分享;失敗的總有 ...

最緊要係識得用筷子。是的,總是比強行用刀叉好。
現今很多情況是,家長dessert spoon和soup spoon還未分得清,便用之來教孩子吃主餐。

I'm assuming that the eating utensils is the language and the meal is the curriculum.

花了十七年才有點明白而已,又剛好有女兒當人版來給我印證那些迷迷糊糊的想法。今日是天各一方,做無可做,依然很想進步,希望明白孩子的世界,免得兩顆心愈走愈遠!

你們的孩子這麼小,還有很多可能,很多不可能,在沒有摸著豐美果實前,已經相信自己,相信孩子,相信今天比昨天好,明天比今天進步,前景不燦爛才是怪事了。

venisian  so encouraging to read your po   發表於 15-1-27 20:01
jolalee  承你貴言!  發表於 15-1-24 01:09

在家係零英語, 我兩公婆英文都唔好, 但大女英文仍然好勁, 口音又好聽, 宜家去埋英國讀臨床心理學, 細女亦準備入國際小學, 基本上係無咩問題, 學術基本上係交哂比學校, 我地兩公婆就負責帶佢地去唔同地方去睇多D唔同既野, 尼個世界好大, 除左學術之外, 係仲有好多野要去知, 要去睇, 當然, 每人睇法唔同, 只是純粹分享.

回覆:好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?

明白,但像Esf 般,interview 係睇家長與小朋友如何interact in English medium, 所以我現在開始轉channel , 爸爸繼續用廣東話,我多用英文,但英文始終不是母語,business English 完全冇問題唔等如我可以完全master English 去和我囡溝通。

請教,如果為了入international school , 在家説英文是否必須呢?

‹ 上一主題|下一主題