用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一插班,點解筆試考二年級內容?
樓主: orchidvivian
go

小一插班,點解筆試考二年級內容? [複製鏈接]

其實, 若我是校方, 我也會選拔一些能力高的插班生, 只有透過程度深DD的考題才能分辨高低。

學校有權訂立遊戲規則, 家長亦有平等權利決定參加與否

其實…… 你覺得人地考小二野,或者人地係小一已經教呢?

份paper寫明二年級

考插班一定有原因, 通常是想子女入讀更適合的學校, 或是想子女考入有聯繫或直屬中學的學校, 免除呈分試患得患失之苦.  要達到此目的, 付出是少不免的.

如果要考入多人爭學位的學校, 自然是要在眾多考生之中脫穎而出, 才有機會入讀.

如果題目較深也能應付的學生, 校方定會歡迎.  如果學校出的題目較淺易, 個個都考滿分, 學校怎選?

再者, 新同學至少要一個學期至半年左右才能適應新學校. 即使學生的能力十分出眾, 在適應期成績是少不免會下跌的. 如果新同學的能力超出原來學生半年或以上, 那樣入學後便不會因適應問題而失去自信.

當日為細囡考插班, 足足用了大半年準備, 和囡囡上新校網熟悉學校種種特色, 操題目, 做額外練習, 做英文數, 預備口試和面試, 準備功夫遠比考小一時多.

考插班最好知己知彼, 清楚學校的要求, 然後做充足準備.  如果心儀學校以往的插班試也是考高一年, 做好心理和實際準備就是了.

MRSTAM2008  分析得很好,很有道理!  發表於 13-12-7 20:58

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

se6b03 發表於 13-12-7 14:12
回覆 Charlotte_mom 的帖子

"插班正常都有筆試呀'

插班同小一入學申請係兩回事

se6b03 發表於 13-12-7 14:12
回覆 Charlotte_mom 的帖子

"插班正常都有筆試呀'
之前也有jm mentioned 過插班可有筆試,所以叩門也叫插小一。

其實咪仲好,唔係一個唔覺意付6入左先知錯配仲閉la

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:se6b03+發表於+13-12-7+14:12+回覆+C

原帖由 MrBeast 於 13-12-07 發表
之前也有jm mentioned 過插班可有筆試,所以叩門也叫插小一。

其實咪仲好,唔係一個唔覺意付6入左先知錯配 ...
講左插下學期wor

MrBeast  我知,只是想帶出叩門都可筆試,插班點會唔得。  發表於 13-12-7 21:13

引用:回覆+HaYi+的帖子 "但插班不是一個正常P1

引用:回覆+HaYi+的帖子 "但插班不是一個正常P1

原帖由 se6b03 於 13-12-07 發表
回覆 HaYi 的帖子

"但插班不是一個正常P1小學生需經的, 通常插班都是人望高處, 去一間比原先好的學校,
世上冇一種制度完美,我prefer筆試,有能者居之,好過睇父母學歷/出身/住址/家底……

ANChan59  有能者居之   發表於 13-12-9 00:07

回覆:小一插班,點解筆試考二年級內容?

我仔k1上學期考k2插班,都係筆試,而且考嘅都係k2上學期嘅野(非學券學校,本身係讀學券嘅)我覺得考插班用筆試係有咁嘅機會,畢竟同正常入學嘅唔同嘛。我自己接受到。

回覆 se6b03 的帖子

插班應該不適用!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 orchidvivian 的帖子

考高一級不出奇啊!姑勿論是否應該這樣做,但現實中是普遍做法吧。我仔考 PN 時的問題比 PN 課程更深。BK 裏也有很多人說考小一的問題是小一程度。

回覆 hoihoima 的帖子

再者,插班位妗貴,又可以理解學校只會把位留給最頂尖的申請者。考深一點都明!

回覆:palmchristy 的帖子

palmchristy is right.

當一間直資名校小三只有一個位 24 人爭,個個都是其他學校的頭一二名,唔考筆試,唔通考如來神掌或獅吼功 ......

Mat_Dad    發表於 13-12-10 13:41
babie2    發表於 13-12-9 14:30
喵媽    發表於 13-12-9 12:35
cmir    發表於 13-12-9 10:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實升小叩門都要考做paper,D題目大部份都是小一既題目,所以你插小一考小二其實真係好正常

考筆試好過考其他無厘頭野, 起碼有評分標凖, 得唔得只係學術水平.

有學校叩門要考摺衫, 七巧板. 得唔得靠運

‹ 上一主題|下一主題