用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 既然SPN不同SPK,不能直升SP 小學,點解SPN每年好多人爭 ...
樓主: cclemon2009
go

既然SPN不同SPK,不能直升SP 小學,點解SPN每年好多人爭? [複製鏈接]

貢獻勳章

hellomickey 發表於 12-4-21 13:09
唔需要
因為是私校,所以可継續大抽獎,

要更正;因為好多私校留位後,會強迫該學生放棄參加大抽獎,甚至去考其他私校、直資 (要簽署作實);SPC 係一間絕無僅有咁大方嘅私校,主要原因係:學校對自己有信心。
[img]http://forum.baby-kingdom.

KaHeiBaBa 發表於 12-4-21 22:17
要更正;因為好多私校留位後,會強迫該學生放棄參加大抽獎,甚至去考其他私校、直資 (要簽署作實);SPC 係 ...

嘻嘻,依家讀緊K3既小朋友...有日老師/校長問學生,點呀,你諗到讀邊間未
1. 小學收佢
2.DXX又收佢.

我估學校想快D放位比其他WAIT緊既小朋友.

貢獻勳章

引用:Quote:KaHeiBaBa+發表於+12-4-21+22:17+要

原帖由 csadmin 於 12-04-24 發表
嘻嘻,依家讀緊K3既小朋友...有日老師/校長問學生,點呀,你諗到讀邊間未
1. 小學收佢
2.DXX又收佢.
學校想快 d 放位係理所然,當年都係咁,但係已經俾某 d 強迫放棄嘅私校好。

[img]http://forum.baby-kingdom.

醒目開學勳章

回覆:csadmin 的帖子

我估不太関事,因為是小學部的收生問題
她們是関心小朋友吧

貢獻勳章

hellomickey 發表於 12-4-24 19:39
她們是関心小朋友吧

雖然是小學部的收生問題,幼稚園、幼兒園方面都會作出配合。冇錯,她們是關心小朋友,另方面亦希望家長們盡快寫信給小學部交還學位,我哋當年亦是那些家長們之一。

AL1987  KaHei BaBa, why you choose Co-ed instead of SPC?  Can you share?  發表於 12-7-4 10:47

hellomickey 發表於 12-4-24 19:39
她們是関心小朋友吧

咁當然啦,比著我係WAITING家長,都想有幾個OFFER既媽咪快D有回應比學校,學校可以快D放位既.

請問知唔知2012~2013下學期後補位SPN N1幾時通知吖?

回復 Jeromeyy 的帖子

I want to know as well?

Is there any chance in the second semester?

csadmin 發表於 12-5-7 13:16
咁當然啦,比著我係WAITING家長,都想有幾個OFFER既媽咪快D有回應比學校,學校可以快D放位既.

...
其實早d 放位係好事, 反正都要決定, 為何還要 hold 太耐呢? 之前有聽過有位媽媽臨開學前一天才收到通知有位! 新校服都幾乎買唔切...!

mango22 發表於 12-7-12 13:48
其實早d 放位係好事, 反正都要決定, 為何還要 hold 太耐呢? 之前有聽過有位媽媽臨開學前一天才收到通知有位 ...

咁又真係呀,既然有其他更好選擇,都係早D通知學校既.

回覆:KaHeiBaBa 的帖子

唔好意思,我唔係好熟派位d野,請問如果唔係住灣仔區,會唔會影響派番SP小學既機會?

N1 2nd term 真係會有後補位嗎?  我一心唸 N2 先有機會.  前輩, 可否比 d 意見?

What is the difference between SPN and SPK?

回覆:既然SPN不同SPK,不能直升SP 小學,點解SPN每年好多人爭?

SPN 考私小同直資理想嗎?我真係好想囝囝入讀。

‹ 上一主題|下一主題