用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何令孩子聽教聽話
樓主: eviepa
go

如何令孩子聽教聽話   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+eviepa+於+14-12-09+發表本帖

原帖由 hadwinboy 於 14-12-09 發表
看完分享,正在沉思及反省中。這星期正直期考,慶幸看到了你這篇文章。謝謝!

...

我尋日係書局打書釘,睇咗依本書:
我竟然可以做到8成!雖然我EQ係零,囡細時都有打佢,當然有閙佢啦,但我個囡都係聽教聽話。

I read this book at Commercial Press at CWB Regal Hotel (basement)

201102  請問邊間書局有,我找不到,HOW MU   發表於 14-12-15 16:27

引用:Quote:eviepa+發表於+14-12-8+13:55+各位家

原帖由 羅繞睛 於 14-12-09 發表
我覺得只能夠講: 你好命啫!!
即係咁,劉華同你分享成功故事,一定動聽。其實幾多人努力過但又懷才不遇,唉.....

回覆:如何令孩子聽教聽話

以前住隔離的媽媽,對住細仔就係奉行不打不駡不哦,今天已經卅幾歲,無業,終日打機。他的媽媽還在等緊阿仔開竅的一天。

引用:以前住隔離的媽媽,對住細仔就係奉行不打不

回覆 sugarnana 的帖子

看開Eviepa帖子的網友應該知道,除了不打不罵不哦以外,其實Eviepa還在學習上,思維鍛煉上,品德等等方面對女兒花費巨大心血。所以不能單從不打不罵不哦得出孩子是否有所成就的結論。

sugarnana 發表於 14-12-10 10:47
以前住隔離的媽媽,對住細仔就係奉行不打不駡不哦,今天已經卅幾歲,無業,終日打機。他的媽媽還在等緊阿仔 ...
係咪加埋有冇「不理」?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Ahbee02

看開Eviepa帖子的網友應該知道,除了不打不罵不哦以外,其實Eviepa還在學習上,思維鍛煉上,品德等等方面對女兒花費巨大心血。所以不能單從不打不罵不哦得出孩子是否有所成就的結論。
-------------------------------------------------------------------------------------------------

同意。

教育子女從來不是容易的事。每個小朋友都有獨特的性格,沒有必然的方法一定能教育成功,成功與否,還取決於家長內心定下的目標。

大家交流的方法只是大方向,能否成功具體要看很多執行細節,忽略細節,最後也是徒勞。
而很多細節是因人而異,需要家長自己不斷探索,局外人很難幫上忙。

對於樓主的方法,可能有家長聚焦在不打不罵這點,忽略了樓主花了很多精力時間心思在女兒身上,一早在女兒心目中建立了一個正面形象,這樣才能在女兒往後成長階段中有效施加影響力,減少很多負面情緒的影響。家長的話語在子女心目中的分量是需要長時間建立起來,不是一朝一夕能做到。

eviepa 發表於 14-12-8 15:19
我的解決方法是,不斷向太太游說,將我的理念怎樣轉化為成績的背後理由講解給太太知道,令她較為安心。另一 ...
我C6最大問題係一隻黑白天鵝, 有時真係哦阿囡們哦到我都發火。可能你同太太溝通會好啲, 男人有時真係好難溝通, 但又引用你另一原則「求人不如求己」, 所以我就改善自己, 對阿囡好啲, 等佢哋被阿爸哦完都仲有個避風塘。

生小朋友前, 我既忍耐指數係0(滿分10計算), 但生咗小朋友之後不斷改良, 我覺得自己依家既指數已經達到7, 同兩個囡既關係仲好咗好多, 反而C6日哦夜哦, 囡囡同佢既衝突係多咗, 勸佢佢唔聽, 成日話阿囡唔聽佢話。

BTW, 真係要求低+用放大鏡睇下細路既優點之後, 覺得原來阿囡啲優點都真係唔少喎, 咁樣諗諗吓, 自我感覺良好啲, 對阿囡又寬容啲, 佢開心我又開心, 咁佢又好似越嚟越叻咁

happy_lavender 發表於 14-12-9 16:28
以前上夫婦講座得知女性反應極快,收到的訊息未到腦部,已作出行動。因此在相處時,女士要刻意慢些,男士 ...
我正是你所說這樣的, 爸是慢的所以亞女好喜歡她就算爸駡她,她都一樣咁愛他的但我就相反了, 而亞女常對我說我成日話她(叫她唔好咁樣…唔好那樣

以前唔覺自己講話有問題,以為自己只是直接講出事實不是話她,但經你咁講又覺得是我講得太直接了批評了她….

