用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 好多有愛心老師都離職了,怎算
樓主: amysmilekid
go

好多有愛心老師都離職了,怎算 [複製鏈接]

引用:咁就家長幫手整囉…如果有人咁不滿既話,大

原帖由 n828lpy 於 14-08-15 發表
咁就家長幫手整囉…如果有人咁不滿既話,大家寫信集體要求唔好咁多野玩,壁報求其唔好搞,唔出外活動,只係 ...
其實講真吖,如果話老師們常常做到11,12點,我就真的不太信。其實牆壁及樓梯的畫,也不是常常換,何來要常常留下裝飾呢?地下禮堂,望上去一樓嗰幅牆(小朋友水彩畫)好似一年也沒有換過。
其實他們K1無功課的,K2甚少寫功課,K3到下學期才每天也有工作紙(我印像中)。
老師如覺現在辛苦,工作量大,也可能只因之前比較輕鬆,對比現在辛苦囉。
其實有好多嘢也是家長義工做的。
總之聖幼上下全是好老師,不過新請回來的便有代觀察了,今年開學,起碼有2位老師要放產假,所以我細仔9月K1, 我也希望不是新老師啦,總括來看,本人對此校及新校長也是有信心及放心的。

剛開完的家長會,事實都放在眼前,除了放產假老師,只有三位舊老師留低,無論大家對學校意見如何,一個學期走了差不多一半老師,怎叫家長放心呀?而且今年k1還是新請回來的老師,我熟悉兩位家長已經退學了,無論如何,希望學校行政重視老師流失量問題,亦不希望每年都轉老師

回覆:amysmilekid 的帖子

發放負能量的時候又到了………唉。

回覆:amysmilekid 的帖子

两位家長退學?咁快找到新學校?到臨近開學還hold住两個k1學位的家長,是很自私的。

回覆 lovedebby 的帖子

其實要做1個幼教老師,家長們只係睇到表面既野,內部既野家長係唔知的,文件野多到排山倒海,每1份出街比家長睇既野,家長們又知唔知改左幾多次?彈左幾多次回頭先去到家長處?就係因為學劵既出現,老師要做幾多野?家長交咁少學費,知唔知老師背後做左幾多文件野?大家又知唔知?你地小朋友每一日既活動都要出lesson plan架,每一節都要清楚寫明咩活動,點樣玩。即使日日都有果樣活動,但個內容全部都要唔一樣的,老師每次出lesson plan並不是日算的,唔係今日a老師寫,聽日就b老師寫,但以月計架,知唔知老師寫1個主題既lesson plan要用幾多時間?你所見果塊牆係因為冇得帶返屋企畫咋,如果有得斬件拎返屋企做,你估老師使唔使帶返屋企做?

再講多少少,即使老師比唔到家長睇係學校做野做11,12點,家長又知唔知老師係屋企做到11,12點?大把老師休息幾個鐘,朝早4點令5點再起身做,家長又知唔知?作為一個行政者對家長nice係正常,因為家長先係米飯班主,老師份人工,7成係受氣返黎的,餘下果3成就係工作返黎架。

既然走左,又何必放負能量呢?凡事向前看,應抱著希望去面對,如果人沒有了希望,同條咸魚有乜分別呢?

Zoie_mum  唔好意思,我並不是指你的。   發表於 14-8-30 16:57

回覆 cheukyinbaby 的帖子

好明顯,有人睇唔起幼教老師,幼老師做野係應份的,付1元,但就要價值10元既物品。但諗下,幼教老師都有家庭,有自己既私人時間,唔係24小時應份奉獻比米飯班主的囉。

回覆:Zoie_mum 的帖子

回覆:好多有愛心老師都離職了,怎算

我都好明白老師好多野做,所以我地做家長的應該要體諒老師,唔好一時三刻就打電話比老師問長問短。讓老師有多d時間去照顧我們的小孩比較好,希望家校合作好d,大家都開心d

回覆 mrsmak125 的帖子

有時係身不由己,已經唔輪到老師自己話事,面對排山倒海既文件(文件並不是齋寫的,係不斷的被叫修改),沒完沒了既會議(開會並不是齋坐的,事後要做文件的),無了期既進修(進修並不是齋坐的,要交功課的),每天還要教學(教學並不是齋教,每日都要做事後文件),家長們估下老師究竟有幾多小時係屬於老師自己,早放工已經成為老師既奢侈既期望,都係一句啦…老師唔係萬能的。

回覆 Zoie_mum 的帖子

贊成,現在只望學校高層體諒多些老師,舊老師要走都走了,期望是新老師能夠適應,始終老師是最前線的

回覆:cheukyinbaby 的帖子

别有用心的人,真係不停發功,究竟想點………………

回覆 chuchuchumamama 的帖子

只係想表達比各家長們,老師既工作量並不是家長們表面見到畫下塊牆,幼兒班只係上下堂,低班畫幾條線,高班只係做下工作紙咁簡單,對行內人好唔公平,唔好睇野淨睇表面,教育局落去學校Q既時候,連紙房擺乜野,老師都要一清二楚,每份教具擺放位置都要知,如果唔係學校邊可以為學劵學校,家長交學費邊得黎只需交回差額甚至零學費呀?老師唔做咁多野,教育局邊得黎批學劵呀…有苦既只有幼教老師知,要講既,講10日都講唔完呀,並不是所講既別有用心囉…唔通每位幼教老師放學後捉住家長講,家長先會明咩?從來大部分家長都唔會體諒老師,只係睇表面野,只係覺得幼教老師係湊仔,對幼教老師一d都唔公平囉…

