用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該點?
樓主: weiweibb
go

我應該點? [複製鏈接]

weiweibb 發表於 14-8-25 17:25
其實係擔心高班欺負低班學生,以及司機突然剎車時發生意外,兩樣都係發生在朋友仔女身上 ...
唔好為d未發生/未必會發生既事而擔心。不如多d同小朋友傾偈,瞭解下他坐車既情況仲好?(有開心事,你又可以既刻分享到,萬一有人蝦他,你又可以盡快知),教他坐車唔好掛住玩,有安全帶就綁好。。。。

回覆:我應該點?

不用太擔心。我女今年小一,她覺得自己讀小學大個女了(因我們成日講),話自己等校車,不用陪她
其實係大人驚,小朋友知道父母有信心,她便會有信心應付的了。加油

謝謝,明白了!

回覆:weiweibb 的帖子

我都有D擔心,我阿女仲要暈車浪。

weiweibb 發表於 14-8-25 17:25
其實係擔心高班欺負低班學生,以及司機突然剎車時發生意外,兩樣都係發生在朋友仔女身上 ...
今次又要借位讚吓幼稚園校長了。佢哋8月有個小一適應班, 借咗附近學校校舎一個月, 仲自己出錢租車買中英數書俾小朋友(家長每人只夾咗100蚊)扮小一生上堂, 訓練佢哋上堂秩序, 小息上廁所, 測驗, 坐校車同食飯盒。校長真係好有心思。
至於欺負人真係有嫁, 我囡囡就係人板。佢因為同校只有佢一人, 同班死國際學校學生一架車, 班男仔就蝦佢, 囡囡同佢哋講早晨, 佢就同囡囡講話要用英文(其實佢哋係中國人), 然後又用膠樽仆佢頭, 又伸腳click佢。不過有嬸嬸睇住, 都唔會有犯罪事件的, 最後, 囡囡用佢既溫柔化解一班惡魔, 班男仔仲同佢講:pretty girl, bye-bye

所以, 放心吧。
‹ 上一主題|下一主題