用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已經考了
樓主: wynnwynn
go

已經考了 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

作為一個哎呀"老師", 當然會明白兩者都各有長處, 一班有個多元組合就最好, 但如果純在面試角度黎講, 幾千人揀一百個左右, 難免會希望揀d最醒目易教, 短短一小時內, 善於表現自己, 有反應就有著數了(同樣地, 如果一小時已經露晒餡, 蝦人, 發脾氣, 坐定都唔定, 唔識跟指令, 一樣出事)

wynnwynn  Thanks  發表於 14-9-1 15:20

回覆:唔夠主動,但是乖巧 是否唔夠競爭力呢?

如果你問一線校,人地每年都有成幾千人選擇,咁當然會選D又聰明,又主動的孩子。
不過什麼也是博一博!

引用:有禮貌,聽從老師指示、不會自己走出位、肯

原帖由 wynnwynn 於 14-08-30 發表
有禮貌,聽從老師指示、不會自己走出位、肯寫字、計算,但不懂表達自己意思用詞簡單 ...
不懂表達就較不利

我個囝既女同學,性格好溫純斯文,斯文到甚少表達自己意見,即使有都是做動作多過說話,總之就是沒有一般女孩子的活潑健談,我聽她媽媽說,她其實好叻好聰明,即使她知道答案,也未必想說出來,最慘係咁,性格阻了自己,要待大點才好D

上年她女兒考15間,全收reject信,連waiting到無,最後用大抽獎解決

我仔都係呢類,加上老師成日話佢好bb,考1x間,最後得一間waiting,抽o個間又唔岩心水,最後要叩門,好彩到叩門時,佢終於明白interview係要做d乜,識主動,舊年係懶懶閒咁,好禮讓,而家唔係喇,識同人鬥,早幾日去科學館,識得唔好執輸,琴日去迪士尼,主動問人拎左好多貼紙,舊年既佢唔係咁..........

除非單對單面試果陣,老師可以睇到你小朋呢方面長處啦

引用:有禮貌,聽從老師指示、不會自己走出位、肯

wynnwynn 發表於 14-8-30 18:02
有禮貌,聽從老師指示、不會自己走出位、肯寫字、計算,但不懂表達自己意思用詞簡單 ...
用詞簡單or 詞彙少,不如你搞下lei 樣,至於考小一,隨遇而安, ek 有similar 性格的都有一缐offer

wynnwynn  多謝提醒  發表於 14-8-31 10:20

唔會㗎,個人經驗,乖巧但學術ok,好多學校喜歡,學校唔會只選外向的學生。sfa aps 等学校,我覺得會選乖巧型,even 男校亦會。

引用:回覆+momama+的帖子 考了哪6間?+請指教

原帖由 wynnwynn 於 14-08-30 發表
回覆 momama 的帖子

考了哪6間? 請指教
收:WKF, 聖母,德雅,SFA
後備:德望,真光
乖巧聽話有能力,正常係有機,除非呢d只係你嘅主觀評價。

wynnwynn  Thank you !  發表於 14-8-31 10:21

但不懂表達自己意思用詞簡單 = 能力未夠呀

回覆:Susielau 的帖子

我囡都係呢類,去年in6間,只1間waiting,大抽奬又不中,好彩叩返心儀學校,完全係性格問題,

wynnwynn  你小朋友都要有實力先可以叩門成   發表於 14-8-31 12:58

回覆 Gary_family 的帖子

邊兩間一線咁快知結果? 係活動教學型定傳統型?

一間係鑽石山私小、另一間係將軍澳直資學校

加油呀!我相信總有識欣賞你女女嘅老師架!

回覆:Hong497 的帖子

我個囡也是完全是這類,佢5係5識,但就是性格5主動,又禮讓,咁人地就覺得佢5夠自信,與其他小朋友比下去就不及,也是考十間只有一間收,後來狂操後,好左少少,之後叩門成功,今日第一日返小學。真是替她不值,但性格嘅野真是很難改,而且我同老公也是不喜歡同人爭,所以都有D遺傳。

引用:我個囡也是完全是這類,佢5係5識,但就是性

原帖由 emmatong 於 14-09-01 發表
我個囡也是完全是這類,佢5係5識,但就是性格5主動,又禮讓,咁人地就覺得佢5夠自信,與其他小朋友比下去就 ...
性格主宰命運,先天或後天都係來自父母,總之唔好怪罪小朋友

wynnwynn 發表於 14-8-30 22:38
我女雖然唔主動但是幾聰明吓,啲一線學校是否target 呢種類既學生
唔好理人哋鐘唔鐘意你, 你表白咗先算, 你唔報點知人like唔like。
‹ 上一主題|下一主題