用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小, SFA和KTS
樓主: Aerosol_Ma
go

宣小, SFA和KTS [複製鏈接]

SFA 的確有很多資源留給資優生.開學前有心理醫生講解過,平均100個人就有1-2個資優生,而SFA平均1級(160人左右)就已有20多個資優生.比起average多好多.

想問下唔係資優生咁會點呀?????

SFA有幾個途徑去選資優生,1)經過心理學家專業測試 2)考試成績 3)老師推薦....

有一些特製課程會在課餘時間給資優生報讀.
至於其他學生就跟平時一樣,但亦會增加一些資優課程於上課時學習.

原帖由 jojo1234 於 11-9-14 11:56 發表
SFA有幾個途徑去選資優生,1)經過心理學家專業測試 2)考試成績 3)老師推薦....

有一些特製課程會在課餘時間給資優生報讀.
至於其他學生就跟平時一樣,但亦會增加一些資優課程於上課時學習. ...

Copy from
http://www.gifted.org.hk/know_2_1.htm

資 優 兒 童 的 特 質

1. 學 習 方 面

• 運 用 辭 彙 的 能 力 , 超 越 他 們 同 年 齡 或 班 級 的 小 朋 友 。
  • 能 很 快 掌 握 和 憶 述 資 料 。
  • 經 常 查 根 問 底 。
  • 在 同 一 資 料 上 ( 如 讀 同 一 故 事 , 看 同 一 電 視 節 目 ) , 看 到 和 得 著 的 經 常 比 別 的 同 齡 孩 子 多 。
  • 不 需 別 人 的 協 助 而 能 大 量 的 閱 讀 , 不 怕 深 奧 的 讀 物 , 甚 至 喜 歡 閱 讀 難 度 達 成 人 水 平 的 書 籍 。
  • 能 自 己 推 敲 因 由 。

在宣小, 有這能力的人不多吧!

但在SFA,是否頭幾名資優?
資優會讀什麼中學?

但在SFA,是否頭幾名都是資優?
我不知道呀,小兒只是p1

Hi 各位,

原來SFA收咁多資優生. 但我有個問題想不通, 想聽吓大家意見.

SFA 咁難考入, 資優又多, 但升中成績和KTS差不多, 但比起宣小好似差啲. 何解呢? 照理資優+谷工課, 理應比KTS和宣小好. 還是我有地方想錯?

原帖由 jojo1234 於 11-9-14 11:20 發表
SFA 的確有很多資源留給資優生.開學前有心理醫生講解過,平均100個人就有1-2個資優生,而SFA平均1級(160人左右)就已有20多個資優生.比起average多好多.

SFA應不比KTS,宣小難考吧,另KTS 和宣小的資優生相信亦不小,只是沒特別強調資優吧.
好難考的小學未必等於好好的小學,像TSL....

以我理解SFA升中派位不及其餘兩間. 原因是SFA的強項是學術高的學生在小二, 小三會插班到各名津校及名男女直資. 所以叻的學生中途已經更上一層樓. 就是去了男女拔. 不用等到升中. 所以到了小六升中便看似不及KTS及APS. 名校愛收SFA學生為插班生.

原帖由 Aerosol_Ma 於 11-9-14 13:04 發表
Hi 各位,

原來SFA收咁多資優生. 但我有個問題想不通, 想聽吓大家意見.

SFA 咁難考入, 資優又多, 但升中成績和KTS差不多, 但比起宣小好似差啲. 何解呢? 照理資優+谷工課, 理應比KTS和宣小好. 還是我有地方想錯?

...

其實為何SFA會說收的學生是資優. 入學試時那份卷專為測資優而設? 頂多說學術可能高一點. 但可跟資優拉上關係嗎? 我也相信考入不一定是資優. 資優也可能沒考入.

原帖由 jojo1234 於 11-9-14 13:24 發表
SFA應不比KTS,宣小難考吧,另KTS 和宣小的資優生相信亦不小,只是沒特別強調資優吧.

Hi JoJo1234,

你是指TSL 難入但不是好好, 對嗎?多口想知道為什麼.

原帖由 jojo1234 於 11-9-14 13:24 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jojo1234 於 11-9-14 11:20 發表

但係,間間熱門學校都揀過先收架啦...過10%係應份架喎!除非佢地有心唔揀囉 (我唔排除呢個可能!
會唔會係~ 其他學校無label呢d學生?
恐龍家

不是SFA說自己的學生是資優,而是經過心理學家測定和發表,家長要付出$32xx來作測試.而我說平均有20多個資優生是心理學家在家長會公報,並不是向外公報.
我只是看見有資優生家長怕sfa不適合她小朋友,所以多口講解一下sfa對資優同學的重視.
我相信男拔女拔,st paul 的資優比例更多.

原帖由 ysnmama 於 11-9-14 13:25 發表
以我理解SFA升中派位不及其餘兩間. 原因是SFA的強項是學術高的學生在小二, 小三會插班到各名津校及名男女直資. 所以叻的學生中途已經更上一層樓. 就是去了男女拔. 不用等到升中. 所以到了小六升中便看似不及KTS及APS ...

宣小學生中途插班去名直資, 私校, 為數不少, 全級頭幾名都差不多走晒

以我所知, 今年, 不同級別, 都有人插左去男拔, 女拔 & la salle
教育王國以外之相冊連結已被刪除

男拔女拔係好多家長嘅終極目標,我都唔例外

簽名被屏蔽

沙田主風 vs 一胡 請指教

沙田主風 vs 一胡 請指教

原帖由 tiggger 於 11-9-14 17:57 發表
係呀!我認識也有不少宣小學生在過去幾年插入名直資,津貼的小學.小女也是其中一個由宣小插班到津貼的英文小學.

其實,讀這三間學校的戰場都不是在六年後,每年都可以考其他學校插班。

原帖由 tiggger 於 11-9-14 17:57 發表
係呀!我認識也有不少宣小學生在過去幾年插入名直資,津貼的小學.小女也是其中一個由宣小插班到津貼的英文小學.

其實,讀這三間學校的戰場都不是在六年後,每年都可以考其他學校插班。

回復 4# tiggger 的帖子

我想問宣小係唔係英文教學,宣小和培正邊間好呢?thanks

如果有得揀的話,我會覺得宣小比較理想D

原帖由 vforangel 於 11-9-14 22:57 發表
我想問宣小係唔係英文教學,宣小和培正邊間好呢?thanks
‹ 上一主題|下一主題