用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 網 選擇
樓主: asc210
go

95 網 選擇 [複製鏈接]

回覆:rhung 的帖子

坦白講,學校環境同設施好啲,我覺得點都會令學生返學開心啲。將軍澳的小學好多新校舍,選擇好多,舊校舍學校會無咁多人留意的。將軍澳官小在區內唔算受歡迎,可能程度唔算高及聯繫中學將官在區內亦排在3/4位度。

回覆:95 網 選擇

知唔知道 西貢李少欽好嗎?

引用:開始要同阿女睇小學,+95+網,+如何間+?1)+港

原帖由 asc210 於 14-12-16 發表
開始要同阿女睇小學, 95 網, 如何間 ?

1) 港澳信義會小學
我兩個女晌港澳信義會讀緊小三及小四,老師們有耐性與愛心,課程深淺適中,兩個女亦很享受返學,成績亦ok, 大女有個幼稚園同學本身之前讀梁潔華,她的媽媽因不滿學校的校風太“揠苗助長”,今年安排了兩個女轉校嚟咗港澳信義會讀小四及小五,現也讀得很開心及適應得不俗;順帶一提,我有朋友以前曾任教梁潔華的數學科,因不滿校長常施壓要求老師將band 2既學生要催谷到band 1既成績,故最後與校長意見不合,前年毅然辭職,現正於大角嘴一間band 3小學任教。

小兒今年在信義會畢業並幸運地晉升到一中西區直資中學。該小學老師都很用心教導,並得到教育局多個奬項。學校經常參加一些非學術性國際比賽並得到驕人成績,如2007年在阿部札比國際機械人世界大賽奪冠軍及2014年在台灣赢得機關王世界冠軍。

不好意思,小兒是在2014畢業。

如果, 妹妹不跟家姐, 甘妹妹有幾多分呢 ?

回覆 chiliwu 的帖子

派左去 "基德"

回覆 asc210 的帖子

自行先至計分。冇宗教就只有適齡10分。
大抽奬冇分計。全靠運氣。

asc210 發表於 15-1-15 11:57

派左去 "基德"
妹妹係 2015年9月升小一, 定係16年9月先升小一?
前者, 嚟緊大抽獎, 將最心儀放第一, 搏一搏。
信義會/黃永樹只可以2選1。你LIKE景天的話, 將佢放第二都穩。

後者, 試下幫家姐考心儀學校插班, 考得入, 阿妹順理成章變世襲跟住入。

將盾好嗎?呢間系大熱,唔放乙一冇机, 但唔知有幾谷 ?

妹妹2016 年小一入學, 所以還有半年諗下.

想請教,乙1將天,乙2聖安或港澳信義會,乙3景天,安全嗎?

馮晴一二年級功課小,默書小,考試在聖誕假前,復活假前,暑假前!沒有中英文測驗,只有數學測驗!不明白點解說很谷!是很愉快學習!

回覆:LuckyFish 的帖子

將天,將循,黃永,馮晴,梁潔,王余,不可放第2,好多人揀!信義和明道這兩年都唔小人揀!都有些博。

想請教 ,1)田小、2)馮晴、3)明道、4)信義,可以嗎??真系唔知邊間好
敬畏耶和華是智慧的開端

[size=1.2em]95區志願
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6

[size=1.2em]有無六月七日小一派位的TKO家長?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D8

2014小一統一派位報名已截止--95 網來個統計,大家分享下!!
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

[size=1.2em][size=1.1em](給2015-2016年度小一家長參考) 2014-2015年度小一派位結果檢討
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D7

caando 發表於 15-1-27 23:02
想請教 ,1)田小、2)馮晴、3)明道、4)信義,可以嗎??真系唔知邊間好

馮晴係區內大熱門,屬於Tier 1,好多人揀,如果想抽到,必需放係乙一,否則無可能抽到。

明道、信義、田小係次熱門,屬於Tier 2,不過好多家長會放係乙一,乙二會有些微機會,但放乙三、四肯定冇機。

呢四間都係好學校,個人意見,馮晴>明道>信義>田小,田小本來麻麻地,但近年突飛猛進,係2015/16年更加係自行分配學位收滿50%學位,有申請者被reject。

如果以上係你選校既次序,抽到田小機會高,但萬一抽唔到就會派到大西洋,所以我建議乙一應填Tier 1既學校,乙二填Tier 2,乙三至乙五你要填一啲包入到既學校。
‹ 上一主題|下一主題