用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月 ...
樓主: IwanBB
go

[學校] 排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月 [複製鏈接]

szenana 發表於 13-9-27 21:42
回復 kennyrita 的帖子

都不是的,我仔係屯門醫院評估個黃醫生好好,幫我仔排左s位同E位,同埋幇我仔申請 ...

你就好啦!

回覆:排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月

因為一來我喊,二來我同我EX分開左,佢三年來無比錢我仔,所以可能醫生幫我

szenana 發表於 13-9-28 09:33
因為一來我喊,二來我同我EX分開左,佢三年來無比錢我仔,所以可能醫生幫我

...

咁囝囝咩情況? 你生活和經濟應付到嗎?

過去既唔好想, 努力向前!!

回覆:排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月

我仔仔係輕度a仔,專注力不足,我反工我媽咪湊佢,不过好在有關愛基金比佢做訓練

引用:Quote:Carmenchan521+發表於+13-9-27+19:57

原帖由 IwanBB 於 13-09-28 發表
請問有邊D私人評估既機構呢? 收費多少? THX.
Step, 協康大約四五千
養和或仁安劉建真醫生斷鐘計

回復 IwanBB 的帖子

$60 協康會係 EETC 早期訓練中心 ,要排 18個月或以上,你可睇下社署條 LINK
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/EETC%20082013.pdf

kennyrita 發表於 13-9-27 14:44

屯門果d 都好差, cac 個兒科醫生梁醫生直頭趕我地走, 係個排版到話我囡正常  (舊幼稚 ...
我兩個仔都係屯門醫院,陳醫生睇的,佢有同我排I位,可能係個別醫生的問題。不過細仔都有在領思做評估,建議S位或I位都得。
你可以用私人評估的報告去排位架。

引用:Quote:原帖由+Carmenchan521+於+13-09-26+

原帖由 Carmenchan521 於 13-09-26 發表
沙田cac d 社工係好差,好多嘢你自己晤問佢唔理,同埋應該係醫生recommend 你排什麼隊的,你小朋友如果言語 ...
沙田cac 社工同醫生係唔會覆電話㗎!

你好, 我囡囡現在3歲10個月, 我也懷疑她大小肌落後, 不好意思, 可以講吓如何落後嗎?

我囡囡在仍不能夠自己交差腳上落樓梯, 畫線, 填色也落後同月份出生的小朋友好多
現在CAC排期中, 但仲要等多最少3-6個月

回復 hobby 的帖子

可找兒科醫生同你寫轉介信去政府醫院排期,我識有個家長由政府醫院兒科醫生轉个物理治遼,衹须兩個多月.

回復 kennyrita 的帖子

I am so sad to hear your experience, let's share more in future!

hobby 發表於 13-10-3 09:00

你好, 我囡囡現在3歲10個月, 我也懷疑她大小肌落後, 不好意思, 可以講吓如何落後嗎?
情況差不多, 手仔肌肉差, 掌握唔到揸筆方法和力度弱. 行路跑步容易跌.

回復 Carmenchan521 的帖子

我女11個月大時發現大肌肉發展遲綬, 領思醫生寫紙比我自己去CAC排.  剛剛1歲5個月見物理治療師 (仍未見CAC醫生) 即時排E位.  事後我愈來愈困惑明年點搵幼稚園N班, 打去問醫務社工I位/ S位安排.  佢話E,I,S 三者只可選一, 仲要I/S 一定要經醫生批.  話如果真係有搵學校困難, 可以明年初聯絡佢要求醫生先批我轉去I/S位.   (其實我又唔知E/I/S 邊樣啱我囡) 究竟係社工騙我, 定係改左制?  點解我見好多人E+S 或E+I都有.

我想快D知囡囡是否需要I/S位, 請問係米可再找領思醫生評估及排埋隊 (即使巳有E位)?

回復 chi_ma 的帖子

E+S 可以一齊排,但E位比S位等既時間更耐,I位係一D根本能力很接近的小朋友排,S同I位不能一齊排,但可以用你的申請時間轉換服務,你有無排 cac.

hobby 發表於 13-10-3 09:00

咁佢識吾識原地跳?  佢大肌肉真係慢喎!   吾識交叉腳落.  我嗰時同佢去公園, 滑梯有小樓梯, 叫佢扶實, 我又扶佢, 另一隻手猛佢另一隻腳落, 教咗2次就得!

小肌肉吾得, 教佢玩lego, 又晚晚同佢玩泥賿, 另外再做畫線訓練, 教佢寫字易好多.

回復 szenana 的帖子

I am also single-parent father, but how can i cry in front of the female doctor?

引用:回復+Carmenchan521+的帖子 我女11個月大

原帖由 chi_ma 於 13-10-12 發表

我女11個月大時發現大肌肉發展遲綬, 領思醫生寫紙比我自己去CAC排.  剛剛1歲5 ...
兩歲前係可以排e + s 位
兩歲後就只可以排一個
Cac 社工好衰,最好叫你唔好排!我以前最初不是cac社工排的,我在私家醫院做評估,跟住醫生寫信我住嗰區嘅地區社工幫我排,一定要醫生寫排什麼位!其實I 位真是沒什麼幫助,除非你女女女好輕微,否則排S位train 一兩年𨍭讀I位好過

咁真係唔知cac有心定無意, 排我囡見醫生係2歲之後, 到時無得加S位比我排啦.  
咁我係米可以一方面經CAC排E位, 另一方面找C+邊我排S位呢??

引用:回復+Carmenchan521+的帖子 咁真係唔知cac

原帖由 chi_ma 於 13-10-14 發表

咁真係唔知cac有心定無意, 排我囡見醫生係2歲之後, 到時無得加S位比我排啦.  
你應該試下日日煩個社工話要提早見醫生要再評估,要講到囡囡有咁差得咁差!
你是ftm?你在links做了評估,醫生只叫你排E位?囡囡認知同語言能力如何?

唔係呀,Links醫生只寫大肌遲緩(當時未足一歲,未評到認知),當時只建議做物理治療,同時叫我拎封信去CAC評估。見完姑娘,我第一次見CAC係見物理治療師,唔係醫生。物理治療師幫我向CAC社工要求排E位。至於點解無l位/S位,話因為有E位就唔會有l/S,又話如果要由E轉I/S,就要醫生批。
‹ 上一主題|下一主題