用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學普通話拼音
樓主: SophieYan
go

學普通話拼音 [複製鏈接]

回覆:學普通話拼音

其實單對單係好好多,不過無咁快見到效果,我果個學左一年先發現佢好標準同流利,仲比學校揀入朗誦team代表學校比賽。我果個明年普教中,我都驚佢跟唔上所以想早於普教中(三年級先開始)兩年前操定先,就算天資點差咁早操定先應該都得掛。

引用:Quote:SophieYan+發表於+12-12-10+11:32+想

原帖由 Chowying 於 12-12-10 發表
學校係普教中. 幼稚園時冇特別學, 只跟學校果d柴娃娃課程. 小一有拼音教, 我以為囡兒會跟住學到, 結果係 ~  ...
多謝你回覆!我想再問公文中文多吾多功課做咖?

回覆:學普通話拼音

請問你學公文中文學到那level? 我女兒k3,讀了一年仍是3a,是不是很慢?

回覆:yeungko 的帖子

SophieYan 發表於 12-12-10 17:16
多謝你回覆!我想再問公文中文多吾多功課做咖?
囡囡一開始係做4A, 每日10張, 暑假果陣當然OK拉, 返左校有d辛苦, 改為每日5張, 剛升到A1, 即係所有拼音部分都做side拉.

familyhei 發表於 12-12-10 17:05
請問Chowying,如果以用公文學英文會話,你覺可以達到好像你小朋友學中文的效果嗎?

...
中文同英文既要求我唔一樣. 因女兒中文太差, 我只望能達到學業上所需, 即能聽得明上堂, 能答問題, 能做presentation, 能應付考試. 如你所指為應付日常會話, 咁唔ok. 事實上, 小囡英文較好, 平常能全英語與人交談. 但其中一個原因係我會說全英語, 能與囡兒練習.

yeungko 發表於 12-12-10 20:36
請問你學公文中文學到那level? 我女兒k3,讀了一年仍是3a,是不是很慢?

...
又係慢左d喎!我個仔K3時十二月開始學學左一年而家AII.

我都係唸住而家帶K3小朋友去學公民中, 其實唔同既進度, 究竟係同小朋友有關係, 定係同CENTRE 有關係呢? 唔知啲CENTRE 會唔會專登教慢啲既呢? 請問你地係去邊區既公民嫁? 我在將軍澳區

小兒學識了普通話拚音後、可以讀到很多生字、拚音—定要學好。

看到很多家長都覺得普通話拼音很重要,一定要先學。不過,我覺得小朋友(k1-k3)在接觸普通話的時候一定要讓他們產生興趣和自信,先學會話,再學拼音。我教我姐姐兒子普通話,他只是k1,但是很快就可以和我用普通話做簡單對答,還有每次見到他,他也會叫我教他讀普通話書的內容和唱歌。有時也會用普通話讀學校老師給他的中文字卡,他不但不會弄錯讀音,而且還唸的非常標準。小朋友是否需要單對單上課或在補習中心上課,則要看他們的性格,有些在群體中有競爭會學得更好更快,有些比較文靜的則需要個別教授,打好基礎,多些機會練習會話。我見到許多學生筆試成績非常好,但最後卻在聆聽和會話失分。

引用:看到很多家長都覺得普通話拼音很重要,一定

原帖由 pthwong 於 13-01-09 發表
看到很多家長都覺得普通話拼音很重要,一定要先學。不過,我覺得小朋友(k1-k3)在接觸普通話的時候一定要讓 ...
請問有咩好ctr recommend ar

‹ 上一主題|下一主題