用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 10歲小孩了,惡習纏身!如何是好!
樓主: stephen925
go

10歲小孩了,惡習纏身!如何是好! [複製鏈接]

Radiomama 發表於 12-5-4 18:17
小孩子的情緒 & 行為問題,是整個家庭的問題,可以由家庭治療入手。
生計的目的也在於培育子女,孰輕孰重要 ...

多謝指點!但總不能為了教仔而辭職轉工,所以我支持訂立最低工時!

Yanamami  You already have your priorities.....但確實有人為子女而「犧牲」停職轉工.  發表於 12-5-4 20:33

回覆:stephen925 的帖子

我卻認為值得為了孩子辭工,或者找份半職,總之要有個人睇住孩子。上到中學,你想管也管不了。

cowmoon    發表於 12-5-5 18:44

回復 torunpoland 的帖子

可能是一個好方法,見面多摩擦更多,到時人都瘋,試"身教"方法.

引用:小孩子的情緒+&+行為問題,是整個家庭的問

原帖由 Radiomama 於 12-05-04 發表
小孩子的情緒 & 行為問題,是整個家庭的問題,可以由家庭治療入手。
生計的目的也在於培育子女,孰輕孰重要 ...
非常同意

孩子十歲,你們已錯過了頭十年的黃金時期,那是小孩子學習愛與被愛、建立自信和正面價值觀的時期;未來十年要追回去教,一點不容易,你說要怎辦?交俾社工、老師、傳道人、牧師?正生書院的校長曾說,外面有大把人向他招手,扮大佬有之、比著數有之,我們能不盡父母責任?
不是說你的孩子已無彎轉,而是想提大家要改變想法,為孩子多行一步。

BBTWIN    發表於 12-6-19 17:32
cowmoon    發表於 12-5-5 18:45

回覆:10歲小孩了,惡習纏身!如何是好!

一定唔可以寄宿學校,第一,與父母距離只會更遠,第二會如到青少年期會更反叛。其實父母已錯過了十年,決少了什麼?父母好清楚,如果想小朋友糾正無錯是十分晚,但未置於不能改變,但不可能馬上改變,首先父母其中有一位要在家中照顧小朋友,好好建立關係,同時建議父母可以報讀大學一些校外課程是有關兒童心理等課程,越早讀你會發現得益越大。

比d耐性...發掘佢有興趣我事情,for exsample...打波/游泳...等...投其所好...建立互信...當朋友一樣....成長.....fd咗自然同你傾心事....加油!

回復 stephen925 的帖子

孩子十歲先來教品德,會唔會遲?唔會,只要立定決心,用啱方法,應該會返回正軌嘅。以下的方法試試看(因不同的孩子有不同的成效)1 先檢討咗自己以往的方法有甚麼不足之處,要改善的話,哪個方向適合。(多參考別人的教仔方式,EK 的家長最有心得,而且樂意同人分享)
2 開始實行新方法時,不要期望立竿見影,要有耐性。十歲的小朋友應會分辨出父母對自己的態度有所不同。如孩子稍有正面的反應時,要把握時機,繼續「落藥」。
3 父母的心態最重要,對自己和孩子的態度要正面,如果結果不如己意,亦不能口出怨言,甚至負面的話和行為。
4 父母的方向要一致。緃使在個別的問題上不同意對方的觀點,亦不要在孩子面前流露,應等孩子不在場時傾掂佢。
5 不假手於人。專業的意見當然要聽,亦可找其他人幫忙,例如社工、老師甚至心理輔導。但最重要的是:自己教,這樣才能有第一手的資料,才能在孩子最需要幫助、引導、安慰時,作出最好的決定。
6 參加一些團隊(特別是注重紀律的),例如:童軍、基督少年軍等等。

可能以上的都是老生常談,或者你亦試過。但我還是衷心希望幫到你。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 Snakemama 的帖子

Just take your list for self-reflection, tried 1-5, but #6.
Love, relationship, communication.

