用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼稚園
樓主: fungcarmen
go

維多利亞幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 cat8141210 於 11-12-13 15:24 發表

我有報維記喎...
但係唔知佢原來係行IB課程...
上網睇過佢地個INTERVIEW內容之後,
本身都已經卻步...
家下佢地又未開始INTERVIEW,
如果佢地行IB...
我諗我真係要好好諗清楚...
因為我想我囡囡讀LOCAL SCHOOL... ...

你講要搶答既係IN K1. PN唔使嫁, 家長一粒字都唔使同老師交流嫁.

我去年有去IN 維記既PN. 係我咁多次既面試經驗中最愉快既. IN完我真係超鐘意呢間學校. 雖然人多,但安排得相當妥善,整個過程好似阿仔玩左20分鐘PG,我地只係睇住佢地玩,咁就完左.
  IN完真係覺得間學校以學生為本,雖然最後歸於現實,學費太貴 ,而且非每日上課.當然佢地都冇接納阿仔, 但我依然好開心 .因為呢次面試係到目前為止(今年我地IN K1)我最無壓力既一次面試.

PN英普班得CWB 同海峰園有, 仲要只得PM.  

其他campus 只有Eng/Cantonese class.  

唔知用乜語言in.  

原帖由 Rurikosum 於 11-12-16 12:34 發表
如打算報 Victoria 既英普班, 請問学校interview 時用乜野語言進行呢?

Not all Victoria has parents interview for K1.  At least, Belchers doesn't have.

想問下各位要幾耐之前報名? 我聽講係要年半前? 咁未即係未出世要報定先?

梅媽媽  呢個係pg.  發表於 11-12-20 22:11

你講的係PN(for 2 yr +)定playgroup?  PN 8-9月開學, 當年的2月係報名的deadline, 3月interview,不過就之前果年的9月開始可以入表, 但早交遲交不影響成功機會,所以一D都唔算要早報, 好多學校2月已經出晒PNoffer.  

playgroup (for 1 - 2 years) 要有大人陪返學的就係要早排, 我囡囡個幾月入表, 16個月開始返, 即係排o左14個幾月先有位.  

Sarubuta. 我收到上康victoria
Playgroup電話sat有位,請問playgroup好吾好呢?

playgroup 好呀!  一堂兩個鐘, 一個鐘英文, 一個鐘廣東話, 分別由兩個班主任教(兩個都係中國人, 但英文老師英文好), 仲有茶點時間, 內容都幾全面, 勞作, 唱歌, 自由玩時間, 有少少自理能力學tim, 有時仲會玩水玩通粉, 聖誕仲有上台表演.  我同事個女而家K2, 佢仲記得細個去Victoria playgroup 好開心, 行過都會自己提起, 佢果時都係上sat 架,  我囡囡就上一星期三日.  不過我o地唔係上康, 係九龍, 唔知一唔一樣.  

每兩個月仲有一份有相的report 講o下對小朋友的comment (one page one photo on one area only).  平時上堂老師成日幫小朋友影相, 不過冇俾返我, 囡囡剛讀完兩個月, 昨日收到個report.  

如果冇crash 其他playgroup時間, 咪去試一個月先啦! 排得咁辛苦.  

不過佢學費按月收, 一月過年平均每堂會貴d (因為放假).  

Thanks
我10月時收到君匯港電話,但太遠所以冇要,上康打電話比我時我剛交咗迦南下期學費,所以我留待下一次call 我,下次有人走再打比我,上康要過海,如果playgroup ok,我都會試試,我現在還考慮試其他英文playgroup。

Thanks
我10月時收到君匯港電話,但太遠所以冇要,上康打電話比我時我剛交咗迦南下期學費,所以我留待下一次call 我,下次有人走再打比我,上康要過海,如果playgroup ok,我都會試試,我現在還考慮試其他英文playgroup。

sarubuta 發表於 11-12-13 00:28
IB課程本身好, 冇問題, 但IB亦即走比較近international school 的路, 會free D, 有人可能擔心小朋友冇咁dis ...

咁係咪如果唔唸住讀 international school 就唔會報讀 Victoria? 定係 Victoria 都可以入到出名既 Local School?
‹ 上一主題|下一主題