用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有人會為TSL 放棄SFA嗎?
樓主: siutingto
go

有人會為TSL 放棄SFA嗎? [複製鏈接]

如果大家考慮埋B1生在中學派位後叩顏寶玲係即叩即入,咁答案相信都幾
呼之欲出喇!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:有人會為TSL 放棄SFA嗎?

我會選SFA, 學術强

引用:Quote:ms.giggle+發表於+13-6-6+07:05+“近

原帖由 2008 於 13-11-24 發表
上星期都收到 SFA offer, 如果TSL 肯收我都會放棄SFA. 有朋友在SFA 做, 佢話今年同去年申請都係差不多3000 ...
“ 有朋友在SFA 做, 佢話今年同去年申請都係差不多3000幾人. ”不如你問下你朋友,sfa在哪些方面有優势同哪些方面不足。

SFA學術係超強,佢train到一大班Band1A學生,如果計埋佢年年跳走咗去名校的一班頂尖學生,佢Band 1學生的數量更嚇人。

Adam媽媽    發表於 13-12-20 19:13

2008 發表於 13-11-24 23:41
上星期都收到 SFA offer, 如果TSL 肯收我都會放棄SFA. 有朋友在SFA 做, 佢話今年同去年申請都係差不多3000 ...

客觀仔細比較完SFA及TSL最近升中結果,反而覺得TSL派位有驚喜,SFA又未如想像中超強
如幸運地2間都收,我會選TSL, 不用太谷之餘升中派位好

可惜我無,但比我揀,我會揀TSL!

引用:+本帖最後由+MyAshley+於+13-12-21+20:48+

原帖由 MyAshley 於 13-12-21 發表
其實SFA每年收180人,但最後小六畢業只有130幾人,中途勁人已經插咗好多入更好學校。

MyAshley 發表於 13-12-21 20:47
客觀仔細比較完SFA及TSL最近升中結果,反而覺得TSL派位有驚喜,SFA又未如想像中超強
如幸運地2間都收,我 ...
睇唔出有咩驚喜,睇完只覺得名不符實。

所謂"中途勁人已經插咗好多入更好學校", 有詳細一點的資料嗎?

引用:+本帖最後由+MyAshley+於+13-12-21+23:13+

原帖由 MyAshley 於 13-12-21 發表

所謂"中途勁人已經插咗好多入更好學校", 有詳細一點的資料 ...
建議親身問一問SFA家長,每年開學唔見咗幾多人同埋D人去咗邊。我諗只有家長可以提供到非官方資料俾你。

Silverhawk 發表於 13-12-21 23:10
睇唔出有咩驚喜,睇完只覺得名不符實。

TSL驚喜係去年"居然"有7位入BAND1A神校 ST.PAUL CO-ED,,而LA SALLE, ST PAUL CONVENT, MARYMOUNT, GOOD HOPE, YING WAH等等都高過SFA, 咁仲唔叫驚喜?說TSL名不符實,那SFA又如何呢?

看得出在這裡SFA的支持者還是眾多的,但我只想增加討論的客覲性,如有冒犯,見諒! 

to be fair,  tsl 今年係十五週年校慶,六年前佢收既學生可能冇而家選擇咁多,派位冇咁sharp 都能理解。sfa 係老牌名私校,佢地band 1比例同教學成果都有目共睹。
選校最緊要適合自己小朋友,放棄任何一間都要深思熟慮,有自己既盤算。決定要入,就必須認同該校理念,否則入到讀六年都痛苦。
想當年我冇同呀女考sfa, 唔係佢唔好,只係唔適合佢既性格,無謂揾黎攪。

其實我都見咗TSL校長,十分欣賞他們的教學模式,而且學生可以在學校內學第三種語言,十分實用。TSL升中派位其實都不錯,我相信可能會越來越好,因為近年每年都有五六千人去考,更多叻仔叻女俾佢揀。但SFA學術強和學生有更高轉校能力又確實是不爭的事實。

兩間都係好學校。鍾意邊間多d,每個家長有自己想法,吾等於另一間吾夠好。報得呢兩間,都係覺得佢地好,吾鍾意就吾會浪費精神。

siutingto 發表於 13-12-21 23:55
估唔到我上年問嘅問題,今日會羅返出黎繼續討論

代表討論這種類型問題是沒完沒了的...

回覆 siutingto 的帖子

甘你最終選左邊間?開學幾個月,滿吾滿意?

SFA 中途插班走的大有人在。以我女當年小一果班為例。有三、四位同學仔去了九龍塘一級津校:有男校、女校、英文男女校。所以SFA的學術根基是十分紥實。當然最終都是要看小朋友的能力和性格選校,始終他們才是用家。

回覆:ymama 的帖子

如果兩間學校也是好學校,點解唔了解真正用家的性格及適合度來挑選?因為業績有多好又如何,人地業績的結果未必會係你小朋友身上發生。

‹ 上一主題|下一主題