用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞
樓主: fatty126
go

基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞ [複製鏈接]

Re: 基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞

sarah1223,
之前我知都有bk mama揀呢間,佢係時代同樂緻比較,反而揀樂緻,我就揀時代,因樂緻屬於灣仔近金鐘位置,比較遠

THANK YOU SAMMILI

其實如果讀得好,就無必要走啦啦!因為K1同幼兒園一樣。

Re: 基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞,

各位媽咪;我想問下聖雅各福群會(銅鑼灣),基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞,及保良局托兒所﹝銅鑼灣﹞邊間比較好.可否比些意見.   

聖雅各福群會(銅鑼灣)- 乾淨, 不過無室外活動地方, 室內活動地方可以接受

基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞- 一般乾淨, 一樣無室外活動地方, 不過聽聞會往海底隨道附近公園活動, 室內活動地方可以接受

保良局托兒所﹝銅鑼灣﹞- 一般乾淨, 足夠室外活動地方, 但室內活動地方不可以接受

以上全屬本人參觀後感覺, 只供參考
joyce828 寫道:
各位媽咪;我想問下聖雅各福群會(銅鑼灣),基督教時代幼兒園﹝銅鑼灣﹞,及保良局托兒所﹝銅鑼灣﹞邊間比較好.可否比些意見.   

我只去過銅鑼灣幼兒園.覺得老師很有禮貌.可惜地方較小,只有室內設施.

最好還是兩間都報名,自行看看環境,再決定也不遲.

我兩間都喜歡.

twokidsmum

時代幼兒園雖然地方細D,但係時地方很乾淨,老師也非常有禮貌,好和藹可親,同時課程非常豐富,我囡囡返咗三個月,我都覺得他大個女咗,叻咗好多。

*極力推薦,好好 :  :

kimmyshy,
你女讀緊乜班呀?我仔讀緊NC班。

sammili :
你好,其實我個女都係讀NC,我地日日都見面。

kimmyshy,

e....咁你個女又係同栢豪仔一班囉!哈哈...可唔可以開估你囡囡係邊個呀?   
妹妹七個幾月,重21磅

bullbull :

我個囡囡咪就係映君囉!

kimmyshy,

哈哈...原來係君君~~~咁我見過你喇,因為我有次見到君君o岩o岩返學,你就幫佢除鞋,我仲見到你地兩個個樣好鬼似添,好似個餅印。
講起君君,我都好掛住佢。因為上個月我仲陪Ryan仔上堂時,係新聞分享個陣,君君坐係我旁邊,佢仲拖實我隻手,又唉住我喎,好嗲好可愛呀。同埋我又幫手餵佢食飯早餐添~~
有時間約出黎食早餐啦!

妹妹七個幾月,重21磅

您們好!
我都正替小兒(現18月大)選擇幼兒園,以下是我參觀後意見:
1. 保良局: 我是星期六上午去參觀的,老師給我的印象非常馬虎,眼見有相當數量的小朋友是兩行鼻涕(無人理會),另一班小朋友在室外早操,但所有人(包括老師及小朋友)都是例行公事,早操內容有關左左右右的,但竟然一個老師向左,另一個老師向右,小朋友都是部份向左,部份向右,跟本就是唸口汪,那麼小朋友不是應該從早操中學習分辨左右嗎? 保良局那裡最好的就是有戶外活動地方,但老師的質數則令我不會考慮這學校!

2. 時代幼兒園: 我是平日下午五時半參觀,黃主任非常詳細地介紹學校的設備及大概學校生活給我,那時已餘下學生不多,但眼見學生都開心及守紀律,環境真是細一點,但相當清潔,我正考慮報名!

以上只是我個人的意見!

