用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 動物衫,節日服,民族服是必須嗎?
樓主: helenmail421
go

動物衫,節日服,民族服是必須嗎? [複製鏈接]

引用:我個囡又係扮象,你係唔係火炭區? +

原帖由 kkym 於 14-06-05 發表
我個囡又係扮象,你係唔係火炭區?
係呀,我女喺火炭區架

回覆:動物衫,節日服,民族服是必須嗎?

我本人就幾鐘意玩吓呢d活動,小朋友真的會非常投入這些活動,而且可以俾多些幻想同創作空間給他們,好似你扮獅子時你會點扮呀?等佢地去諗個過程都可以學到D嘢。
另外套衫你可以用係好多情況,好似我個仔咁,生日會時咪攪cosplay party,萬聖節又可以攞嚟玩,溜冰扮嘢比賽又用,喺屋企玩親子遊戲時又用,其實幾十元一套玩到咁多場合都幾扺玩。
最重要反而係家長願唔願意同小朋友安排。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細仔今日係party wear / sportswear / 中國服
我又覺得有教育意義

我係一個好hea嘅媽媽,我唔會因為小朋友會唔開心,而做d自己唔認同嘅嘢,我仔今日被編排穿sportswear,我諗過如泳衣,柔道衫之類,但諗起都熱,所以著咗學校PE衫!
其實,真係唔駛咁緊張!點解一定要俾小朋友"人有我有"呢?可以俾到幾時? 我小朋友好慘,經常"人有我無"!但呢d就係我家長大嘅小朋友要經歷嘅嘢~
我認係一個唔太合作嘅家長

恐龍家

To be fair, school also suggest those who hardly find the costume to wear same color tone , if elephant, you can wear grey outfit. It is a drama show not a party..it would be better to follow the color tone.

回覆:vanessayan1107 的帖子

我哋好可能係同一集團的幼稚園。上星期係文俗服,用他現有的衣服:穿牛仔褲及格子衫加帽做牛仔。二星期後扮鳥或parrot, 我係淘寶買動物服只須$75元。其實可以留起來與朋友的子女交換用,可環保及省💰

去淘啦, 乜都有, 我覺得小朋友扮得幾開心架喎, 係父母就煩D

其實我覺得本意是好的 ,你令我想起上幾個禮拜前無意之中同阿睇不知是pearl or world 的educational 英文卡通講萬勝節 , 小朋友一個扮演spider , 一個扮batman and pumpkin 之類 ,

跟首個卡通老師就逐樣講spider 係咩, cobwed 係咩 … 阿女就係到問問問!

遊戲中學習的教法 其實永遠快靚正!

但忙碌的都市人可能就會覺得吾環保 , 浪費時間及金錢搵衫等等

凡事有好有吾好 , 看好的一面law

回覆:helenmail421 的帖子

我兒學校可讓孩子穿或不穿。而我亦從來不會因此購買不能平時穿著的衣服。有,小朋友開心,又學到。冇,小朋友一樣開心,一樣學到。

但其實見到小朋友好比心機練歌, 好努力準備個表演, 我覺得好開心

講真, 我好慶幸個女入咗間透明度咁高嘅學校, 每搞一次呢d表演, 老師都準備好多野, 我好欣賞佢地嘅熱誠

‹ 上一主題|下一主題