引用:回覆+chuchuchumamama+的帖子 只係想表達

原帖由 Zoie_mum 於 14-08-30 發表
回覆 chuchuchumamama 的帖子

只係想表達比各家長們,老師既工作量並不是家長們表面見到畫下塊牆,幼兒班 ...
你同樣不要凈看表面囉,你憑什麼說家長不諒解老師呢?你這樣說,對愛戴老師的家長公平嗎?這麼多有經驗的好老師離開,真的萬分可惜,我也有憂慮新老師如何?會否老師頂唔順,你們所說的工作量大而又離職呢?
但是,這已是事實,為有再看看吧,而不是不停地唱衰。真好奇你能這麼的清楚?!
我好認同做老師真的有好多工作,不單是工作紙,還有課程,文書佈置等工作,我自己身邊也有一位教幼稚園的姑仔(海怡名幼) ,及中學Band 1尾的主任,做老師勞心勞力, 真的辛苦架。我也常常聽她們說工作量有多大,但是她們愛她們的工作。
我不知你是舊生家長/老師/老師朋友,我們始終不是當時人 討論也不需這麼偏激,除非你是當事人啦!
唔夾咪分手囉,無需去唱去數。(以上内容,本人萬分愛戴舊老師,絕無不諒解不體諒之意。)

Zoie_mum  我憑既野一定比你多囉…我唔止用   發表於 14-8-31 08:36
Zoie_mum  我不是睇表面的,我憑什麼知道?   發表於 14-8-31 08:33

引用:别有用心的人,真係不停發功,究竟想點……

原帖由 chuchuchumamama 於 14-08-30 發表
别有用心的人,真係不停發功,究竟想點………………
是的,討論唓,如已是事實,咪看看今年如何囉,而不是說出負能量的說話吧! 一間學校,不是校長大哂的,還有校董及其他高層看管的,現在這麼多老師離職,我相信這麼有經驗的高校長(小學校長)也會參與及解決的,因為我對聖幼還有信心。

你既身份是家長,而你只是親戚做教育,完全並沒有親身經歷做幼教老師的經驗,我並唔係只係睇表面的,我為幼教老師唔值,做得咁辛苦,家長居然認為好多野都係家長義工做晒,老師好似被講到行行企企咁囉,你話我睇表面,我睇既,講既已經唔止淨係環境佈置,我而家係講緊行政內部問題,始終你冇幼師牌,你係主觀的睇表面野,你亦未經驗呢行景況,一味只係聽人講,聽人講,而家唔止係討論咁簡單,你地已經睇低左幼教老師了,認為能力不達就離職。我並不是唱衰任何人,只係為全部幼教老師不值,既然你講到你個名校姑仔同我講有出入,何不自己入學院讀個學位返黎,註埋冊,感受一下幾年先換一次牆畫,高班先出工作紙比小朋友做啫

引用:+本帖最後由+Zoie_mum+於+14-8-31+08:05+編

原帖由 Zoie_mum 於 14-08-31 發表

你知得比我多又如何吖
不知你又是什麼身份呢?你不是家長身份就不要話家長覺得老師工作輕鬆啦。
要了解一份工作,更係身在其中最能了解啦,但並不等如其他人不了解,你真的好偏激。我從沒有在言語中說老師工作輕鬆行行企企,你不要 彎曲人地說話,如你是老師的話,真的...........
Anyway , 我也不會再回應你的了,因不是討論了,為何要激動到吵吵鬧鬧。你這麼熱心為老師,為何不去學校反映,而在這鬧家長不體諒老師呢,算啦,講完

希望你真係算數同明白,諒解老師既工作量,幼教既辛苦係真係一定要身在其中先能了解,我並不是偏激,我係為幼教老師辛苦,要明白部份老師做到11,12點係事實,並不是只係畫幅牆咁簡單,當然空降落黎既校長真係唔可以隻手遮天,但少林寺委派上去既校長,要愛錫你地既前線同工,我亦希望小學既高校長真正體諒老師,家長亦都係一樣,我想表達對家長,唔係話唔體諒,係要明白老師囉,至於我係唔係家長,老師身份唔重要,最重要係將幼教老師工作既透明度比家長知,唔好睇小或睇輕老師既工作量囉。如果反映係令學校處理既我唔介意亦唔怕去做,如果學校去處理,那點解連資歷深既老師都要離開呀…自己諗下啦…凶穴來風,未必冇因架。

給所有舊老師, 舊家長: (本人是舊生家長)
其實學校已經是社會既缩影.....呢個樓主寫出呢個題目....仲要話為老師不吐不快~~你作為家長就應該正面去面對任何問題, 而不是在這裡說是說非......永遠不斷解決難題, 不怕辛苦先會有進步......如果他日自己子女又話工作辛苦, 又話老闆洗死人, 做唔掂.....又轉工 ! 如果你們這埋家長只識把責備推向他人...那小朋友也跟你們一樣的~~~
出色的家長, 家教....有出色既小朋友 ....這是理所當然的
2013-14年度有一百幾個畢業生......小朋友都是很開心離開學校的........
學校行政內部有內部運作方向,不輪到我們去評論.........你們行為都是也是十分三八C9既行為....唔好再咁無聊......PATPAT 痕啦.......
‹ 上一主題|下一主題