用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A Level選校一問?
樓主: scso
go

A Level選校一問? [複製鏈接]

回覆:英國政府sixthform一問

成績好就不建議去UK讀foundation,因讀foundation限制左大學的選擇,大部份TOP大學是不收讀foundation學生,我雖然住英國熟悉英國學制及學校,但我同意bother4的講法,至緊要知道點解要來英國讀書及日後升學就業去向,想清楚再決定。

shmilu_kio  welcome back  發表於 14-9-25 21:46

scso 發表於 14-9-22 19:05
因我朋友沒有英國/歐盟䕶照A Level可以否讀Dallam school, Steyning grammar school, Hockerill anglo-euro ...

無英國或歐盟戶照, 應該唔可以報讀state school sixth form, 但想肯定一吓既話, 是但email 去一間enquiry 問吓, 咪知

回覆 ntefamily 的帖子

小女同學一個真際例子, 她完成香港中五 (2013)後便報讀EF UK foundation, 位於Oxford 區, 經UCAS 報英國大學, 沒有限際, 報五間大學全部有Offer, 其中她心儀Exeter 及 Surrey (兩間均是排名前15位), 最後她選了Exeter 讀 Management, 剛剛開荸, 我的囡囡就循正常路線, 正讀Alevel year 13, 明年才入大學, 我相信 EF foundation 是不錯的選擇.

因為我朋友個仔堅持要去英國讀,話係香港很難學好英文,佢成績普通,所以佢想去就比佢去,所以請大家可否比下以上學校既comment佢参考,Tks!

囡囡同學在香港成績是中游, 因為十分清楚留港一定考不上大學, 姑且一試去英國, 我曾經去英國探女時見到同學仔, 睇過佢上堂timetable, 係非常密集, 另外測驗考試亦不少

補充: 同學仔英文都算OK, IETLS 一take 過考到6.5

agent比以下呢幾間佢Bosworth independent college, Lomond school, Chichester college, Hartpury college, Brockenhurst college, Sussex down college?佢問我意見我都唔識答佢,佢要有宿舍,成績唔錯同怕雜,校風唔好易學壞,請問大家可否比D意見見幫下我朋友? Thanks!

朋友無揾我一排以為佢選好校攪惦晒啦, 點知今日又問我以校風,成績,過往考生入到Top大學來幫佢選三間報讀A Level?比你們會選邊三間呢?請各位幫手比下意見?

1) Newcastle College
2) Exeter College
3) John Leggott College
4) Shrewsbury Sixth Form College
5) Manchester College
6) Richard Huish College
7) Richard Collyer's College
8) Guildford College
9) Gloucestershire College
10) Notre Dame Catholic Sixth Form College
11) Varndean College
12) Warwichshire College
13) Hartpury College
14) The Bournemouth & Poole College
15) Blackburn College

回覆:英國政府sixthform一問

路過,讀書靠自己,學校只能幫一把,其實成績越好背後有因素,如成績不達標,會建議學生不去考。道聽途説,不如直接問agent,一間不準,問多五六間便可,記得同你朋友—起去,一日便可成。

呢排我要幫細仔溫習考試所以都無時間陪佢去揾Agent問, 佢之前也打電話問過兩間, 但我朋友都唔太信Agent講, 因佢覺得Agent係講利益, 代理邊幾間學校又易入就介紹比佢, 有D校校跟本麻麻地又介紹比佢, 所以佢先煩惱, 我就幫佢係呢度問下各位選邊三間試下報名

回覆:A Level選校一問

非君不嫁定睇餸食飯,朋友賺的是有血有汗的錢,記得佢想住校內宿舍,雖然—個不可信,五六個agent講—定可信,另可問英國文化X會,相信你朋友都唔急,都問咗二個月,有空一次過去灑,怕又幾個月又找你問!

回覆 brother4 的帖子

係啦, 我仔現讀間boarding school都係agent揾, so far都ok啦, 當時我乜都唔識都係靠agent枝盲公竹咋, 但我朋友依家知道揾校內有宿舍的選擇少, 所以依家佢都揾D學校有管理或聯辨Hall & residence近近地可步行返學也OK, 但以上學校如果比我選我會選3,1,4,2,Thanks!

回覆:A Level選校一問

大家吹吓水吧!佢心儀科是?如管理或酒店去澳門反而又好,出來便大把工作做,學費又平!

我都贊成brother4所講, 考好DSE先, 用UCAS入英國U, 慳番兩年錢補習打好個底,今年囝囝學校都有同學用DSE入咗Oxford.
讀完F.5過去英國讀Alevel, 學生要面對適應環境, 雖然讀少了科, 但課程內容同香港有不同, F.6的AS成績就用來Predict, F.7 再考A2, 都不易.
另外有個Case可參考,申請同一間U, 同一科, DSE要求554, A-level要求AAA.
同時考A-level最低都要有ABB, 無成績都係跌落Foundation, diploma ...

回覆 snowbell 的帖子

其實我都唔係好清楚,只知道我朋友個仔好堅決話要去英個讀A Level, 話係香港好難學好英文,無好既語言環境,所以想早D去英國,佢既然咁堅決,我朋友也無佢辦法,又要就budget唔知邊間好,我又唔識所以幫唔到佢,所以先係呢度幫佢問下以上學校邊幾間學校較好的可試申請,我都知佢煩咗好耐,請比下意見邊幾間好?Thanks!

回覆:scso 的帖子

你朋友個仔都講得好,DSE競爭太大,早去都好,不過先考ielts,看多少分,再給學校看佢成績,同時學校不一定會收佢入A Leve|,有D要讀pre一A Leve|,如可先考ielts再給學校成績表,看可入學A Leve|與否?

‹ 上一主題|下一主題