用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊幾間算二線私小、直資?
樓主: bbsonyy
go

邊幾間算二線私小、直資?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

mirage 發表於 12-11-2 15:48
SMC 及WKF 暫時應不是一線。
My daughters is and will be in one of the above and I agree it's not 一線.  There is no proven track record on graduates as they are too new.  I don't take this offensive.  When I am asked which school my daughter is in, I also said it's a [size=12.222222328186035px]二線.  In no way they can compare with DGX and SPX.  

其實一線或二線都不要緊,只要是一所教好子女有自信,喜歡上課,有責任感已足夠,其實一線小學一定多Band1的學生,請為自己的子女想一想,如果你子女在這個競爭激烈的環境,爭取好成績,一線當然適合,雙反,如果追不上,年年都在下游,讀書還有樂趣嗎,如果在二線的學校讀書,他們一定比一線的學校快樂,而對讀書也會增加興趣,讀書是終身的事,並不是短途賽,請家長自己想一想一線二線是否那樣重要!

LuLuKiuKiu  agree no more!   發表於 12-11-14 10:48
BC

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+mirage+於+12-11-2+18:54+編輯

原帖由 mirage 於 12-11-02 發表

個個都怕俾人小等我說說自己主觀的真話,達之路兩間是二線,T ...
TT =?

bbforever  "  純真   "      發表於 12-11-3 01:30

回覆:邊幾間算二線私小、直資?

我很喜歡收咗我個女間二線,在我心中是no. 1呀!

LuLuKiuKiu    發表於 12-11-14 10:49

回覆:hungchan1234 的帖子

我的想法和你一樣,但是無論我們怎樣説,我相信很多人的想法都是:

1. 越多人報越一線,少D人報就係二線
2. 一線成績自然好過二線
3. 人人都想自己子女讀間成績好D,一線D嘅學校
4. 所以只要知道邊D係一線、邊D係二線,就可以知道邊間想入D,邊間容易D。

....這些想法很自然,但又有幾多人可以抽離這些想法,去替子女選擇合適的學校呢?

回覆:Rayli 的帖子

介唔介意講係邊間呀?

二線又好三線又好小朋友讀得開心去到band 1 就係好。但你入咗D不易入也不易出的學校要小心law .

引用:SMC+及WKF+暫時應不是一線。

SMC 及WKF 暫時應不是一線。
請問Smc係邊間?

bbforever  "   姓馬加利    "  發表於 12-11-3 01:34

舉個例YW 3500apply,收150人,同你地所講嗰間2線2千幾人考得AROUND50+個非華藉位置,相比之下絕對唔係容易考入,...因為我囝囝今年考,家姐讀梗,囝囝喺KG攞品學兼優,英同數都超越K3程度,以為起碼有waiting,但都reject了,.....家姐同學個妹妹同樣REJECT了~ 舊年都有一半sibling rejected,今年競爭情況更為激烈
我認為SPCC,男女拔係一線,咁呢間當然唔係一線,但我覺得呢間同SFA,TSL,YW,KTS,APS同線(1-2線之間)囉~ 因為家姐啲同學當年有啲GIVE  UP YW,有啲GIVE  UP TSL,有啲GIVE  UP SFA, 始終間間都唔同不理念,好難比下去,呢幾間求祈一間收都很好

回覆:hungchan1234 的帖子

我認同,其實一二線點都好,都要簡一個合適子女的學校。子女是否喜歡讀書,就是家長決定所選擇的學校是否合適。所以希望各家長用心考慮清楚,子女的性格

引用:二線又好三線又好小朋友讀得開心去到band+1

二線又好三線又好小朋友讀得開心去到band 1 就係好。但你入咗D不易入也不易出的學校要小心law . ...
我很喜歡這句"不易入也不易出的學校"。可惜我相信有若干家長,不清楚何謂"𣎴易出"同點解"不易出",因為有若干家長相信自己了解學校,但實際有一些重要細節還是忽略了的。

一線又好, 二線又好, 最緊要合適個小朋友去讀. 如果唔係大人細路都好痛苦 !

回覆:mirage 的帖子

I got one of the offer and i like it the most!!! Although there's no much track record,  i hope both of school and parents can work this out in the near future.

I am sooo happy with the offer and i probably will turn down the so called bank one school Offer ( if i have)...

有D學校冇考TSA又或者得五年小學又愉快學習,但唔知點解中學又唔行IB又不去考IGCSE而考番DSE,小朋友如太叻又或者不喜歡唔知點走。

回覆:mirage 的帖子

想問除了CKY, 還有其他學校行五年小學嗎?

Logos 行Ib diploma 及DSE,五年小學.

MCLIAN  Thanks for the info.  發表於 12-11-3 23:49

回覆:MCLIAN 的帖子

據其他家長資料,陸慶濤、真道 是無呈分試的。

引用:據其他家長資料,陸慶濤、真道+是無呈分試

原帖由 onepiece 於 12-11-03 發表
據其他家長資料,陸慶濤、真道 是無呈分試的。
好好多一條龍直資都冇呈分試

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-03+發表據

原帖由 nc2000 於 12-11-03 發表
好好多一條龍直資都冇呈分試
Sorry打錯!好似好多一條龍直資都冇呈分試!

我覺得一線頭的得 DG, DB, St paul Co, 其它的是可以計的只是熱門程度,  大熱是KTS, APS, YW, TSL, CKY , SFA 等過3,4千人考的熱門學校, 次熱的是3千人左右的有些地區性的如HKUGA, GT, Logos, EC, SMC, LMC etc

bbforever  咁GH德望又点排?  發表於 12-11-5 09:33
‹ 上一主題|下一主題