用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 過馬路結果最快幾時知道 ?
樓主: joemyt
go

過馬路結果最快幾時知道 ? [複製鏈接]

回覆 joemyt 的帖子

唔該!

Frankly, the first 90 are sure win. If your son fall into the first 10 in the class, it is no doubt that he can cross the road to LSC

貢獻勳章

回覆:southocean 的帖子

亞仔話佢嗰班超過一半係 band 1,即15 人以上。計落條數差唔多 15 x6=90

我的小朋友是Band 2頭,不知道有幾大機會。

貢獻勳章

回覆:過馬路結果最快幾時知道

好開心,亞仔嗰班有成20個過到馬路!

keroppimama  glad to here this result   發表於 14-7-8 10:46

回覆 joemyt 的帖子

回覆:joemyt 的帖子

恭喜哂,吾知今年有大概幾多人過到馬路?

恭喜恭喜

貢獻勳章

回覆:wanmui 的帖子

隔離班有人跳車去皇仁,亦有去St.  Paul co-ed

恭喜令朗過馬路成功

恭喜哂!

貢獻勳章

在喇沙辛苦咗5年, 叫做有個交代, 希望亞仔過對面馬路, 繼續保持呢份學習態度.

今日同亞仔講, 呢幾年, 好多時放假都係留家溫習睇書, 無得周圍去玩/打波/打機, 你有無嬲 Daddy? 亞仔答我話: 老豆, 今日我見到幾個同學喊到收唔到聲 (我都見, 我都好唔舒服), 都唔敢行埋去問佢地派成點 (派勞工子弟). 哎! 老豆, 都係你講得無錯, 而家舒服, 第日就辛苦; 而家辛苦第日就舒服. 當時我呢個老豆差D......

大家都要努力, 當你見到D同學拎住張 "喇沙書院" 的派位証, 同學 (同佢家人) 係付出過. 付出過都係唔得, 咪出去搵個另外一個適合自己的戰場, 六年後仲有機會再做同學!

我仲有個細, 仲要繼續努力 ! 大家一齊加油啦 !!   

babie2   thanks for sharing.  Your boy v mature :)  發表於 14-7-9 11:45

多谢你的分享!我都成日同呀仔講進步難,保持成續更難。令郎好叻仔,繼續努力呀

引用:在喇沙辛苦咗5年,+叫做有個交代,+希望亞仔

原帖由 joemyt 於 14-07-09 發表
在喇沙辛苦咗5年, 叫做有個交代, 希望亞仔過對面馬路, 繼續保持呢份學習態度.

今日同亞仔講, 呢幾年, 好 ...
原来你仲有个细仔?幾年级呢?

我個囝由小一考三甲到小六考十名內,當中起跌,做媽媽最担心,知道咗可以過路真係一身鬆晒,各位加油

貢獻勳章

szmamaha 發表於 14-7-9 12:23
我個囝由小一考三甲到小六考十名內,當中起跌,做媽媽最担心,知道咗可以過路真係一身鬆晒,各位加油 ...

我個仔嗰班頭十名超過一半係插班,所以要年年 keep 到頭十名,真係要好落力! 你睇下過去六年的 speech day 場刊,每班頭三名的人名都有好大變化,18個同學當中,得一半係可以由小一 keep 到小六,其餘一半都換晒人,因為每年插班生都唔弱!
不過,最終都係要一個位,恭喜你,亞仔都要繼續努力 !

你考三甲,等我估下你個仔係邊個先!

嘩, 如果呀仔由1年班上, 每年都有15個插班(他校精英), 而佢地都能夠穩佔頭75名, 咁原本抽入小一個班仔咪大落後? 有冇個案係小一抽入到小六都係頭三甲呢?
如果冇, 我諗都係著手幫呀仔揾定學校喇, 寧為雞頭不做鳳尾.   

引用:嘩,+如果呀仔由1年班上,+每年都有15個插班(

原帖由 tigermama1 於 14-07-09 發表
嘩, 如果呀仔由1年班上, 每年都有15個插班(他校精英), 而佢地都能夠穩佔頭75名, 咁原本抽入小一個班仔咪大 ...
绝对有,在書院讀紧,他由小一至依家中二都是優異生

貢獻勳章

咁又唔駛咁驚! 與其諗住走人,不如做好準備迎接挑戰仲好啦! 你以為去第二間使可以 hea 住讀咩! 加油呀!
‹ 上一主題|下一主題