Sammili,
我想問以下問題,可否幫忙解答,謝謝!
1. 小朋友午睡是有床架嗎?
2. 老師容不容易發覺小朋友生病呢?
3. 入學時有什麼須要購置呢?大概多少錢?

hi YuHangMum,
1,小朋友午睡時係有張尼龍床架仔的。
2,d老師好勁ga,好多時我都唔覺個仔有病,但d老師仲發現得早過我,提番我轉頭,有次我仔手足口病,我都唔知,以為個仔生飛滋,因只有兩點白色野在嘴仔入面,但老師話應該係手足口,叫我即刻帶個仔睇醫生,我仲心諗,有冇咁嚴重ar,生兩粒飛要睇醫生,率之去到醫生度,真係手足口,咁當然即刻唔返學la,後尾佢話嗰排係手足口同水豆高峰期,所以日日都會同小朋友檢查d手手腳腳同嘴仔有冇異樣,加上我仔果日唔肯食lunch(因嘴仔痛),所以就即刻call我返學校接佢睇醫生,最後全校都係得我仔一個有手足口,冇傳染開去。
3,入學要購買書包(幾十蚊),兩本歌書(幾十蚊一本),校服(夏季約四百,冬季就貴少少,千其唔好買校褸,係冇用,我仔只著過2次),床鋪,被鋪(好似係百幾二百蚊左右),涼鞋(係返學校換鞋著既)

kimmyshy,
原來你係映君mama.....

bullbull & Sammili :

其實我地日日都見到面,不過每朝早大家都好趕時間,搵日我地約一齊食早餐,談吓湊仔經。

其實八年前我個仔已經係時代幼兒園讀啦,所以個囡我都毫不猶豫比噃佢讀呢間,雖然D老師有D唔同,但係真係個個好好,一發現D小朋友有D咩嘢問題,都會即時話俾D家長知。
  :

kimmyshy,
我近排幾乎日日都同柏豪mama食早餐,早兩日就同自然mama.....成班去飲茶,你幾時得閒一齊la....

各位媽咪,
小女詠詠將於5月加入NC班大家庭,今日第一次暫託,touch wood可獨自上課至午睡,Miss Ma好好,好有

kimmyshy,

哈哈...我同sammili真係差唔多日日食早餐架!歡迎你加入呀!我記得Ryan仔第一日開學我都有幫佢影相,其中一張係同映君合照架,等我搵番出黎post上網比你睇啦。松松都有份架~~~

sammili,

不好意思今日冇帶番把雨傘給你,我明日還給你吧。由於明日我睇完栢豪做早操(其實係睇住佢企係度)後會趕過去拜山,所以去唔到食早餐喇。我會幫你問一問我朋友有關澳門幼稚園資料,有消息再話你知啦。

heidilaihk,

真係好歡迎詠詠呀!    詠詠好叻女喎,可以獨自返到午睡時份。Ryan仔就返左兩個星期才開始留低午睡咋。Ms Ma真係非常非常好人,由於Ryan仔唔起初唔肯去小便,都係Ms Ma教我方法去train up Ryan仔,而家已經肯自己去小便喇~~~哩間學校課程真係好豐富,後日會教小朋友整over 機,之前就教整醫生聽筒,學校每日都會email當日所有教過o既野比家長,得你係在家中都知小朋友做緊乜野。另外膳食仲好唔錯!簡直可以用豐富黎形容。
早餐:提子麥包
生果:蘋果、提子
午餐:魚肉洋蔥煮南瓜、粟米炒蛋
          菠菜免治牛肉湯、紅米飯
茶點:菜心雞絲湯河粉
我係屋企都冇煮得咁豐富呀!Ryan仔而家日日都清晒所有食物,所以多左個肚腩仔囉。   
妹妹七個幾月,重21磅

bull bull,
佢過唔到午睡

heidilaihk,

你係唔係指門口貼出黎分NC, N1, N2課室日誌呢?唔駛download架,係老師每日係五六點時會直接email比你。你有冇比低個email address比馬老師呢?如果冇你明日記得寫番比佢啦,佢會一次過send晒比D家長。
係呀,有時真係難以置信架,好似Ryan仔佢今日返學個陣時居然唔喊,我直頭開心到想喊呀~~   詠詠真係好叻,咁短時間已經肯食晒成碗飯,因為我聽馬老師講某些新黎o既小朋友可能要一段時間才肯進食。
妹妹七個幾月,重21磅
‹ 上一主題|下一主題