用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問聖羅撒幼稚園是否可直升小學?
樓主: Tingkennie
go

請問聖羅撒幼稚園是否可直升小學? [複製鏈接]

無名氏十號 發表於 14-12-16 18:08
想請問你放棄了又點知佢地rude?
2011年時係咩原因唔揀?
留位費我地都比了, 就係有過唔好既留位經歷, 所以米唔簡佢囉. 可能氣場唔0岩, 何況我有間我認為更0岩我的, 冇理由仲KEEP住個OFFER阻住同佢氣場0岩既家長. 你試下入讀可能你會中意都唔定, 人夾人, 佢夾唔到我又未必夾唔到你, 不過佢地出名係冇咩人情味就好多家長都知道的. 朋友女係佢地幼稚園讀, 都有同一樣既評價. 對小朋友可能OK吧, 但對家長就真係你唔好有期望會好點.

引用:+本帖最後由+chattieiesandy+於+14-12-16+1

原帖由 chattieiesandy 於 14-12-16 發表

呢間幼稚園人情味真係無乜,上次去攞表時,有d家長 ...
我當日都在場,書記姐姐好惡對果位家長

chattieiesandy 發表於 14-12-16 18:11
呢間幼稚園人情味真係無乜,上次去攞表時,有d家長拎漏野, 都叫佢返去拎, 但總之遲左一秒鐘黎到都唔會派表 ...
如果係攞漏出世紙咁就真係無人幫到你,只可回家取。
就算你去smartone你攞漏身分證人地都開吾到台比你,道理跟本一樣。

我以前讀學校呢d學校好重 discipline , 遲到半分鐘都吾比你上禮堂聽早會,要罰企同等全體同學上班課才可跟尾上課室。

吾通學校都冷血無人情味?!

其實咁嚴都係學校train up 小朋友既一種。

如果家長覺得吾好既,我覺得呢間學校就吾太適合你。

引用:Quote:無名氏十號+發表於+14-12-16+18:08+

原帖由 klm402 於 14-12-17 發表
留位費我地都比了, 就係有過唔好既留位經歷, 所以米唔簡佢囉. 可能氣場唔0岩, 何況我有間我認為更0岩我的,  ...
哦!
咁由拎表,到交表,再接見,我完全無hard feeling ,仲覺得安排得幾唔錯!
接見我嘅老師又風趣,令到我地都好輕鬆!
也許你講得對,人夾人吧!

回覆 chattieiesandy 的帖子

其實我唔明白,家長有心報名,只係簡單的出世紙等資料,都可以咁冒失帶漏...而自己的過失,卻怪人唔通情達理,又無人情味...到底人情係咪一定要俾?
當然我都係家長,我都會擔心學校對我嚴厲,不過作為家長都其身不正,做事馬虎,又點可以教出好品行的小朋友?如果下下都想人通融,恐怕個小朋友都會變得不守規矩!說到底,睇下家長想訓練出怎樣的小孩吧...

sibylyau  agree  發表於 14-12-17 16:32

takbe 發表於 14-12-17 09:47
回覆 chattieiesandy 的帖子

其實我唔明白,家長有心報名,只係簡單的出世紙等資料,都可以咁冒失帶漏...而自 ...

係. 你講既全部都係道理黎呀..冇人講過唔0岩, 睇下觀課個POST就知道有兩面了, 一面講對錯, 一面講人情, 永遠講唔埋的. 不過重點係, 當你講緊對錯時, 其實語氣好D唔會少咁忽肉的. 要講身教, 其實呢PART何嘗又唔係身教, 不過好簡單. 感覺好既米讀囉, 唔洗理咁多, 信自己直覺.

無名氏十號 發表於 14-12-17 09:22
哦!
咁由拎表,到交表,再接見,我完全無hard feeling ,仲覺得安排得幾唔錯!
接見我嘅老師又風趣,令到我 ...
係呀..人夾人, 信自己既直覺, 覺得好今本唔洗參考咁多意見, 自己冇HARD FEELING米就係最好既FEELING囉, 成個過程都咁順暢, 收埋你就係PERFECT MATCH了.

jilly_goodsiste 發表於 14-12-17 01:09
我當日都在場,書記姐姐好惡對果位家長
出生率高, 人求位, 唔係幼稚園等客, 係會氣粗點吧.
單單書記一個都可以咁, 擺明講你知佢地都係咁態度對家長吧, 其實都幾老實, 均真一D, 好過入讀先後悔.

咁又唔好咁講,各人意見絕對值得參考,所謂集思廣益嘛,不過不同意見都要經過消化,睇返本人覺得合唔合理

巴士 發表於 14-12-16 19:06
我是用家,小女今年K1, 我覺得不論在品格,自理能力,學術上都做得好好,課程一點也不淺,拍得住冇學卷幼稚 ...
學卷程度必須要跟教局, 如果學術程度可以同私校睇齊, 佢既小學部就唔會出現唔想收自己幼稚園部既學生呢個情況了.
又聽聞新任校長進取左好多, 學卷幼稚園必須要按教局課程指引不可超越, 所以依家另設名目, 由K2定K3開始有增設額外收費但自由參與既課外班, 提升學生學術能力. 幾千蚊讀全日超值.
可進一步問下依家真正既用家. 如有錯誤請糾正. 我都想知事實真相.

takbe 發表於 14-12-17 10:46
咁又唔好咁講,各人意見絕對值得參考,所謂集思廣益嘛,不過不同意見都要經過消化,睇返本人覺得合唔合理 ...
睇下自己係屬於邊派囉, 如果你自己都係期望鐵面無私唔賣人情派, 咁聖羅撒就完全冇問題. 相反如果你都期望幼稚園教職團隊可係事實理據同人情上有平衡既一派. 咁佢就未必0岩你.

