用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國生活唔慣想返HK讀A-level
樓主: anilee88
go

英國生活唔慣想返HK讀A-level [複製鏈接]

回覆:Bling2013 的帖子

咁今年是舊制,明年5/6月要考AS嗎?

回覆 scso 的帖子

PS. 一般人都會稱 yr.12 以下的學生做 low form。

brother4 發表於 14-11-8 22:02
咁今年是舊制,明年5/6月要考AS嗎?

要,是最後一屆 AS。

回覆:英國生活唔慣想返HK讀A-level

thx

多謝各位高人指點, 我乜都唔知就是盲中中送咗呀仔去讀書, 日後無論選科,選校,或準備好考試等...我都唔知點先可以幫到佢

再次多廿

再次多謝大家的鼓勵, 囝囝讀Chem, Bio, Maths, Fur Maths, Eco, 準備drop Fur Maths.  出年五月考AS. 我都想佢x'mas返hk再傾吓,只怕佢頂唔住.

另有人話我地用緊的EXAM BOARD 係 OCR & AQA 較 hk 用的edexcel難, 有無d方面的idea.

回覆 anilee88 的帖子

AS level 一般修4科,點解你仔讀5科?

回覆 wildberries 的帖子

yes, 他讀得太多了唔怪得辛苦啦!不論入英國或香港大學 gce basic 3果 subject +英文 ielts 就夠。
首先要他想.清楚入大學讀什麼?如讀医科可 drop econ, 讀商科 drop bio,到於 further maths 如 handle 不 到也可 drop.記住大學寧要成績 3 科A/A* 也不要5科A,B,C.

anilee88 發表於 14-11-8 23:10
再次多謝大家的鼓勵, 囝囝讀Chem, Bio, Maths, Fur Maths, Eco, 準備drop Fur Maths.  出年五月考AS. 我都 ...
5科AL算多,可以先計佢將來讀乜,再考慮DROP一科。

MATH + FUR MATH的計法是各有6張卷,兩科共12張卷,每年讀6張,如果佢今年drop一科,即讀3張,但出年仍會好有可能修返佢drop左的3張卷,咁加埋先有6張卷,不過每年要應付的卷數唔使咁多。
個人意見認為,如果覺得數好深,好難計,就儘量睇多幾次試題同答案,記住點答,先去做數,因為AL的題目好多時都係重重複複,年年差不多。

另外EXAM BOARD是學校選的,我冇聽過學生可以唔跟學校的選擇,但各EXAM BOARD的差異,未必咁大。

anilee88 發表於 14-11-8 23:10
再次多謝大家的鼓勵, 囝囝讀Chem, Bio, Maths, Fur Maths, Eco, 準備drop Fur Maths.  出年五月考AS. 我都 ...

我囡打算考五科, Exam boards 包括 Edexcel、OCR、AQA。 據說 OCR 較難,但因學校指定,沒選擇。

香港學生通常唸 Econ 比較辛苦, Maths 則全不費力。 所以, 如打算大學入理科,可考慮 drop Econ。

其實我個女跟你仔仔情況十分相似, 阿女上年到英國讀Year 12, 直至聖誕假期回港仍然對英國生活未習慣, 我亦自責了一段時間, 亦怕她壓力太大, 捱不住, 我跟爸爸差不多每晚等她放學後Skype 傾下計, 讓佢知道爸爸媽媽一直都支持佢, 亦有通知學校(head of six form), 幫忙留意阿女情緒.  
最後, 阿女在農歷年後才慢慢習慣, 抱怨少了, 可能想通左, 每天花很多時間在study room溫書同做past paper, 連老師亦忍不住開聲要佢休息去玩, 幸好AS 考試成績還可以, 今年A2 開學開心了很多.

每個小朋友的適應力都不一樣, 可能阿女跟我們的感情很好, 所以一下子未能適應全新環境和週邊的同學, 比多的鼓勵佢, 一定有幫助。

回覆:alee810 的帖子

正確,對子女的支持、關心和鼓勵是最重要的。

回覆 alee810 的帖子

當時你囡囡有無話要返hk?
我現在一日跟他通2-3次skype, 我知佢周圍問人返hk的路可以點行,

請問uk邊道有補習介紹, 希望補習導師可以伴住佢,令佢信心返來。

囝囝學校係邊?通常local報紙有補習老師廣告,如果近大城市或大學,可能亦易找到大學生補習。

囝囝學校係birmingham附近

可以GOOLGE 打tuition tutor birmingham,頭幾個都係介紹TUTOR,不過我未用過,亦唔係大信補習的效用,我認為佢只係未找到適合自己的溫習方法,及正在適應當地的生活,家人的支持,或者過來人的經驗,會幫助更大。

有呀!阿女有提到要返香港, 甚至想去美國投靠另一位Auntie 讀community college + U, 仲揾左啲資料, 又寫左一封信佢嘅想法比我地,我和爸爸冇一下子就say "NO", 只是分析利弊, 盡量說服她, 表示父母都明白一個人出外生活的難處, 希望佢可以比多少少時間自己去適應,
另外, 阿女冇要求在英國揾補習, 只係上网download pastpaper 日日操

回覆:alee810 的帖子

加美國太多罪案,現新型愛知病毒,不去為妙

‹ 上一主題|下一主題