自己的盲點由亞女指出…真的是教學雙長

Thanks!

happy_lavender 發表於 14-12-9 16:28
以前上夫婦講座得知女性反應極快,收到的訊息未到腦部,已作出行動。因此在相處時,女士要刻意慢些,男士 ...
Thanks for sharing. Precise and excellent recommendation!

引用:Quote:sugarnana+發表於+14-12-10+10:47+以

原帖由 MASAYA 於 14-12-10 發表
係咪加埋有冇「不理」?
咁梗係無「唔理」,唔係就不用拎出來講⋯⋯。我不是挑戰eviepa ,他樂於分享,也是我很尊重的前輩,只是突然諗起舊鄰居,有感而發:男女大不同。

201102 發表於 14-12-10 14:48
我正是你所說這樣的, 爸是慢的所以亞女好喜歡她就算爸駡她,她都一樣咁愛他的但我就相反了, 而亞女常對我 ...
還可分享多少少以前上家長講座學到的技巧,我已在不同的小朋友/年輕人甚至老婆身上試過,行得通的。那就是表達愛的方法(愛之語),要有效表達愛,可借助5種愛之語,包括:

1. 肯定的言語
2. 精心的時刻
3. 接受禮物
4. 服務的行動
5. 身體的接觸

坊間應該不難找到相關的書籍。

每個人對每種愛之語的渴求都不同,你可慢慢試,因為其實5種都要用;當找到小朋友/伴侶的channel,就很易令對方感受到你對他的愛,就自不然減少對抗,轉而和你合作。

我仔最受1和5,老婆就最受1和4。

201102  謝謝, 介紹..  發表於 14-12-12 13:01
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+14-12-10+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-12-10 發表
其實男仔同女仔,真係好唔同!大家有無覺得,嗰啲成功人士分享育兒經驗既書,作者都係生女,仲好多 ...
我兩個仔,勞氣加勞氣,有些行為我作為媽媽覺得匪夷所思,爸爸話佢細個都是咁,爸爸家中全是仔,我家中全是女,現在我要學習接受仔的特性

happy_lavender 發表於 14-12-11 12:32
還可分享多少少以前上家長講座學到的技巧,我已在不同的小朋友/年輕人甚至老婆身上試過,行得通的。那就是 ...
請問什麼是‘’精心的時刻‘’?傾心事嗎?

thanks for sharing! 已收藏 !

樓主,

男仔真係同女仔好唔同, 我都常日日唔使閙個仔, 打個仔, 佢已經有反叛行為. 但真係佢樣樣行為都令你發火.

我仔本身有ADHD, 已經2年級, 咩方便都試過, 獎勵, 閙, 懲罰等, 有食藥都仲係咁. 求指教.

1) 早上, 擦牙洗面, 日日都玩水, 超慢動作, 要打要閙先出來, 唔打唔閙試過差不25分鐘才擦完. 著衫可以著一半又躺上床, 試過同佢講佢早啲做完所有野, 可以玩電腦, 但成效不大.

2) 永遠做功課求求其其, 有時直頭唔想做, 學校已經少功課. 所有字打風咁, 又重疊, 又痴埋一堆. 永遠要估咩字. 日日啲功課要做2次, 我已經降低要求架啦, 但求看得明及整齊, 日日用晒所有時間做功課都無咩時間溫書.  

3) 成績方面, 佢無要求, 佢只要求有數字, (0都係數目字), 係我有要求.

求指教.

引用:Quote:happy_lavender+發表於+14-12-11+12:

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-12-11 發表
請問什麼是‘’精心的時刻‘’?傾心事嗎?
約好只有雙方相處的時間,即是有多過一個小朋友的話,就特意安排時間只和其中一個相處。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:Carriecheun 的帖子

http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/ADHD

http://www.hkedcity.net/article/qualityedu/060727-001/

你或可參考以上網址。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-12-10+發表其

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-11 發表
我兩個仔,勞氣加勞氣,有些行為我作為媽媽覺得匪夷所思,爸爸話佢細個都是咁,爸爸家中全是仔,我家中全是 ...
我家倒轉, 爸爸自細是宅男, 所以對兩個活潑好動的兒子看不過眼只是在無人的行人路上彈彈下都唔順眼

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-12-10+發表其

‹ 上一主題|下一主題