用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單性學校或男女校?
樓主: mesmerising
go

單性學校或男女校? [複製鏈接]

引用:你們怕孩子中學拍拖嗎?普遍嗎?

原帖由 mesmerising 於 13-01-16 發表
你們怕孩子中學拍拖嗎?普遍嗎?
怕,但不要太早,起碼高中甚至大學才開始,同事話佢女小五拍拖,散了才知,影響呈分,聽了震驚

我prefer男女校, 但講到尾都是學校行先, 男女校/男校/女校行後.  如果阿仔考到/派到一間心儀的男校, 梗係俾佢讀啦!  

不管讀哪類學校, 孩子拍拖與否是遲早的事, 要驚唔到咁多.  不過我個人認為齋男校或齋女校的學生玩起來顛一些, 感覺上會曳D, 但他/她們的brotherhood / sisterhood是男女校不可相比的.  總之各有各好啦.  

mesmerising  是的,各有各好,希望大家找到合適吧。  發表於 13-1-18 08:48

回復 安格斯媽媽deleted
...

今年聖誕時跟小兒傾開,佢話遲些要做番一套西裝,我問點解,因為從來西裝係佢覺得最土的衣服。原來學校每年聖誕都會有聖誕舞會給中三或以上的同學參加,佢地會邀請其他女校的女生前來參與,而參與的同學要穿著西裝出席,所以遲d就要做定一套。我聽完後更係強裝鎮定啦,但心諗佢唔會咁叻仔掛,即刻當堂打左個冷震!

哎,單性別學校都未必可以減少拍拖的情況,可能重狼添呀!
:verycold: :verycold: :verycold:

我選男女校,囝囝已經怕怕丑丑,怕第時見異性會面紅耳熱,唔識講嘢,hahaha just kidding. vote男女校

Deleted
...

Deleted
...

回覆:mesmerising 的帖子

我估是真的,他是爸爸好唔開心咁話因女拍拖呈分跌band,令她b1變b2,但唔敢再深入問她對象年齡,生女仲担心如果十一、二歲已開始有性咁點算,之前有個論題十二歲帶男仔回家阿媽報警

我仔中一,但已開始跟他討論談戀愛問題,他話只會暗戀,但亦要提醒他不要令人誤會,不過佢仲話學校女生是排房。佢唔鍾意男生粗魯,講咸濕野,唔可睇少他們,十二歲已開始在校講d大人野,會嚇親人,但未必是壞事,他識分別是非反覺討厭,還投訴他們有可怕行為嚇女同學。

回復 安格斯媽媽 的帖子

Deleted
...

Deleted
...

他們懂的,興幸他同我無代溝,知他想法,有錯糾正,網絡世界太多資訊已沒有我們以前單純。我初中女校,高中男女學,對男生感覺模糊,可能我是遲熟型。我朋友仔是讀出名齋校,十几個男生一齊唱k,睇韓國靚姐姐組合ktv,真係幾悶

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 我也開始找合適機

原帖由 mesmerising 於 13-01-17 發表
回復 安格斯媽媽 的帖子

我也開始找合適機會講男女身體接觸的注意點了,每次一句起兩句止慢慢來。希望他曰 ...
我仔連男同學身體接觸也敏感,他會覺得不正常用手掂他上身,可能他肥可愛,但有懷疑。。。這個論體講唔完,青春期發展頗仲要,他們要適當協助,比齋校可能影響更大

Deleted

almondlatte  要是早熟拍拖,在單性學校也可以,只是男女、男男、女女的分別吧!  發表於 13-1-17 12:32
WowWow  其實依家d小朋友,好多除了上學,都會有其他活動, 例如返補習社等, 唔會冇機會接觸異性囉! 反而, 孩子早熟, 好多人都擔心佢地太早拍拖,影響學習!  發表於 13-1-17 10:26
...

以前模娜姐攬枕,坤哥同娜姐一齊唱歌出汗,或者女校崇拜同校tb,不想見到此情況,我仔男女比例有差距,但到了高中,有班可能理科會出現31男5女情況,老師對女生會有特別照顧

回復 ckcstanley2003 的帖子

講到我驚驚地...我剛剛幫囝報左間男校

回覆:Sasaalan 的帖子

b1頭中,永遠是齋校,無辦法,最主要看學生性格,我都覺得自己讀女校都無影響的

Top 齋校有佢成功原因,就是專心讀書,性取向都是個別例子,我反而覺女校真可能易同性戀

我原本好抗拒單性學校,因我是受害者, 人大嗰咗好多才識得同男仔相處,所以好討厭單性學校
但講真如果單性學校竞爭少一啲, 我又唔太在乎了,因為有的男校校風都唔差
如果講到拍拖, 男女校同單性學校都一樣會有, 無得怕
所以首選是男女校, 次選單性學校, 前題是仔成績不是太top就要考慮單性學校

mesmerising  啊。拍拖機會真的會是一樣嗎?讓我想想先。  發表於 13-1-18 08:52
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 Sasaalandeleted
...

mesmerising 發表於 13-1-17 12:34
回復 Sasaalan 的帖子

請問你們是大人喜歡男校,還是兒子?我們是本來一家都喜歡男校的。現在就是我喜歡男 ...

我仔b1尾只可選擇男女校,但以他性格就算b1頭成績也不會揀的,若他要揀會同他分析,最後決定權會比兒子,我不太担心性取向問題,男同志要是男女校也會有,但女校會比較難講,女仔似終是神交,男仔有點不正常,若讀男校只會担心他不懂跟女孩相處
‹ 上一主題|下一主題