用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀完幼稚園英普班語言能力如何
樓主: Bloomer2014
go

讀完幼稚園英普班語言能力如何 [複製鏈接]

引用:阿女PN係英粵,+學校有+phonics,+K1+開始上

原帖由 KaKa1 於 14-09-08 發表
阿女PN係英粵, 學校有 phonics, K1 開始上英普. K1下學期已經發現英文和普通話對答都好好, 屋企只講廣東話. ...
咁快已見成效

請問PN已教phonics,小朋友咁細個明白嗎?

還有他的口音ok嗎?

我細仔PN時, 我問過NET, 佢說學校課程本冇phonic, 不過佢有時都在課室中都用左, 我見我細仔識到 "K" 左右, 佢會見B 讀 ba ba.. b.o.y, boy , 其實佢地是念口黃都好的.   現K1先有正式 phonics

Bloomer2014 發表於 14-9-8 17:49
咁快已見成效

請問PN已教phonics,小朋友咁細個明白嗎?
其實阿女依家 K3, PN已教phonics呀. 口音方面, 因為學校有 NET 做班主任(2年英國人, 2年加拿大人), 係外國口音黎架, 好好聽^^

至於成效快慢, 因為阿女係婆婆湊, 由細到大婆婆好鍾意同佢講嘢, 所以阿女都好鍾意講嘢. 佢講嘢能力幾好架. 但其實依家佢地全班同學英文和普通話對答都好好架

PN已教phonics,小朋友咁細個明白嗎 <-- 佢學校, 未教 letter name 之前教 letter sound. 即係人地學 ABC, 佢地學 "呀畢卡". 同埋每個字母有歌有卡通人物, 好得意架.果陣唔知佢地明唔明架, pn 教認字母嘅發音. 未教 blending(拼埋一齊讀)架

‹ 上一主題|下一主題