用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區學校BAND 2 同BAND 3 有邊間DSE的前景比較好? ...
樓主: thomson528
go

元朗區學校BAND 2 同BAND 3 有邊間DSE的前景比較好? [複製鏈接]

引用:可否懇請pm我,我都想知band2/3好學校,我

原帖由 123smile 於 13-12-07 發表
可否懇請pm我,我都想知band2/3好學校,我也是想入基督教的,感謝幫忙!!

...
band2---基朗、循道!band 2尾band3頭---西英、耀道!band 3---伯特利、方潤華全部係基督教!"

引用:回覆+701003+的帖子 懇求更多中學的資料,

原帖由 晴朗 於 13-12-08 發表
回覆 701003 的帖子

懇求更多中學的資料,想知band2/3好學校, 感謝幫忙!
視乎小朋友banding,band 2 就band 2, band3 就 band 3!唔好諗住越級挑戰,元朗區學位不足,搏唔到upgrade

引用:回覆+701003+的帖子 懇求更多中學的資料,

回覆 701003 的帖子

懇求更多中學的資料,想知band2/3好學校, 感謝幫忙!
Band 2----基朗、鄧佩琼、羅桂祥、翁祐、十八鄕、裘錦秋、湯國華、伊中舊生會、鄧兆棠、循道衛理

請問是否只要昃BAND 2中就有機會選band 2的元朗中學,如基朗,鄧佩琼,好似元朗公立也跌落band 2了?其實個戰略是否只可博band2,其他便要選band 3中學,
我知你小朋友也升中了,感激你熱心的幫忙

引用:請問是否只要昃BAND+2中就有機會選band+2的

請問是否只要昃BAND 2中就有機會選band 2的元朗中學,如基朗,鄧佩琼,好似元朗公立也跌落band 2了?其實個戰略 ...
元朗公立已升返band 1 c

引用:請問是否只要昃BAND+2中就有機會選band+2的

請問是否只要昃BAND 2中就有機會選band 2的元朗中學,如基朗,鄧佩琼,好似元朗公立也跌落band 2了?其實個戰略 ...
Band 2 中,自行未必入到基朗

我都知...自行只是陪跑,今年升中講座知道門檻很高只收band1,但這是小兒的目標中學也想試試,現在只寄望在大抽獎,是否只可選一間band2中學,之後便要選band 3中學呢?如耀道,西門
謝謝賜教!!

引用:我都知...自行只是陪跑,今年升中講座知道門

原帖由 晴朗 於 13-12-09 發表
我都知...自行只是陪跑,今年升中講座知道門檻很高只收band1,但這是小兒的目標中學也想試試,現在只寄望在大 ...
Yes

我們不要成日說BAND2, BAND3, BAND1 學校, 其實係錯誤概念.  教育局只按學生的小學智能將學生分為BAND 1,2,3
多BAND1小學生揀D中學味BAND1囉, 多BAND3小學生揀D中學味BAND3囉, D學生都未受到中學教育, 被揀的中學已經
被動成為BAND 1 或 BAND 3. 中學沒有主動權, 全由小學老師或家長為(造王者).

另一角度來看, 全港有33%BAND 1, 33%BAND 2, 33%BAND 3, 經JUPAS 入大學的學位有18%, 加埋非聯招的只有25%.
豈不是band2 和band3的學生全沒機會入大學 ?  

但事實並非如事, 很多band2 和band3的學生也能夠進入大學 唸學位課程, 相反, 有不少band1學生未能進入大學 .
這說明了banding 並不太重要, 反而那所中學能夠提供足夠的支援, 去協助學生發揮潛能才是一所好學校.

回覆 bancheung 的帖子

補充:

如果D BAND1中學有學生入唔到大學學位課程, 該打. 因真的誤人子弟.

相反, 如果D BAND3中學有學生入到大學學位課程, 該大讚. 因BAND3的來料, 經學校加工後, 有如此產出, 犀利!!

bancheung 發表於 13-12-17 15:45
我們不要成日說BAND2, BAND3, BAND1 學校, 其實係錯誤概念.  教育局只按學生的小學智能將學生分為BAND 1,2, ...
well-said.
學生的投入, 家長的支持, 與合適的學校才對子女學習都好重要.

好多時所謂"band one"學校的造王其實是家長.

有部份被王袍加身的學校, 跟本無須要為學生增值, hea住辦學就可以.

bancheung 發表於 13-12-17 15:57

補充:

其實六年的生活及學習可以有很大變化,而且小學的課程,評核方法及要求學生的能力都和中學有所不同,故出現B1學校有學生入不到大學,B2、B3學生入到大學是很正常的教育現象,如果入大學全是小六時的B1學生,升中後不論點HEA或只顧拍拖玩樂,而小學時只是B2 B3而升中後努力不懈的學生全部入不到大學,才是香港教育的可悲。
當然有些學校令學生負增值,有些則有所提升,也是不爭的事件實。

總結: 各位網友, 千萬不要再盲目地以banding去區分學校, 這樣並不明智, 反而要讓幼苗栽種在
         適當的土壤之上, 才會健康茁壯成長.

與其花時間於網上討論甚麼band1, band3, 為了孩子, 不如親自去學校了解, 親自觀察,
          比較不同的客觀數據及事實, 千萬不要道聽途說.

我堅信每個孩子也有其才能的, 每個孩子也不平庸. 要他一生無悔,  各位家長, 辛苦了!

引用:Quote:701003+發表於+13-12-8+21:11+Band+2

原帖由 maywon 於 13-12-17 發表
聽聞羅桂祥都係多數收Band 1 生,是否屬實?好像很多人揀,自行未必收band 2!但大抽獎,band 2 揀佢就有ch ...
原則上正確band 2a自行都可以試下!

你好, 請問有冇人知道裘錦秋同基朗係band幾?

我覺得真係睇小朋友能力,小朋友/家長唔係嗰個LEVEL,走去讀BAND one咪即係玩自己仔女。我都想入BAND ONE,但小朋友唔係嗰皮,點玩啫。我之前都講,我想搵一間合我個女讀的中學,呢到好多人都係問BAND ONE學校,我夠知喇,入到先得嫁!

大家都知嫁,一個綜援家庭,就算小朋友讀書叻,你畀唔畀佢讀國際學校或者D一級中學吖,最後咪攪到個小朋友唔開心,但係又個個都去爭,包括我自己都好想,我都仍然爭扎中,想個女入好的學校,所以先係到問吓邊間BAND2, 或者BAND 3的中學可以揀。大家唔好再話我知BAND1邊間好喇。我越睇越怕。越睇越想迫個女去讀一間唔係合佢能力的中學。
‹ 上一主題|下一主題