用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問邊間小學沒乜功課做?
樓主: elainelph
go

請問邊間小學沒乜功課做? [複製鏈接]

回覆:請問邊間小學沒乜功課做?

CKY 係咪無乜工課㗎?我對香港教育制度失晒信心。依家普遍小一啲工課測驗已經多到無人有。我細個嗰時都唔係咁嘅, 仲有時間睇電視同玩。有童年。依家啲小朋友上大學開學briefing session 帶埋媽咪, 見工返工帶埋媽咪, 咪就係依家太多工課測驗做成嗰囉! 家長唔出手點做得曬啲工課啊!久而久之咪倚賴父母囉!自然學校太遠, 唔係我都有興趣。Montessori 學校(IMS) 應該係無工課, 但太太太昂貴。國際學校應該小啲工課, 及工課考試正常啲,但亦都唔係一般人可以負擔。要讀正常無乜功課測驗考試量嘅學校, 都要有返咁上下財力。哀哉!

ICbaby  香港教育制度默測考, 係多到冇朋友先岩 !!!!  發表於 14-5-29 09:58
rainbowcov  唔好咁灰, 我知有一間小功課同考試的津校。  發表於 14-5-28 11:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

chumiguan 發表於 14-5-28 07:04
CKY 係咪無乜工課㗎?我對香港教育制度失晒信心。依家普遍小一啲工課測驗已經多到無人有。我細個嗰時都唔係 ...

我認識一位資優家長,佢個小朋友讀緊CKY,佢話小朋友唔肯做功課,而老師好體諒,俾佢唔交功課

我唔清楚當中功課多唔多,但照咁睇,係可以唔做嘅!

恐龍家

引用:Quote:chumiguan+發表於+14-5-28+07:04+CKY

原帖由 小曳人 於 14-05-28 發表
我認識一位資優家長,佢個小朋友讀緊CKY,佢話小朋友唔肯做功課,而老師好體諒,俾佢唔交功課

我唔清楚當 ...
你朋友的会否只是个别情況?

小曳人  任何地方都有個別例子,起碼睇到老師嘅包容  發表於 14-5-28 19:49

我相信即使一般主流学校,如学生有特別理由未能完成或提交日常家課,学校都會个酌情處理,但这对於该学生未必是好事,始終人人要做的自己不用做,会变得好另類。

回覆 chumiguan 的帖子

CKY 學費都吾平,拍得住部份國際學校如英基。

引用:回覆+chumiguan+的帖子 CKY+學費都吾平,

原帖由 Jane1983 於 14-05-28 發表
回覆 chumiguan 的帖子

CKY 學費都吾平,拍得住部份國際學校如英基。
請問大约學費多少錢呢?謝謝

引用:Quote:小曳人+發表於+14-5-27+05:58+http:/

原帖由 MASAYA 於 14-05-27 發表
希望呢間學校辦得成功, 証明書唔一定係而家主流學校咁讀
p.s. 聽聞黎緊有中學部
...
呢間學校早前電視有介紹,咁耐以來佢地畢業生只有兩個入到Brand One 中學,好唔好,自己衡量同取捨啦!

回覆 elainelph 的帖子

http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/

引用:回覆+elainelph+的帖子 +http://cky.edu.h

原帖由 Jane1983 於 14-05-28 發表
回覆 elainelph 的帖子

http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/
Thank you

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-5-28+02:19+編輯

原帖由 cellon 於 14-05-28 發表
請問係邊間?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

crazymum 發表於 14-5-28 15:03
呢間學校早前電視有介紹,咁耐以來佢地畢業生只有兩個入到Brand One 中學,好唔好,自己衡量同取捨啦!

...

我諗揀得呢間學校既家長都唔係睇中佢地升中派位結果,我比較想知係競爭咁激烈既band one學校裡面,佢地揀左邊一間或兩間band one學校,同埋仲係咪可以延續佢地既教學理念?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:MASAYA+發表於+14-5-27+10:26+希望呢

原帖由 小曳人 於 14-05-27 發表
我深信佢地有生存空間!
其實每個孩子都唔同,好開心見到有唔同類形嘅學校,俾家長去選擇,唔係一定要讀死 ...
有個智商150嘅小四轉過去,讀咗兩年揾番自己,自信心番晒嚟

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/parentinghandbook&d=2014-05-19&p=6226&e=256293&m=episode

至潮爸媽手冊,第六集

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-05-27+發表我深

原帖由 sbux 於 14-05-28 發表
有個智商150嘅小四轉過去,讀咗兩年揾番自己,自信心番晒嚟
有日可能到我隻仔揾自己!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+sbux+於+14-05-28+發表有個智

原帖由 小曳人 於 14-05-28 發表
有日可能到我隻仔揾自己!
你個禮物包揾到喇,佢/你真係好好彩,咁早揾到個志趣,行少好多寃枉路。訪問裏面個媽媽都有話點解人哋高IQ可以十四歲入大學,但自己個仔咁頭痛。。。150真係極高嗰類。。。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sbux 發表於 14-5-28 19:21
你個禮物包揾到喇,佢/你真係好好彩,咁早揾到個志趣,行少好多寃枉路。訪問裏面個媽媽都有話點解人哋高IQ ...
true,最緊要孩子揾到自己嘅興趣,其他嘢就易辦事!

恐龍家

chumiguan 發表於 14-5-28 07:04
CKY 係咪無乜工課㗎?我對香港教育制度失晒信心。依家普遍小一啲工課測驗已經多到無人有。我細個嗰時都唔係 ...

chumiguan,

你完全講曬我心聲, 香港教育制度真是好PK !!!!! 不知所謂 !!!! 我想比佢讀國際呀, 政府比錢我呀 !!!
局住讀呢D傳統學校, 真係會痴線 !!!!

真道,我女今年DS2(小四小五),每日平均得兩份功課。

不過,近年聽聞响初小有增加功課量嘅趨勢,請家長留意。

小曳人 發表於 14-5-27 05:58
http://www.gaiaschool.edu.hk/gs_admission.html

鄉師自然學校

呢間學校我都有興趣.. 但係實在離我太遠了... 只能參加下佢既活動...

希望真道的功課用質不是用量去取平衡之道。
我想孩子有閱讀,玩樂,親子,運動等等的時間。
‹ 上一主題|下一主題