Snakemama  Yes. LOVE is the most essential factor.  發表於 12-5-5 10:59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

torunpoland 發表於 12-5-4 21:51
我卻認為值得為了孩子辭工,或者找份半職,總之要有個人睇住孩子。上到中學,你想管也管不了。

...
I agree with your approach in principle.
I suggest to take one step further, talk to him face-to-face, explain her concerns, what's her frustration, her plan(s), consequence, the rationale(s) behind those moves..... To see his response before next step.......
If tried that before and no results. Keep the job, send him to overseas or mainland.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主及各位家長,以下是我小小愚見,講得唔啱請原諒:

(一) 子女出現問題並不全因雙職父母緣故,孩子性格也有影響,認識有阿媽辭工照顧子女,也面對樓主同樣情況,對住個仔招數出齊都無用(送去外國學獨立最後都要返番嚟),但嗰女就品學兼優讀band 1中學;

(二)  孩子成長到一定歲數受peers影響較大,同一句說話同學講跟父母講效果唔同。請樓主唔好介意我照直講,根據描述囝囝成績操行都唔好,未來讀band 3中學機會好高,入到唔好學校學壞快過打針,但囝囝本性唔差只係被縱壞,急切要做就係點樣把握呢兩年時間引領佢重回正軌,重點係如何教番好,自己教或揾外援已經唔太重要。

(三)  除非阿囝喜歡某類活動肯守規則,主辦活動機構唔會因一位小朋友影響全班,最大可能係叫你退會或俾番學費你。

(四)  升中睇兩樣嘢:成績及品行。建議先搞掂交齊學校功課,問下同學仔家長有無嚴格功輔班介紹,先make sure交齊功課追番成績,最好揾人數少嘅功輔班可以睇緊啲。另外,要了解佢點解偷同學嘢,呢樣嘢一定要搞好唔可以退讓,否則操行凍過水。

(五)  樓主阿囝未係最壞情況,政府資源未必俾到,可能要自行負擔使費。而家經濟前景唔穩定,真係唔可以隨便話辭工。

好似樓主呢類個案經常會發生,希望大家提供多啲可行方法,集思廣益,幫助教育下一代!

亞仔情況喺好嚴重,我會選擇放棄份工,將自己小朋友撥正!講真冇嘢喺緊要得過小朋友嘅健康成長!
再拖只有越來越難教,越來越反判!
到時先嚟比自己後悔,早知奌奌奌。。。
"有早知冇乞衣"

得罪講句,跟工人大,係咁上下啦,大家唔見香港大部份家傭都有以上惡習咩?

BBTWIN  唔想笑的, 但你真係好精警.  發表於 12-6-19 17:35
awah112  1.懶惰、2.說謊  發表於 12-5-8 22:35
Yanamami  一言驚醒.  發表於 12-5-8 22:25

我提議先找出問題的原因,再對証下藥。先找機會去了解,例如一起吃飯、行山或釣魚。別批評,以朋友相處的方法引導兒子說出心中話,然後共同找出方法。記着孩子的成長受最大影响是peers。

i knew there is a summer program military style ... maybe you can apply for it to try

回覆:10歲小孩了,惡習纏身!如何是好!

老師傾下,每日另外比功課表你!
就算老師唔比,問下其他同學家長!
之後對功課! 包唔欠!
請問小朋友幾點去補習社,幾點走?
一星期唔欠,假日出去遊玩下,踩單車,戶外活動!

回復 VKwan 的帖子

跟老人家都會有這些惡習架,都是自己教會好些!

stephen925 發表於 12-5-4 18:38
多謝指點!但總不能為了教仔而辭職轉工,所以我支持訂立最低工時!

為何不能? 只是你想不想.

yuengooluk  同意!外判得就預了......  發表於 12-5-18 21:22

我個女同你差不多,都是為了功課講大話。
之前我有用GOOD,來做獎勵,效果不錯,但又聽了另外的人說,做功課是應份,不應該有獎,結果停了這個方法。
今天同她商量了下決定重新用。
她很喜歡早上我帶她去M吃早餐。
只要存起5個GOOD就可以帶她去吃,再送她上學,我們也是平時是工人湊返學。
獎GOOD
只要工課薄上面那一天沒有欠就有一個GOOD
準時在7點半完成功課一個GOOD
單份計如果全對沒改正,一個GOOD
自己溫習,一個GOOD
默書80分以上,一個GOOD
等等
扣GOOD
講大話一次扣十個GOOD
欠交功課,按份計,一份扣3個GOOD
自己喜歡了,或都是不用,存多些有昌險XX玩幾多錢,再多些可選擇一份價質幾多錢的禮物,再多些可去迪迪尼。

peaceandlove  哈哈哈~ 好「精密」的遊戲規則 ^^ interesting  發表於 12-6-6 01:27
‹ 上一主題|下一主題