用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 長沙灣區有無好的幼兒園介紹?
樓主: joyfulyan
go

長沙灣區有無好的幼兒園介紹? [複製鏈接]

Re: 長沙灣區有無n的幼兒園介紹?

IYYY,
其實我都有奶奶可以湊BB,但係我都係想返全日,因為自己暫時只有一個孩子,唔想佢被人縱壞,同埋聽朋友講返全日就會有多D機會要佢學同人相處,唔好做金霸王。

joyfulyan,
我都知道,不過我老公起初勁反對個仔返N1,話佢太細,對學校冇信心,後來我講好多朋友的意見同好處佢聽,而家先可以接受,不過只限半日。

IYYY ,
半日N1通常係私人辦既,例如:x思、x南!學費分分鐘貴過社署管轄既全日幼兒園,而且好商業味道重,你要考慮清楚,又或者實地參觀多幾間學比較!

可以帶你的老公一起去,讓他也多了解一點,我也覺得私營的幼稚園太商業,只重於學術,其他方面就乏略,好似有會網友媽媽說,她的小朋友是讀一間有名的幼稚園,但老師好乏略小朋友的情緒,令她感到非常煩頭。

Re: 長沙灣區有無好的幼兒園介紹?

joyfulyan,

唔好咁客氣,大家交流下,我自認自己係個冇乜EQ既mama,仍需努力!

大仔讀既英文幼稚園都係活動教學,兩文三語,有好多外藉老師,另外會有專題教學,程度中上,仔仔好喜歡上學,病都要返學架!

對小寶貝唔同哥哥讀同一間學校,因素有好多,例如哥哥間學校冇幼兒班、k2先有全日班,另外要搭校車等…本來打算只俾孖女係李鄭屋讀N1only,但讀落感覺好好,而且可以慳好多$,假期又少,適合我家庭需要!

李鄭屋學費$20xx已包食午餐茶點同返全日!相比哥哥個邊全日學費$26xx+校車費+每半年收一次既茶點費$5xx+每半年收一次既書簿雜費$18xx!由於有3個小朋友關係,加上我地無資格取資助,所以我會計較$$!李鄭屋既午餐係用紅米飯,好健康架,仲有每星期一次栗米水等飲料,咁我又慳番唔駛自己煮!

另外你問我有冇肉痛佢地喊?真係冇呀,因為佢地喊只係唔捨得同我分開咋,一入到課室就冇事,咁又點會心痛呢?

其實我想搵間最近屋企的半日幼兒園,覺得個仔咁細,唔想佢太長途跋(舌)。
我見之前有個topic係講"雅各幼兒園(長沙灣)",這間幼兒園好近我屋企,只隔兩個街口,但講呢個topic的媽咪,有

LEON,
聽你咁講,亞哥間學校真系貴好多,而且亞哥同妹妹所讀的兩間學校都好唔同,你之前話你唔系住附近,咁點會搵到李鄭屋幼兒園嘅?

joyfulyan,
李鄭屋幼兒園係我屋苑有綠van到既,算方面啦! :

IYYY,
我又未有聽聞雅各幼兒園D資料,如果有就再話你知,不過睇BBK網站D家長講話幼兒園系無半日架喎!要幼稚園先至有半日

LEON,
原來系咁,我都覺得返學最緊要方便,如果有機會你再同我分享有關李鄭屋D資料,等我知多D又可以話比我老公知等佢可以和我都可以對LEE間學校有多D了解。系呢,新年你會同D小朋友點過?呀!佢地新年會做什麼? :

IYYY,
我都無聽過幼兒園的半日的,有些幼稚園又係幼兒園的,可能雅各是這一類。

joyfulyan

幼兒園有半日的,絕大部份是私營,若幼稚園辦兩歲班就要

mamamui,
請問bb面試考什麼? 其他朋友可否一同分享下?

我只去過全日制幼兒園的interview,基本上只係俾D玩具小朋友玩

我行過樓下,我見李鄭屋幼兒園經常更換展示小朋友作品的展板,近期見有揮春,又有D關於健康的展板,近兩日看見展示了一塊有關他們的小朋友上報紙的相片,好似是說有小朋友贏了繪畫冠軍咁。

肥B媽媽,
冇錯,雅各N1

Dear IYYY,

小兒正在雅各幼兒園就讀, 我不知道你想知些甚麼東西, 但據我所知所見, 它是一所適合我條件的幼兒園: 它有半日幼兒班, 我不想仔仔返全日, 因為我有工人湊的, 只是想他上學玩玩罷了. 我的仔仔是細仔, 明年九月返幼稚園的時候仍是二歲十個月, 很細, 所以想他早點適應學校生活, 所以並不期望他學到甚麼, 只想他知道有點群體生活, 要跟大家一起去坐, 去玩, 去洗手間便行了!! 不過我並不知道這校的好壞, 因小兒只返了一個月, 他剛滿兩歲我便帶他上幼兒班了, 希望可以幫到你!!! 不過, 小兒才上了一個月學, 他便學會了戒片, 我好高興呀!!!

jeremyma ,
請問半日收費及上課時間如何?

jeremyma,

好多謝你回應我,你的想法同我完全一樣,你話你的仔仔剛滿兩歲,是不是今年九月返幼稚園,而不是明年呢? 咁又報

Leon,

Thks for your reply, 之後我同老公都忍唔住到咗李鄭屋觀察過,都ok d miss 好 nice 不過唔想bb返全日,想繼續睇吓有半日n1先報名.
‹ 上一主題|下一主題