用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何? ...
樓主: pino
go

來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?   [複製鏈接]

回復 chowhui97 的帖子

哈哈,我小朋友都系維記讀,維記系EK一向吾算多fans。
系尼度好多評論都系断估和想當然,但作為家長,有人問意見我會答,但討論學校系咪好名,尼個就not my battle to fight。

我只看到2011-2012為最新,怎樣看2012-2013?

我朋友個仔係聖保羅堂學生, 已有7間offer, 不過佢全部無註冊, 放哂出嚟俾其他人, 佢地對其他未出結果的學校極之信心。

subb  不是1-2間唔註冊 ,是7間都唔註冊考來 ???????   發表於 13-10-30 16:47
subb  唔打算讀又報名去考  發表於 13-10-30 16:46

引用:我朋友個仔係聖保羅堂學生,+已有7間offer,+

原帖由 chanszeline 於 13-10-30 發表
我朋友個仔係聖保羅堂學生, 已有7間offer, 不過佢全部無註冊, 放哂出嚟俾其他人, 佢地對其他未出結果的學校 ...
咁佢都報咗好多間學校喎。主菜都未出。

Cutemom0808  agree  發表於 13-10-30 16:51

回復 Jane1983 的帖子

我都明…

有某間九龍塘出名的學校, 校方有講數據俾家長知, 但就無係網頁公佈.
一來唔係official來源唔知有幾真,二來數據是將所有offers加埋一齊,即一個同學有10個offers, 就會出現10個records.
而事實係有offer的好多時來來去去都是同一班人,但做出來條數就好靚仔, 間間幾十個offers,
實際呢?
而維記的是1:1的,我自己覺得均真啲.

當然我都無話嗰間學校唔好, 我都有親戚係入面讀緊k2!
但你話小朋友讀咗會變得好勁, 我就唔覺得.其實讀得無學卷的幼稚園, 大都想考私校, 佔咗好大部份叻的小朋友都係家長谷出來!!

Jane1983    發表於 13-10-30 20:08

回復 sadsam 的帖子

某啲BRANCH上網有資料, TOTAL個LIST貼咗係學校, 我諗好快會上WEBSITE.

chowhui97 發表於 13-10-30 16:48
回復 Jane1983 的帖子

我都明…  有某間九龍塘出名的學校, 校方有講數據俾家長知, 但就無係網頁公佈 ...

我唔知維記網上面或學校入面POST出嚟個LIST 係唔係1:1, 我自己冇比對過.  但我之前去聽BRIEFING, 學校都有SHOW一張SLIDE係上年嘅數據, 校長自己都話唔係1:1, 因為有D小朋友係多過一個OFFER!  

回覆:wendycyp 的帖子

公佈那張是1:1的。

I SEE, THX... 其實我覺得邊間幼稚園都唔係太大分別, 我都識得唔少係呢D出名幼稚園出嚟嘅學生, 最終係全軍覆沒! 所以真係好睇小朋友當時嘅表現, 性格, 同彩數...

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

愚見認為在小一選校呢一個欄目,討論那一間幼稚園的學生的各校面試表現成積比較,對我們呢班K3學生的家長經已沒有多大意義,除了幫某些幼稚園面子貼金以外。

rainbowcov  對, 3年己過了。  發表於 13-11-14 12:14

引用:咁其實維多利亞屬唔屬於名校? +

原帖由 Ericalaw1026 於 13-10-30 發表
咁其實維多利亞屬唔屬於名校?
維記係名,但奇怪係个人冇乜聽到呢間既学生入咩学校有優勢,反而曾經聽过有人話某d小学不愛收維記学生,因為佢地free慣(註:我只是聽人講,未必係事實)

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

BTW,估不到大家都对此topic有興趣!相信大家呢几年—定聴吾少呢个topic既野,但又—直冇法証实!

引用:維記同學之園太多分店,好難定奪

原帖由 小克 於 13-10-30 發表
維記同學之園太多分店,好難定奪
LH網頁睇,4間分校學生加埋4佰人到

引用:愚見認為在小一選校呢一個欄目,討論那一間

原帖由 Avanti 於 13-10-30 發表
愚見認為在小一選校呢一個欄目,討論那一間幼稚園的學生的各校面試表現成積比較,對我們呢班K3學生的家長經 ...
你説得对!就算K1時我真係决定錯誤,而家都已太遲!我純粹好奇想8下罷了!

引用:呢個時間太早資料都未有,+目前為止只係聽邊

原帖由 cacanov06 於 13-10-30 發表
呢個時間太早資料都未有, 目前為止只係聽邊個邊個朋友有DG, TSL, SFA, 高主教等等..... 有2nd 咁啫     ...
2nd都可8下,因為不少入連2nd in机会都冇.....

Cutemom0808: 係咁多間加埋!  佢每個Branch都唔夠100個學生, 今年畢業有731人.  

引用:另你可上網+check+下佢啲小朋友去咗邊到讀

原帖由 chowhui97 於 13-10-30 發表
另你可上網 check 下佢啲小朋友去咗邊到讀,今年 21 去 co ed, st Stephens 收99個,收了29個維記學生!
你 ...
嘩,呢兩間都收好多維記喎!

回復 pino 的帖子

可能都有架, 我睇番今年個list, 似乎有啲收好少維記的學生!

佢地上堂係自己揀活動去做, eg. 每日有個幾鐘老師安排了幾個task, 美工, 寫字, 討論等, 由佢地自己揀邊先後次序去做.  actually我覺得佢地紀律好好.

引用:我朋友個仔係聖保羅堂學生,+已有7間offer,+

原帖由 chanszeline 於 13-10-30 發表
我朋友個仔係聖保羅堂學生, 已有7間offer, 不過佢全部無註冊, 放哂出嚟俾其他人, 佢地對其他未出結果的學校 ...
好强!自信心都好强!!

‹ 上一主題|下一主題