用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解可以有咁多人借地址?
樓主: catcc2000
go

點解可以有咁多人借地址? [複製鏈接]

現時報假地址的罰則太輕,完全無檢控行使假文書,助長人報假,如果能在現有罰則,加入行使假文書,要留案底,一定無甘多人報假。

GAT  對,現在没有点罰个家長的。  發表於 14-2-4 00:27

回覆:Pertra 的帖子

自行計分住邊係冇關架喎

回覆:點解可以有咁多人借地址?

EduKing 發表於 14-2-3 12:13
要用借地址的方法去抽學校,應該是抱着用最低成本去博取學位的心態。但如果成功後沒打算搬遷入該區,日後必 ...
Parents should not set a bad example to their children, and it is sad to know that some of these parents think this is not a problem at all as they are trying all means to get the best for their kids!!

點查都有漏網之魚,只係你過唔過得到自己。大陸咁多黑心食品,過到自己食死人都拿出來賣咪發達lo, 跟住拿賺左嘅錢落來香港購物,打救你d香港人添!

醒目開學勳章

抽到好學校又如何,首要嘅“身敎”也做得不好,小朋友一世背負住一個謊言,值得嗎?

呢個情況年年都有人講,好大怨氣

咁有D人一月搬入去熱門網但六月搬返出來又算不算造假?道德上又有冇問题?只是他的成本比借地址高吧!

引用:咁有D人一月搬入去熱門網但六月搬返出來又

EduKing 發表於 14-2-4 09:40
搬入去抽獎,是名正言順吧。如抽得不理想而有私小作後備,再搬也是理所當然。但如抽中心儀學校而又搬走,除 ...
雖然不是住該網,但如住不遠坐校車也很方便既。

EduKing 發表於 14-2-4 09:40
搬入去抽獎,是名正言順吧。如抽得不理想而有私小作後備,再搬也是理所當然。但如抽中心儀學校而又搬走,除 ...
這樣也就出现租地址問題,就算查到伛,問他拿租约也拿得出,故可過到骨。

所以很難杜绝呢个现象!

ozoz 發表於 14-2-3 00:09
可以寄去邊舉報?
有冇hotline?

醒目開學勳章

回覆:GAT 的帖子

搬入去該區短時間搬走,起碼合法,仲要付出金錢,時間,心機…而且起碼無背負謊言。相反,水電煤費用中是但轉一個名實在太方便了。為住屋有付出嘅人抽唔到理想學校,借地址嘅人反而抽到,好唔公平。

妹妹豬媽媽 發表於 14-2-4 10:06
搬入去該區短時間搬走,起碼合法,仲要付出金錢,時間,心機…而且起碼無背負謊言。相反,水電煤費用中是但 ...
It is fair enough ... cos those borrowing address need taking high-risk of penalty ...
It is simply high-risk high-return game ...

應該是虛報地址,而非借地址。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

cccbaby 發表於 14-2-4 09:54
有冇hotline?

教育局學位分配組(小一入學)查詢電話:2832 7700 / 2832 7740

地址:香港灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心二字樓

如果你入了12net的所謂名校, 你就知大部份都唔係住灣仔區, 亞囡讀果間女校, 連東涌, 柏麗灣都有, 大把人用借地址, 知道真係要舉報!

回覆:joannechow1031 的帖子

我驚我連同個d人一班嘅機會都冇jei

引用:如果你入了12net的所謂名校,+你就知大部份

原帖由 joannechow1031 於 14-02-04 發表
如果你入了12net的所謂名校, 你就知大部份都唔係住灣仔區, 亞囡讀果間女校, 連東涌, 柏麗灣都有, 大把人用 ...
東涌返灣仔?!
@.@"

‹ 上一主題|下一主題