用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何計算零用錢
樓主: Snakemama
go

如何計算零用錢 [複製鏈接]

回覆:如何計算零用錢

中一至三:每日$30;中四開始:每日$50。其實,零用錢只夠他吃午餐、下午茶,其餘費用我包。仔仔算合作,利是錢全部入銀行,備用,買貴價品會先商量,訂好預算表,如換電話、買電腦產品、買參考書,參加海外OLE, 如數目大更訂下六至十二個月儲蓄計劃。我哋有商有量,好少為零用錢煩惱。

Snakemama   我打算從你嘅方法中偷師。謝謝!  發表於 12-5-8 18:38
Yanamami    發表於 12-5-8 18:23

我想問宜家$30仲夠食lunch???去大家樂食個學生餐都差唔多$30

Yanamami  100分餐廳太貴.  發表於 12-5-8 22:40

"ANChan; My son paid for 1/3 of the piano cost from his Lai See."

一家三口, 一人一份, 好公平o丫. 佢唔係轉學單簧管咩?

Snakemama  你的數都好勁喎  發表於 12-5-9 08:10

Snakemama,
咪笑我.  ANChan個仔乖到絕晒种, 阿女似佢1/3都好. 應該係你囝學習目標
.

另, 女就快番夏令時間(鬼禁梳乎, d中學又成日話教唔切書), 我話唔洗出去食晏, cut一半la.  $350/month. 有你著數.

Yanamami 發表於 12-5-9 08:13
Snakemama,
咪笑我.  ANChan個仔乖到絕晒种, 阿女似佢1/3都好. 應該係你囝學習目標.
唔係笑你:)而是覺得你為自己鋪路-----ANChan 一家三口係1/3, 你咪淨係俾1/4?! ^_*

講真,我個仔點學到佢個仔咁。不過,有個目標係前面,跟著行都不失為上䇿。

呢排阿仔鍾意林子祥嘅「數字人生」,聽真的歌詞,都幾反應到我的生活,乜都"講"數。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 Snakemama 的帖子

最近阿仔跟我聽"阿 Lam",Radias, 達明一派........

Yanamami  有無去撻成一塊演唱會?  發表於 12-5-9 15:54
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

Radias 佢都知
特別鍾意達明一派同阿Lam 的歌詞。乜時候都啱使

回復 Yanamami 的帖子

We bought the piano years ago as second hand, and we sold it few years ago to reserve more space.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

過往每個月齋比$100 零用錢, 她會用來星期日返教會奉獻用或買額外心頭好(文具); 由數年前起, 每逢我和老公生日, 都奉上利是一封, 佢話有來有往

升中後, 我打算扣除雜費後, 每月比佢 $200~$300 左右.

** 囡囡每年收藏我(靚號碼)和老公(新版)及爺爺,婆婆們的利是錢. 因為我多年來都有此習慣, 佢抄足我.

No, he can't afford to go.

He works hard on preparation of exam which will affect his PG in IBDP.

He may watch Li Hak Kun in June.

Snakemama  李克勤?  發表於 12-5-9 18:22

Thanks to all, very good for reference.

HY412 發表於 12-5-9 15:15
過往每個月齋比$100 零用錢, 她會用來星期日返教會奉獻用或買額外心頭好(文具); 由數年前起, 每逢我和老公 ...
阿女好乖。等我都特訓下我個仔先。
我都儲埋好多靚冧把嘅新銀紙~~諗落$應該擺係銀行,先係理財之道。

Jackieson 發表於 12-5-9 17:32
Thanks to all, very good for reference.
You are welcome!
Would you like to share your opinion (s) with us?

回復 Snakemama 的帖子

而家利息有幾多$$ ?? 數年前將佢 "5 個位" 既私己錢買了當時好穩陣既基金, 到而家都未返本 自此阿囡話不准再買或儲入銀行 .

** 靚冧把將來可能升值過入銀行等收息.

Yanamami  咪再提d傷心事.....  發表於 12-5-9 19:49
Snakemama  同病相憐  發表於 12-5-9 18:50

各位都係為孩子儲蓄做D保本投資好了,否則,同我地MPF一樣做晒基金管理費/去左大海就喊都無謂!

Snakemama  講得好!  發表於 12-5-10 08:49

引用:各位都係為孩子儲蓄做D保本投資好了,否則

原帖由 One-Mama 於 12-05-10 發表
各位都係為孩子儲蓄做D保本投資好了,否則,同我地MPF一樣做晒基金管理費/去左大海就喊都無謂! ...
我個仔將所有利是$擺係儲蓄戶口處,我唔夠膽幫佢投資呀(驚6年之後,冇銭俾學費)

One-Mama  係呀, 都要對佢地有D交代既.  發表於 12-5-10 08:51
Yanamami  Me2....要我賠就弊....  發表於 12-5-10 08:49

以前會定時叫個仔比後備銀包內的儲蓄比我望下, 依家佢已唔比我望啦. 雖然佢有擁有權, 不過都唔使咁架. 比父母望下, 心中有數,知佢點用都好呀.

Yanamami  佢地所謂既私隱.....  發表於 12-5-11 21:44
Snakemama  係。一大咗,就有主見。要用多的時候同佢拉鋸。  發表於 12-5-10 12:38

由中一起我比我囝每日$30飯錢加零用,車費另計,暑假每日比十蚊佢,學校訂飯或食麵不過$20,唔亂洗一定有餘,小學就不停教佢量入為出,應駛得駛,積小成多呢d道理,電話都係用打入打出果d,半年先用儲值咭$50. 我囝都好鬼孤寒架,到今年F2 淨零用已經儲左好幾仟啦!

Snakemama    發表於 12-5-11 21:53
Yanamami    發表於 12-5-11 21:42

早兩年我響銀行開左個人民幣戶口,呀囝餘款零用除左平日洗費之外,小部份放入佢個名開嘅銀行戶口,有提款咭要用佢隨時可用,大部份放入我個人仔戶口託管,呢兩年人仔都升值,好過佢放港幣戶口。

One-Mama  Excellent fund manager!  發表於 12-5-12 15:13
Snakemama  好眼光。  發表於 12-5-11 21:54

引用:Quote:Jackieson+發表於+12-5-9+17:32+Than

原帖由 Snakemama 於 12-05-09 發表
You are welcome!
Would you like to share your opinion (s) with us?
我好認同各位家長的意見,分開"需要"&"想要","需要"的由家長比,"想要"的則由佢自己負責,現正參考各家長點介定&每天的零用錢幾多,我亦同意同小朋友一齊傾,就算假民主都要做,先緊後鬆,有商量及上升空間,佢會開心d!

‹ 上一主題|下一主題