用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券幼稚園,雜費$5000(一年)算貴嗎?
樓主: dsm
go

學券幼稚園,雜費$5000(一年)算貴嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:keemic77+發表於+13-4-23+00:13+好貴

簽名被屏蔽

其實我諗貴唔貴的定義人人唔同,如果你覺得間學校好,而個數目都負擔得到,咁就唔算貴,但當然如果覺得好重負擔,咁就睇下有無其他offer啦。等call waiting其實都唔一定等到,咁無選擇下你都唯有交住先,如果真係心儀既waiting收左,咁就當使左d開心錢囉!

回覆:dsm 的帖子

如果包括書簿材料豐富,我覺得ok喎。學券已省回些錢了。不能一概而論。

lolokei 發表於 13-4-23 10:44
但係學費一個月幾多?
現在差不多800/month, 九月會有若干上調。

fionapangcp 發表於 13-4-23 10:47
其實我諗貴唔貴的定義人人唔同,如果你覺得間學校好,而個數目都負擔得到,咁就唔算貴,但當然如果覺得好重 ...
都係既!家長總希望精打細算,但遊戲規則如是,少不免要洗D錢!
其實雜費可以相差咁遠, 真疑惑真正分別有多大,但當初選擇時是覺得這間課程較多元化, 語言也學得多,(當然也一定有不足之處。。。。)相信也趨向轉私立的方向,所以或許調高一下雜費,試下market 的接受能力也說不定(以上只是wild guess, 不能作準),今學年雜費只是近4000。

sweetcan 發表於 13-4-23 10:49
如果包括書簿材料豐富,我覺得ok喎。學券已省回些錢了。不能一概而論。

...

agree!

hobby 發表於 13-4-23 08:14
咁正
阿囡嗰間,書簿連所有雜費(生日會、茶點、上網等等),約全年3千

...

請問你囡囡讀邊間呀?

hobby  大圍孫方中  發表於 13-4-23 13:48

回復 dsm 的帖子

RHS = 玫瑰崗, 有學卷架!

coffei1 發表於 13-4-23 10:04
RHS文具費都要2900半年, 未計茶點費!

吾係化?!  我都係第1次聽文具費呢樣野!

我地嗰間無雜費, 咩活動食物, 生日會都吾洗再畀, 茶點費包哂($1500/期).  真係連書包, 毛巾合, 水杯都吾洗另外畀

不過我地嗰間無學卷

dsm 發表於 13-4-22 23:32
如題

學券幼稚園,雜費5000(一年)算貴嗎?

識人今年讀宏褔k1, 佢話英文好淺, 同無學卷學校比.  佢話今年同佢考k2卓思.

我見過卓思, k2都識+ - 數, 係真係好掂, 無錯嗰隻, 吾知係學校教定屋企教

回復 melonfans 的帖子

佢寫出黎叫文具費, 應該係書部費.
我都係讀緊你個間PN, 不過係NP

RHS既文具費其實係書簿費, 學校有張詳細清單列明的。

回覆:dsm 的帖子

我個仔讀學券幼稚園,學費$700( 交10個月,7月返半個月,不過就唔駛交學費),書簿雜費$5800一年(包晒茶杯毛巾呀同影學生相呀等)茶點就$1800包埋每次生日會食物同小禮物
不過出年K1入學無學券了

coffei1 發表於 13-4-23 13:43
回復 melonfans 的帖子

佢寫出黎叫文具費, 應該係書部費.

haha.....你講我又記得你了!  

咁包吾包phonics?  同埋on-line learning prog.?  你地茶點費幾錢呀?  party 係咪又另外畀錢呀?

吾好意思, 咁多問題.   

回覆:melonfans 的帖子

這個我知道,有看過清單,"文具費"主要費用是書,中英文這普通話這西班牙文及national geographic等教材, online program, phonics書都有。聽上年家長說全部都會用的。
茶點是$162一個月。

melonfans  thx  發表於 13-4-23 22:44

引用:Quote:原帖由+dsm+於+13-04-23+發表其實“

原帖由 may273815238 於 13-04-23 發表
上書房一期2400左右,一年好似四期。其他比較"正常"大多係一年兩千到三千(有錯請指出)

...
上書房正確係16XX 至17XX 乘4期

引用:Quote:sbux+發表於+13-4-23+07:38+有無其他

原帖由 dsm 於 13-04-23 發表
我是中英,但國際部雜費相若。另一間有offer 的,雜費全年不用2000。
其實2間都是好學校,只是我覺得宏福較 ...
另一間係咩?  講嚟唸唸佢。我in過國際,我自得老師好hea,聽區內讀梗家長分享都有類似評價。中英就唔知喇,因為我考N啫

melonfans 發表於 13-4-23 13:39
識人今年讀宏褔k1, 佢話英文好淺, 同無學卷學校比.  佢話今年同佢考k2卓思.

我見過卓思, k2都識+ - 數,  ...
中呀!若談學術是卓思教得深些(認字計數等等),聽說函接傳統小學較佳。。。。宏福課程較淺但闊,較多出外参颧同project (做完要show n tell), 每日有三種語言各自上課的時間,普通話及英文分別教phonics....我未諗定比小朋友上那一類型小學,屬細B現在仍好BB, 可能遲多一年看看發展轉校也說不定。。。故現階段的選擇“玩“多一年較適合佢!

sbux 發表於 13-4-23 21:25
另一間係咩?  講嚟唸唸佢。我in過國際,我自得老師好hea,聽區內讀梗家長分享都有類似評價。中英就唔知喇, ...
噢!小朋友正在國際部N呢!我唔覺得老師hea, 我遇上的班主任非常關顧小朋友,亦清楚講得出他的强弱(其他班我就唔知)。反而課程方面,若跟本地課程比應該很大分別,朋友告訴我她N班(劍鳴)囡囡上學期已認得26字母大小階及二三十個中文字....... 宏福國際是主題教學,(例如教某個字母時會講好多其他圍繞該字母的事物),所以與國際學校比較接近。
當時揀是因為家裡主要用英語,很自然投考並入讀國際部,後來發覺逐漸加些中文小朋友也學得不錯,將來能讀雙語小學也是可以呀!又可以省點國際學校的學費, 所以早前已放棄了esf K1 的offer......

另一間學劵offer 是荆冕堂士德幼稚園,老師很好見到的學生也很守規舉,但聽過簡介會感覺上課程太focus 入仁立(然後較大机會上林護,當時坐隔離個媽咪講的)很多寫字同功課。我覺得現階段多些机会給小朋友表達伪學校似乎較適合。

dsm 發表於 13-4-23 23:00
中呀!若談學術是卓思教得深些(認字計數等等),聽說函接傳統小學較佳。。。。宏福課程較淺但闊,較多出外 ...

宏褔國際英文真係好好, 但中文真係吾掂.  康傑就有net teachers, 多活動, presentation 又教得好.  不過就無學卷
‹ 上一主題|下一主題