用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖仔孖女可否選不同學校?
樓主: 417bbs
go

孖仔孖女可否選不同學校? [複製鏈接]

回復 417bbs 的帖子

我是幼稚園和小學都同校不同班, 所以不能好客觀告訴你那種選擇會比較好.  但如果你最後決定不同校, 我想你作為家長一定要付出很多很多的時間和精力給他們.  課外活動/考試日期/學校假期....都會不同或撞期, 你會否分配恰當? 你自己又會否比較2間不同的學校, 當一間比另一間好一些時, 你又會否覺得對其中一個小朋友不公平?
現在2個小朋友不同班, 我可以和他們一起溫習, 我覺得效率會高D, 雖然成績總有高有低, 但不太重要, 以我2個為例, 今次你高分D, 下次我又高分過你, 可以互相鼓勵.
仲有, 我一直都好似你咁諗, 阿女谷得, 阿仔唔專注.  但經過一年小學生活, 阿仔反而比阿女還專心, 所以慢慢觀察會有意外收穫.  我亦不覺得學校老師會拿他們作比較, 始終2個孩子都由不同老師教授, 老師們最多只會問問他們在家情況, 很少會比較他們成績的.

我家有孖生家姐....佢地同一間小學...不同班....有個叻D入精英班....有個入普通班...佢到邊都有比較....!但中學又不同了....我覺得...一齊好D....!成長有幫助...同埋小學有好多活動....分開會好忙....如果他日補習班都容易攪....

回覆:孖仔孖女可否選不同學校?

謝謝你們的分享,我會慎重考慮!希望作出對小朋友適合的決定!

‹ 上一主題|下一主題