用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞(寶翠園)
樓主: vinng1
go

維多利亞(寶翠園) [複製鏈接]

方二筒 發表於 13-11-5 14:57
舊年IN VICTORIA, D家長好aggressive, 學生同老師坐响枱度玩玩具果一part尤其覺得, 我自問唔係咁既人, 所以 ...

咁你in 完真光,覺得間學校如何??
我prefer victoria, 一來近屋企,可以唔洗搭車, 2來真光中學又係女校, 對阿仔來講,都唔算龍校!!!

kittyland06 發表於 13-11-5 10:18
阿女入咗英普班,有3個老師,1個 net 及2個普通話4級老師,仲有一個阿姐,即係長期4個人對30個學生,每日不 ...

有甘多大人照顧又幾好WOW, 你女女的語文係米都幾強?

佢讀咗3個月咋! 不過返咗學之後成日响屋企講全句英文句子同唱歌, 病咗嗰日做問 why no school..?

kittyland06 發表於 13-11-5 18:04
佢讀咗3個月咋! 不過返咗學之後成日响屋企講全句英文句子同唱歌, 病咗嗰日做問 why no school..? ...

好叻叻wow!!!!

引用:Quote:vinng1+發表於+13-11-4+17:44+我舊年

原帖由 方二筒 於 13-11-05 發表
舊年IN VICTORIA, D家長好aggressive, 學生同老師坐响枱度玩玩具果一part尤其覺得, 我自問唔係咁既人, 所以 ...
我女讀緊K1,我同老公都唔aggressive, in K1 同pn 有D唔同,家長參與少D,如聽故事同跳舞家長少出聲為妙。我上年in完維記去堅真遲到, 但學校好好, 比我照in,之後仲收到am offer, 可惜最後都放棄咗。

Mickey10 發表於 13-11-5 21:33
我女讀緊K1,我同老公都唔aggressive, in K1 同pn 有D唔同,家長參與少D,如聽故事同跳舞家長少出聲為妙。 ...

你都係in K1入Victoria ?
唔係由N升上K1 ??
咁你果時有冇2nd in ??

Mickey10 發表於 13-11-5 21:33
我女讀緊K1,我同老公都唔aggressive, in K1 同pn 有D唔同,家長參與少D,如聽故事同跳舞家長少出聲為妙。 ...
可能我唔好彩, 我舊年IN 果陣D家長好aggressive, 好似搶答咁, 又搶坐老師2旁, 我坐低就明因為我坐响老師好遠對面(2張枱咁遠),老師根本唔得閒望我地, 又問唔到我地野, 唔通我坐對面嗌出去咩, 而且我有朋友讀維記就覺得一般, 所以我今年放棄左。舊年我去過真光開放日覺得個校園都唔錯, 但維記就新淨D, 不過英文堂時間好似唔係太足夠, 而且位置比較遠, 我搭左40分鐘的士先去到!

引用:Quote:Mickey10+發表於+13-11-5+21:33+我女

原帖由 vinng1 於 13-11-06 發表
你都係in K1入Victoria ?
唔係由N升上K1 ??
咁你果時有冇2nd in ??
我前年in pn, 遞咗form 先為意寶翠園院校一定唔收未足兩歲入pn, 我女係細B,但見報咗名,咪同我女去玩下,當攞經驗。上年再in K1,淨係1st in,冇2nd in。

引用:Quote:Mickey10+發表於+13-11-5+21:33+我女

原帖由 方二筒 於 13-11-06 發表
可能我唔好彩, 我舊年IN 果陣D家長好aggressive, 好似搶答咁, 又搶坐老師2旁, 我坐低就明因為我坐响老師好 ...
我上年in咗十幾間學校(因女係細B,驚冇人收),為意其實間間學校都有D「高調」家長,但我經驗覺得低調D,任由小朋友自己表演,只比有限引導或鼓勵已經足夠,反而家長表現有禮貌更重要。

回覆:方二筒 的帖子

Same happened to us - parents (especially a pair of parents with twins) take best seats in front of story teacher. My kid could not even see the story book. It was a very bad experience. Selfish parents!  Poor arrangement!

‹ 上一主題|下一主題