回覆:請問聖羅撒幼稚園是否可直升小學?

人夾人這句話說得好! 如果家長要求學校事事順從、教職員要無原無顧地都對着家長笑口常開的話(我們參與的學校活動裡,教職員也非常親切有禮),就請另找一家幼稚園吧! 聖幼是非常重視品德教育的一所學校,對小朋友,家長及教職員本身也有一定要求,理念一致的家庭可以讀非常開心滿意,但相反的會好多怨言!我非常認同學校的教學理念,也感受到學校對小朋友的細心愛護,是從内到外嘅品德教育!内心要懂感恩,外要表現自信。確實學校只有黑和白沒有灰色地帶的,但教導小朋友是應該先學懂對和錯,人情牌吾應該出現在日常的守時守規裡,學校有原則是好事,這樣才可教好我們的子女!

回覆:巴士 的帖子

認同

引用:我是用家,小女今年K1,+我覺得不論在品格,

原帖由 巴士 於 14-12-16 發表
我是用家,小女今年K1, 我覺得不論在品格,自理能力,學術上都做得好好,課程一點也不淺,拍得住冇學卷幼稚 ...
認同

回覆:請問聖羅撒幼稚園是否可直升小學?

請問幾時出結果?

klm402 發表於 14-12-17 00:17
留位費我地都比了, 就係有過唔好既留位經歷, 所以米唔簡佢囉. 可能氣場唔0岩, 何況我有間我認為更0岩我的, 冇理由仲KEEP住個OFFER阻住同佢氣場0岩既家長. 你試下入讀可能你會中意都唔定, 人夾人, 佢夾唔到我又未必夾唔到你, 不過佢地出名係冇咩人情味就好多家長都知道的. 朋友女係佢地幼稚園讀, 都有同一樣既評價. 對小朋友可能OK吧, 但對家長就真係你唔好有期望會好點.

請問你心目中想學校對家長所謂 "好點" 既標準係如何? 需否每天向你斟茶遞水, 三跪九叩, 笑臉迎人?

就憑你以上所講既 "唔好既留位經歷", 就知你係一位如何的家長了...

好彩全香港仲有一間 "同你氣場更0岩" 既學校... God bless you!

巴士 發表於 14-12-16 19:06
我是用家,小女今年K1, 我覺得不論在品格,自理能力,學術上都做得好好,課程一點也不淺,拍得住冇學卷幼稚園

睇得出你係真正用家, 並唔係 "隨口 up, 當秘笈"!   

tekkulas 發表於 14-12-21 23:58
人夾人這句話說得好! 如果家長要求學校事事順從、教職員要無原無顧地都對着家長笑口常開的話(我們參與的學校活動裡,教職員也非常親切有禮),就請另找一家幼稚園吧! 聖幼是非常重視品德教育的一所學校,對小朋友,家長及教職員本身也有一定要求,理念一致的家庭可以讀非常開心滿意,但相反的會好多怨言!我非常認同學校的教學理念,也感受到學校對小朋友的細心愛護,是從内到外嘅品德教育!内心要懂感恩,外要表現自信。確實學校只有黑和白沒有灰色地帶的,但教導小朋友是應該先學懂對和錯,人情牌吾應該出現在日常的守時守規裡,學校有原則是好事,這樣才可教好我們的子女!

你說得對! 現今很多家長根本連是非黑白都顛倒, 每每都是別人的錯, 反而覺得自己從來沒有做錯...

作為家長連自身反思的腦袋也欠奉, 實在替這些小朋友的將來及品格培養感到憂慮...

sugarbun 發表於 14-12-16 14:41
回覆 piggymonkey 的帖子

聽聞幼稚園校長同小學校長唔啱, 幼稚園部有function中學校長到但小學校長唔到

呢位過氣聖幼校長已經走左九世喇! 估唔到個傳聞仲可以一直流傳至今! 不知情既街外人唔該唔好再繼續亂傳喇!  

astroboy18 發表於 14-12-22 09:58
請問你心目中想學校對家長所謂 "好點" 既標準係如何? 需否每天向你斟茶遞水, 三跪九叩, 笑臉迎人?
需否每天向你斟茶遞水, 三跪九叩, 笑臉迎人?<<<<<睇你呢句我都懶同你爭辦, 講D你LIKE既說話你米認同呀..正確呀.咁囉.  講D你覺得唔好聽既你米咁樣覆人囉, SRL同你PERFECT MATCH冇問題0家. 大家講大家感受, 你完全可以覺得佢好好, 冇人會質疑你, 同樣我覺得佢確係間唔會同你講人情既幼稚園係個人感受既事實.
呢個世界同自己唔同聲音既事多的是. 接受唔到同自己唱反調既就咩斟茶遞水, 三跪九叩. .

‹ 上一主題|下一主題