用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果班入面有同學好衰,家長可以點做
樓主: sora2013
go

如果班入面有同學好衰,家長可以點做 [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

唉,依家返學好似都充滿危險

Jane1983  教佢保護自己 !  發表於 14-4-6 23:20

回覆:sora2013 的帖子

好曳的小朋友其實佢控制唔到自己,佢應該食藥控制,有问題的係佢父母。

sora2013 發表於 14-4-6 17:58
我同其他家長好婉轉咁同該位同學既家長講,但係人地好似當冇件事咁,都唔知點算,惟有叫小朋友醒目D ...

如果係家長有問題, 咁你一定要集合其他家長化身成怪獸家長, 俾學校壓力正視情況。成績好無用的, 操行俾個D佢, 升中佢就死, 好學校自行起碼操行要B。

回覆 sora2013 的帖子

個小朋友有病就食藥啦, 打傷人(輕傷)個家長就要出來道歉, 嚴重見紅就報警處理 ;
間學校有好多野可做, 首先操行分要在成績表反應, 每次事件按程度記小過 / 大過 , 持續打人就跟校則處理踢出校 , 唔好係到害己害人 , 包容過了火位就是縱容 , 受害學生家長不能啞忍

我識個情緒控制好差的高小生, 應是SEN, 佢家長冇說遲類, 不過連佢家長都頂不順在主流學校, 後來終於依社工建議去了特殊學校寄宿, 家長說不捨得都冇法, 因為大了, 家長又不可能日日跟在身邊, 在學校攪事影響別人學校投訴都冇改進.  

回覆 little_yolky 的帖子

我地一班家長有講呀,班主任仲好重手比左個C佢,聽講一年級得一個TIM...全校都知道呢個學生超曳

回覆 bvlswsp 的帖子

我都好贊成,班主任由新年假之後已經比左三個缺點佢...

不過校長似乎唔想搞到咁大...似乎想留低叻人...

sora2013 發表於 14-4-7 22:40
回覆 bvlswsp 的帖子

我都好贊成,班主任由新年假之後已經比左三個缺點佢...

三個缺點阿媽都唔做嘢?

如果個細路仍然不改, 你哋啲家長仍然要堅持, 校長就唔可以維護了。總之, 有傷人就一定要報警, 警誡個細路, 等佢阿媽知道如果細路有問題就要睇專業人事, 如果唔係SEN個細路都要知道自己做事既後果。

不過, 校長唔一定係想維護個細路, 因為佢雖然成績好, 但操行得C, 想轉校都幾難, 校長可能係抱持有教無類既精神。

mm168mm 發表於 14-4-6 20:39
所以日日擔心,特別怕整襯人地隻眼,冇得救.放假最放心.同學家長遲早有一日報警. ...
有冇幫小朋友報下果d社交堂,例如協康呢d機構會有,父母淨係責備或擔心都唔係辦法,搵專業人士教啦。

可否轉校

回覆 HaYi 的帖子

查證該學生是否Sen,除了可滿足好奇心外,對件事其實沒有幫助。即使是sen也沒有特權打人或傷人。即使在特殊學校,偒人的行為也是不能容忍,其他家長一樣會投訢該小朋友、家長或學校。再者,小朋友要經過智力評估為智能輕度智障或更嚴重才能入特殊小學。樓主好似話個小朋友成績好好,無可能啦﹗其實學校責無旁貸,我常認為每所學校都像一個封閉的小社會,做家長真係要好好監察學校

HaYi  是專收品行出問題或家庭有問題的學校, 需轉介, 不是弱能學校  發表於 14-4-8 18:49

回覆:如果班入面有同學好衰,家長可以點做

我仔個班都有學生會發脾氣反枱,講粗口,打人。有時俾老師罸無小息,學生唔理照去操場,老師會叫我阿仔去嗌佢返嚟,有次佢話我仔煩,推我阿仔,差啲跌落樓梯。此後我叫阿仔唔好太盡力,叫咗唔聽,由佢,話返俾老師知就算。

Olympian 發表於 14-4-8 15:36
回覆 HaYi 的帖子

查證該學生是否Sen,除了可滿足好奇心外,對件事其實沒有幫助。即使是sen也沒有特權打人 ...

唔單止係滿足好奇心, 如果小朋友有SEN, 家長可以搵專業人士求助, 學校亦可以有另類協助。依家香港行緊融入教育, 所以輕度智障都會被歸入普通學校。而且SEN同成績好唔好無關係。但我好同意你講, 學校責無旁貸, 因為佢真係影響到其他人。

但班主任真係好狠下, 俾個C佢, 仲有3個缺點。

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+14-4-8+17:01+我仔個

原帖由 ha8mo 於 14-04-08 發表
其實哩類小朋友
會唔會係屋企有問題?家暴之類?
有次學校旅行,見過他的父母,不似家裡會出這樣的孩子

little_yolky 發表於 14-4-8 17:20
唔單止係滿足好奇心, 如果小朋友有SEN, 家長可以搵專業人士求助, 學校亦可以有另類協助。依家香港行緊融入 ...
班主任下學期真係超狠...

連其他同學+家長都知道班主任落手不留情

不過我BUY呢套,小朋友話呢兩日個曳仔乖左D,冇比班主任鬧咁多

紫蘿蘭 發表於 14-4-8 17:01
我仔個班都有學生會發脾氣反枱,講粗口,打人。有時俾老師罸無小息,學生唔理照去操場,老師會叫我阿仔去嗌 ...
嘩...............原來間間學校都有呢種衰人

sora2013 發表於 14-4-8 18:45
嘩...............原來間間學校都有呢種衰人

我阿囡間學校最跩果個都剩係無端端鬧我阿囡「死八婆」, 我阿囡一輪勸止無效, 話俾班主任知, 然後鬧咗一身就無再犯了。

mm168mm 發表於 14-4-6 20:11
我個仔又係太曳成績又好,搗亂,坐唔定,走來走,,單獨坐一邊上堂,都可以冇啦啦走去隔里打人一拳,佢話同人玩下 ...
小朋友唔聽教, 家長用盡方法都搞唔掂, 真的是好無奈家長唯有繼續想辦法去幫助小朋友, 不要放棄, 連你也放棄他, 這世上沒人會再關顧他, 情況只會越來越壞.

回覆 bbwai 的帖子

最緊要係家長明白小朋友既真正情況
我今日比曳仔既家長話左一輪......話佢個仔根本冇咁曳,係其他人教壞佢...呢位家長一時一樣...

little_yolky    發表於 14-4-10 11:26
‹ 上一主題|下一主題