用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CPSKG (啟思小學附屬幼稚園)
樓主: Beiku
go

CPSKG (啟思小學附屬幼稚園) [複製鏈接]

Beiku 發表於 12-5-28 14:08
已經收咗我個小朋友K1, 不過仲心大心細, 唔知好唔好讀, 因為對呢間學校嘅認識真係唔多, 而且唔多家長有comm ...

我覺得好呀...我小朋友都係CPSKG畢業 !

引用:Quote:Beiku+發表於+12-5-28+14:08+已經收

原帖由 kaman488 於 12-06-08 發表
我覺得好呀...我小朋友都係CPSKG畢業 !
請問你小朋友是否升local school小一?定係國際學校?

tam_bb 發表於 12-6-8 18:01
請問你小朋友是否升local school小一?定係國際學校?

我小朋友升上官小 ! 佢函接一D問題都冇( 托賴)

簽名被屏蔽

Karlie 發表於 12-6-9 15:08
請問cpskg英文ok 嗎?有冇net?

有呀! 仲要每日都有, 你可以睇下佢既WEBSITE !

http://www.cpskg.edu.hk/

失望的畢業禮
=============
今天剛剛係幼稚園畢業禮,下午在TKO啟思中學舉行,同時間亦係啟思小學畢業禮。真令人失望之極,首先要在禮堂外悶熱地等,且畢業禮中大部份時間都是校長、校監、牧師和嘉賓演講,學生變了報景板,場面沈悶。到了幼稚園校長演講,稱小朋友成績優異,有2張小朋友的相,一張是有位女同學攞咗YLE(starters-15盾),另一張則是普通話證書;但這些成績都是非常普遍,同級巳有小朋友取得更高成績[YLE-movers-15盾, Trinity-Grade 3-Distinction以及普通話優良成績(這些都是小朋友在校外取得的,這間幼稚園並沒有提供)],明顯地她並沒有充份時間留意小朋友。,還有,上台得優異獎的小朋友可能在本校老師心目中是優異,但宏觀全港幼稚園學生就???。而且這些得獎小朋友大部份都是留在啟思小學繼續升學的。

回復 Tinong 的帖子

你咁了解那個更優秀既小朋友,相信你同佢一定好熟吧。。另外,家長幫小朋友校外報多多活動得到証書當然係叻,但唔通學校有責任定期打電話俾家長問:請問你今個月有冇帶個仔出去比賽/考試要update學校個profile呀咁咩???
其實好明白每個家長都希望自己小朋友可以上台拎獎。。但得唔到都唔好抹殺得獎同學既努力。做大人既我地唔可以做個好榜樣俾小朋友睇,一齊衷心恭喜得獎既小朋友嗎???

回復 wishwong 的帖子

無所謂啦!小朋友已經入到心儀且出色的小學。學校當然唔會問,但家長已告知老師!今次其實對我個小明友都係一個經歴,亦知道校外、校內嘅表現都好重要。起初,已發覺這間學校程度淺,出去考優質、出名嘅小學比較難,但考慮校園環境唔錯,又沒有學習壓力,所以就選擇佢。點知,讀後要面對競爭嘅小一入學面試更大壓力,在這裡,希望家長們認真考慮小朋友的前途-先甜後苦還是先苦後甜。

簽名被屏蔽

回復 joeywongmy 的帖子

我真係覺得佢好攪笑... 一答就話"無所謂喇......"... 如果佢真係唔在乎.... 又洗咩喺呢度POST... 跟手又再開條THREAD再POST丫.... 唉... 得啖笑~~

一間學校如果單憑小朋友有幾多張CERT就俾佢上台拎獎項... 唔理品行修養... 咁間學校真係好膚淺...

雙寶媽媽,

你指sc 即係那間幼稚園?

我從來無怪學校!網上言論自由!請你自重!你有權擁戴這間學校(可能有些不為人知的因素)但亦要接受反對者的言論!每個人都有分析能力!絕不會盲目附和!

簽名被屏蔽

不會再發表面任何回應,互相指摘只會另帖被刪除,其她媽媽無法再知悉事情!你一開始就對cert極其反感,莫非內𥚃有因?成功路有很多,但最終都係你小朋友承擔。我也沒有任何cert,但我今日仍然有能力養活自己。做人最緊要不要驕傲,也不要自卑,這次唔公平已面對現實!每個機構和學校也有優點和缺點!如果只報喜不報憂,他人又何從深入了解事件!

Tinong 發表於 12-7-17 20:37

不會再發表面任何回應,互相指摘只會另帖被刪除,其她媽媽無法再知悉事情!你一開 ...

唏....又唔好講到間幼稚園低人一綫咁!
講真,如果考得差我就明啫,但你而家入到心儀小學,三年培育無功都有勞,但你唔感恩不特只,仲叫人三思而後行,講到好似你啞忍三年,參加完畢業禮,考埋好小學之後,終於逃之夭夭.....然後劫後餘生,怕大家唔知真相,誤入了這間〝平庸〞得叫你最終入到心儀小學的幼稚園。

坦白講,好多家長就係因為〝三思〞後才揀CPSKG。
而揀得呢間幼稚園,就係buy套理念,認同培育唔係講短跑成績,不斷互相比較,崔谷。所以家長一向作風低調,自然好少公開討論CPSKG。

都係果句,所有學校都有好有唔好,我相信你的所謂心儀小學也會一樣。

簽名被屏蔽

你對學校都好了解!
我從來都無講或提到"TRAIN 到個小朋友周身刀張張刮"對上我在網上只講過學術方面,我只有在教職員和兩個家長堤及!猜猜你是誰,大家心裡有數!
為何多次叫我唔好POST?
各位準備入學或投考的媽媽請考慮是否合適及要面對你和小朋友如何被對待!!!

醒目開學勳章

版主按 :

本討論區歡迎各位自由發表意見,但懇請大家能保持冷靜討論的氣氛。

由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

不理智的攻擊言論,發言者將被禁言,讓其冷靜。

多謝大家合作!
‹ 上一主題|下一主題