用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 阿爺support雙非,冇啦灬
樓主: Gagagogo
go

阿爺support雙非,冇啦灬 [複製鏈接]

abioole 發表於 13-10-9 14:43
想吸引生育? 取消一夫一妻制, 一定得. :)
好多C6會支持...........................不過C9就................

回覆:阿爺support雙非,冇啦灬

就算上一代唔係渔民出身,係逃避大陸内亂走難黎香港,佢地至少係願打願捱咁願為自己、家庭、香港出力,而唔係依家呢群新香港人咁,你收左我錢,俾我係度生,又要俾我係到讀書到大學、俾公屋我住,俾綜援我洗。攤大手板,欠你既咩

以前D人來香港自力更生,不太靠黏,但現今祇是來取,好像欠了他的

係內地一般百姓, 由一個省市想轉戶籍到另一個省市生活生仔都唔容易比你話改就改得, 但黎香港生仔就易過借火, 呢度開大門, 只要洗幾萬蚊醫院, 之前產檢驗血都唔做, 生左之後福利就源源不絕, 有D仲慳返十幾萬生第二個罰款, 著數拎盡, 唔要就笨

要鼓勵本土生育, 何不推行15年免費教育, 全職母親有半年產假, 父親有一個月陪產假, 其他教育津貼福利等等, 反而開大度門吸引D雙非, 益埋班中介, 自己全無對外來人口質素有選擇權, 亦無資料入手 !

最難忍就係投訴, 用廣東話面試就係歧視佢地, 身為幼稚園教師對住佢地有排受, 遲D到小學中學教師....

TOKIN 發表於 13-10-9 15:43
係內地一般百姓, 由一個省市想轉戶籍到另一個省市生活生仔都唔容易比你話改就改得, 但黎香港生仔就易過借火 ...
我認為吸引外來人口無可厚非, 但香港需要有選擇權同埋有全盤計劃及配套.............

獨孤求敗  呢句就啱聽  發表於 13-10-12 10:15

最不滿係佢地冇為香港付出過但有福利

crazymum 發表於 13-10-9 15:54
我認為吸引外來人口無可厚非, 但香港需要有選擇權同埋有全盤計劃及配套.............
...

而家新移民落黎每日150個名額都無得選擇,  呢度D官竟然話無問題, 因為上面D官要收禮, 人家第日退休要靠強大祖國

回復 COE1205 的帖子

呢個好難唔接受,就算係現在的原居民,其祖宗也是由大陸來,你亦可稱他們為雙非。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 ozoz 的帖子

我要上大陸工作,經常接觸不同廠家,大陸廠就話"I believe I can fly....",香港廠就話"我們的歷史任務已完成!"簡單D講,香港唔係 is dying 而係 already dead。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

we are walking dead!  

happy_lavender  Zombie............  發表於 13-10-9 16:51

回復 crazymum 的帖子

我10多年前移民新加坡時,到那邊才發現新加坡其實早已用奬學金吸引香港成績好的中學生過去讀書,之後硬性規定要留下工作3年,既然有工做,還怎會回港?就這樣静悄悄地搶走一批人才!

happy_lavender 發表於 13-10-9 16:36
回復 ozoz 的帖子

我要上大陸工作,經常接觸不同廠家,大陸廠就話"I believe I can fly....",香港廠就話" ...

香港廠家早已死左9成9, 而家論到香港本土制度及資源

回復 abioole 的帖子

we are walking dead, mainlander is walking on the dead.  

回復 ha8mo 的帖子

我而家係青少年制服團隊的步操教練,還贊成青年人應該接受軍訓,你話我會唔會認為紀律是難頂的呢?

我沒有留下是因為我當年做玩具,根本在新加坡搵不到工,加上香港未離職兼前途不錯,咪唔走囉。以我當年所見,其實都唔係管得咁緊,你唔批評政府就OK,但真係幾悶。

回復 bxxd 的帖子

有危必有機!我們是否應該教好下一代,做個新中國人,將來上京做上大人。

引用:Quote:happy_lavender+發表於+13-10-9+16:3

原帖由 TOKIN 於 13-10-09 發表
香港廠家早已死左9成9, 而家論到香港本土制度及資源
香港廠死佐9成9,係因為班廠佬不思進取,過去二十幾年只僱揸鑊鏟。可以講,香港係七、八十年代,電子業領先台灣多多聲,但依家,香港有幾多家電子廠攞得出來俾人睇?真係十隻手指數得出啦!

短視商家+只打好份工嘅特首+社會內耗......香港不再是東方之珠了。

serinac 發表於 13-10-9 17:34
香港廠死佐9成9,係因為班廠佬不思進取,過去二十幾年只僱揸鑊鏟。可以講,香港係七、八十年代,電子業領先 ...

好多廠家上左去, 比人呃左唔少, 投靠無門, 內地人學有所成自立門戶同你競爭鬥平, 穩打穩紮既無政府支持下唔敢博大, 要發大會有好多官門上訪, 又要打好關係, 分分鐘惹官非, 所以廠家寧願投資好過
‹ 上一主題|下一主題