用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位細B家長 如果可以簡 你會做超大B定細B ...
樓主: honyeeki2004
go

各位細B家長 如果可以簡 你會做超大B定細B [複製鏈接]

引用:細B.++因為讀女校,+做大B會俾同學笑.++如果

原帖由 YolandaTam 於 14-07-10 發表
細B.  因為讀女校, 做大B會俾同學笑.  如果係仔就大B.
細B所面對的風險不少,就因為「可能」比人笑,理由不充分。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:MrBeast 的帖子

Twelve weeks.  28 周出世,咪早12周,所以本來就係超細B-

引用:細B.++因為讀女校,+做大B會俾同學笑.++如果

原帖由 YolandaTam 於 14-07-10 發表
細B.  因為讀女校, 做大B會俾同學笑.  如果係仔就大B.
我個女係大B, 但點解會俾同學笑嘅?

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+14-07-10+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-07-10 發表
細B所面對的風險不少,就因為「可能」比人笑,理由不充分。

人哋啲小朋友點我無法知道, 更無法為人哋揀嘛, 我只能講我個囡.  喺佢呢講,做細囡成績都可以,又唔駛谷,又試過因課程太淺上堂搞事,做大囡咪仲弊。

所以我話, 做細囡係因為讀女校, 男仔就做大b.

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+14-07-10+發表

原帖由 bon_bonny 於 14-07-11 發表
我個女係大B, 但點解會俾同學笑嘅?

我同囡都係讀女校。經驗係大囡會因以下原因俾人笑:

1)大囡嘅出世年份同其他人唔同,好易認,初小當然委以重任,但我囡嗰屆位大囡上到高小成績不過中上而已,落差都幾大, 仲要俾一堆細囡追過, 除咗之前初小攞返嚟啲自信冇咗一截之外, 壓力都會大, 因為佢大, 應該要比人做得好啲, 但偏偏事實唔係咁.  

2)老師方面, 對大囡要求都高啲, 犯同樣嘅錯, 對細囡可能俾多一兩次機會(因為佢細, 唔識, 人多數同情弱者), 大囡就冇彎轉.  唔好講公唔公平, 女人堆有時感情因素大過公唔公平嘅考慮.

3) 大囡既然大啲, 發育時間都會先過其他囡, 大家都四年級, 啲大囡已經發晒育, 如果早嘅, 三年級已經見胸.  但學校係五年級先教呢啲嘢, 當然大家都知性教育係家庭教育一部份, 但始終唔可以假設大夥兒會明白. 我細個喺班上算大, 都係早發育, 8,9歲已經俾同學笑"波覇", 咁細個女仔真係好尶尬.

4) 我自己喺中學經歴係啲大囡一係俾人誤當b6,一係俾人話老(係好奇怪,女校女仔堆好鍾意用呢啲嘢笑人), 有個仲中三四就拍拖, 當時大夥兒諗都冇諗過呢個問題 (好彩佢規規矩矩, 雖然成績好一般, 但冇搞出乜嘢大事).  大啲嗰啲同學好明顯同大夥兒格格不入, 細啲嗰啲同學, 大家當小妹妹, 反而人緣好啲.  

sarachk 發表於 14-7-10 22:14
Twelve weeks.  28 周出世,咪早12周,所以本來就係超細B-
咁咪得6星幾?將來必定好叻

引用:+本帖最後由+YolandaTam+於+14-7-11+09:23+

原帖由 YolandaTam 於 14-07-11 發表
比人笑,總會發生,年紀,高,婑,肥,秀,一定票面對。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:各位細B家長 如果可以簡 你會做超大B定細B

再揀都係揀返繼續做細B。
學習能力上應付到。
社交上,我唔知係細B原因定性格原因,唔太識睇人眉頭眼額同唔aware身邊發生緊o既o野。
好似上年開始考直資私小,佢唔會alert發生緊咩事,唔會不斷問點解要去唔同學校interview,事後亦唔會過問result。完全一舊飯甘。。。。 但我又覺得問題不大o既。

引用:Quote:sarachk+發表於+14-7-10+22:14+Twelv

原帖由 MrBeast 於 14-07-11 發表
咁咪得6星幾?將來必定好叻
唔叻,不過我哋勤力

引用:+本帖最後由+YolandaTam+於+14-7-11+09:23+

原帖由 YolandaTam 於 14-07-11 發表
今天我女提及她與同級同學有關大細B的對話:同學問我女:你幾多歲?     我女:9歳半了!(P4)    同學:吓!我都快11歲了!(1月出生,現在10歳半)      ****其實2個人同年(2004),但小朋友說起來好像相差2年,很有趣。***

一樣細B
我個女25/11出世,小一第一個學期寫字唔好,成績麻麻,第二個學期追返黎,已經系全班乃至全級成績排頭十
真係眨下眼就過,個女今年已經升左去一間地區名校了,九月就系中學生
我女不知幾鐘意做細B
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:一樣細B我個女25/11出世,小一第一個學期寫

原帖由 candyhmama 於 14-07-12 發表
一樣細B
我個女25/11出世,小一第一個學期寫字唔好,成績麻麻,第二個學期追返黎,已經系全班乃至全級成績排頭 ...
恭喜。

引用:一樣細B我個女25/11出世,小一第一個學期寫

原帖由 candyhmama 於 14-07-12 發表
一樣細B
我個女25/11出世,小一第一個學期寫字唔好,成績麻麻,第二個學期追返黎,已經系全班乃至全級成績排頭 ...
成績好當然笑騎騎,你搵下那些細B辛苦死的個案睇下?

‹ 上一主題|下一主題