用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島龍校waiting/reject區~
樓主: LANE2012
go

港島龍校waiting/reject區~ [複製鏈接]

Aug Girl
SC (W)
TL 2間 (W)
SH (R)

回復 CoffeeCake 的帖子

同意呀! 龍校D小朋友大部分都出去學好多課外活動, 運動同學術都有, 同其他幼園學生無分別, 考小學時都係一樣咁有競爭力, 而且又有好多全職媽咪好用心教導仔囡, 大部分小朋友品行都不錯......真係不會限制小朋友發展咁誇張吧! 如果放棄, 真的好多人感激不儘.....

May Girl
SH (W)

什麼都做對了,但就是欠缺一點運氣!  別人有5/6個offer, 我要一個也這麼難!  沒有學位不是最難過, 表現很好但不被肯定的才是最傷心。原來努力做好也不一定成功, 真令人氣餒。

joannechow7 發表於 13-1-31 11:18
May Girl
SH (W)

咁快就氣餒?考小學時更難掌握呢!

Dec 09
SH (W)

有d失望, 囡囡表現好好, 可能我填的家長問卷不好, 影響了囡囡 waiting有機會嗎? 機會高嗎?

gloriababy 發表於 13-2-1 10:33
Dec 09
SH (W)

考驗你誠意的時候到了!

CoffeeCake 發表於 13-1-31 10:09
你地唔知而家龍校家長有幾勤力操小朋友吧。
小朋友咩心態,家長影響最大。
你自己都抱住唔洗點理都入番小學 ...

很贊成您既講法!  入左龍校d家長會放軟手腳?  noway啦, 您覺得而家邊d小朋友最多龍校offer?  懶懶閒的家長(may be佢地報都唔會報), 還是緊張而有準備的家長?  相信點都是後者居多吧!  一d小孩兩歲幾已經會為佢地學業作出安排既家長又怎會因入了龍校而大安旨意呢?  佢地同樣會去努力, 不過係壓力不大下努力吧!  至少我入了龍校, 唔會癲到連明知無用既比賽都去參加, 為求有野寫在portfolio上.  學野我係為打好基礎, 唔洗揠苗助長去show quali打仗.  英文會比佢去學, 但又唔洗趕住返大6考劍橋試吧.  (老實說, 我或者會咁做若果我小學要去再爭過的話)

不過若果您係唔鍾意果間龍校既, 梗係唔好為左有小中學backup而勉強自己啦, 小學又要比學費, 咁樣不如小一抽獎搏一搏.

另外我喜歡龍校多於地區名校, 成績係無佢地咁好架啦, 但勝在有文化, 多野玩.  我唔洗我囡囡10A, 又唔係要佢大過做教授(當然都無可能), 我個係囡囡, 成績中上入到U, 音樂又玩下, 體育又玩下, 培養下修養同文化氣息, 第時嫁個好老公, 閒時鍾意part time教下樂器, 幾好呀.

對唔住, 食飽飯, 吹下水, 無心得罪.

引用:Quote:CoffeeCake+發表於+13-1-31+10:09+你

原帖由 yslgirl 於 13-02-01 發表
很贊成您既講法!  入左龍校d家長會放軟手腳?  noway啦, 您覺得而家邊d小朋友最多龍校offer?  懶懶閒的家長 ...
闊太生活

回復 joannechow7 的帖子

不要难过,现在才刚开始,花多点精力栽培囡囡, 几年后大把名校争住offer 给囡囡。 加油!

des_tests  同意  發表於 13-2-1 16:46

其實我只係簡簡單單,唔想到k3煩一次,到p6又煩一次, 點知真係乜龍校都唔收。
講真,入到龍校,我真係唔會特訓阿b,寧願同佢玩多啲做個健康快樂小朋友~

在這裏想分享一些經歷,因自己今天也覺得失敗,但又想在此處與大家互相鼓勵:
今日in SPK 因小孩病所以未能發揮,有點失望。
但我想起上一年他in 維多利亞,他不肯講名,只會做顏色配對,最後收了他做正取生,我非常懷疑學校搞錯了,事實上開學後我肯定他的表現是最差的,學校應該很後悔收了他!(現在可能改善了)。
更加重要的,是自己其實也以前也有試過在工作地方in 學生(不是幼稚園), 在短短的十多分鐘,根本不太能看到小孩的真正潛能,有時如果佢口才好,有自信,就真的一定會俾好高分,又或者佢咁啱答了一些答案是很啱我自己口味的,也會主觀地俾好高分。但收了回來的學生,有很多例子是出乎意料之外差的,品行成績均是。相反,自己也有處理學生獎學金的問題,起碼有超過一半的時候,都見考第一二的學生是來自完全不出名的平民幼稚園,他們品德成績極佳,長大後前途亦佳,我非常欣賞他們。
現在自己作為媽媽,也貪心,想去龍校保住小學學位。但自己也忘記了其實很多幼稚園也會培育好孩子這個事實!

kcngu77  Agree !  發表於 13-2-4 09:45
lalamike  agree  發表於 13-2-2 23:33
des_tests  同意!  發表於 13-2-2 23:03

引用:+本帖最後由+jenny1919+於+13-2-2+20:21+編

原帖由 jenny1919 於 13-02-02 發表

在這裏想分享一些經歷,因自己今天也覺得失敗,但又想在此 ...
同意呀

引用:May+GirlSH+(W)什麼都做對了,但就是欠缺一

原帖由 joannechow7 於 13-01-31 發表
May Girl
SH (W)
唉!我都係,好氣餒,都唔知衰咩,好想知死因囉

回復 Toffee888 的帖子

其實真係冇得知~
我成日都覺得 in 幼稚園 運氣 (包括背景): 實力 係 8:2
越大先會見真章~
所以而家只係自己小朋友運氣唔夠其他有OFFER既小朋友~

引用:回復+Toffee888+的帖子 其實真係冇得知~我

原帖由 LANE2012 於 13-02-04 發表

其實真係冇得知~
但係收拒绝信同分手信一样咁難頂

引用:回復+Toffee888+的帖子 其實真係冇得知~我

原帖由 LANE2012 於 13-02-04 發表

其實真係冇得知~
我之前阿女in n班,差不多間間 都收!真係無唸過k1間間都`唔收',係間間都唔收!我自己好大嘅挫敗感~ 好彩得到家人嘅支持,總之一家人,齊齊整整;平平安安;健健康康就得啦!

回復 IPSSJ 的帖子

唔駛唔開心
有我仔陪你小朋友
佢in pn時都有半數學校收
in k呢,至今一間都唔收!!!
唔係waiting就reject
唉……完全唔明
好在原校可直升k
否則,我想跳樓!

kcngu77  加油!  發表於 13-2-4 18:15

四間學校成七百個位,一個都冇。
係實力、背景定係運氣唔夠?

引用:回復+IPSSJ+的帖子 唔駛唔開心有我仔陪你

原帖由 lalamike 於 13-02-04 發表
回復 IPSSJ 的帖子

唔駛唔開心
Same case, 我都唔明衰边樣,重要他個個task都完成到,禮貌亦算唔錯

‹ 上一主題|下一主題