用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教 極都唔上心, 各 位 mummy, any advice?
樓主: shadowrainbow
go

教 極都唔上心, 各 位 mummy, any advice? [複製鏈接]

回復 20# AndyMah 的帖子

我 會試 試!
我 地 呢班 mummy 就 快變晒做白髮魔女架啦!

回復 23# brianshe 的帖子

多 謝 Brian mummy 關心。

我 個 女 今 年 中 四 啦 ,15 歲 ,   佢 自 己 讀 得 幾 好 係 佢 小 學 時 的 事.     到 中 一 , 二  就 要 幫 多的 手 。 的 Maths 在 中 學 表 現 就 不 太 理 想, 當 時 我 咪 走 去 學  "憶習法" 諗 住 幫 下 佢 手 囉。

而 我 個 仔 今 年 係 小 一 , 得 六 歲 。

我 對仔女, 佢 地 年 齡 相 差 9 年。

至 於 唔 同 學校 , 我 個 仔 現在 讀 緊 個 間 小 學 , 正 是小 女 的 畢 業 的 同 一 間 小 學 .

我 會 搞 清 楚 下 自己 個心 理 架 啦 , 多謝 妳呀 .

回復 1# shadowrainbow 的帖子

回復 25# Planet 的帖子

多 謝Planet 媽 關心。我現 在 搵 緊補 習老師 架啦 ... 希望搵到啦.....

可 能 當 年 教個 女 , 冇咁 多奇 難 雜 症, 而 我 自 己 叫 做 細 路時 , 又 冇 咁 多 問 題 , 而 家 教 個 仔,
真 失敗。

我仲諗住, 兩姐弟都係同一間學校,師資冇點改,應該冇乜問題,點知個仔的問題天天新款....

原帖由 yhk329 於 11-1-6 14:47 發表

點解係你去學憶習法,唔係你個女去學嘅???

咁睇黎係佢地學習態度有D問題喎
不如你去試下態度認知班呀
我囡前後上左半年左右,需然無廣告講有咁大改變
但明顯在個人主動學習/自我要求上好左
在家長會上真係有些家長話佢 ...

yhk mummy,

多 謝 關 心 ,
係 呀! 當 時 係 我  的 時間可 以 去 . 個導 師 話 家 長 上 , 可 以 自 己 學 埋 同 埋 教 番 個 小朋 友。 到 我上 堂,就見 到 有 幾 個家 長上 , 又 有 的 細路 同 的 在 業 人士 咁.....

態度認知班?  請 問是甚 麼 班 來 架?
貴 嗎 ?

謝 謝.

小朋友同你鬥氣

原帖由 shadowrainbow 於 11-1-5 11:21 發表
小 兒 P1. 六 歲. 唔明 點解 教 佢野, 教 極都唔記得。
上月 English dictation , 明 明 在 家 佢默得好好, 但 到 正 式 默書, 佢 可 以唔合 格 番 黎。

平 時 執書 包, 已經比埋功課袋佢放功課, 佢 一 係 就 有 帶 但  ...

我個女同你個仔一樣都係讀小一, 最近要同佢溫書準備期考, 點知佢好似無你gum好氣, 一d都唔認真gum. 我好嬲, 嬲到同佢吵大鑊; 後來打電話比高人, 高人叫我避重就輕, 例如: 如果正在玩得興奮 (個次佢玩紙飛機), 我特登提早放工返來同佢溫, 一入門見到佢仲係到玩, 火遮眼! 高人叫我認同紙飛機的樂趣, 然後切入正題溫完書後玩紙飛機比賽.

同佢吵大鑊時, 我覺得大家都頂住道氣, 好似兩個潑婦駡街, 實在好難控制情緒! 結果兩敗俱傷! 鬥氣結果亦損感情.

雖然知道名言, if you lose your temper, you are a loser. 但係真係好難頂呀.

回復 1# shadowrainbow 的帖子

原帖由 talent2000 於 11-1-6 18:38 發表
其實我嗰間學校都有跟你相關的人,明明溫好書都可以肥佬!應改善如何溫書的方法。功課方面,應該問一問他有冇問題。
Morning Talent's boy, thanks a lot , 謝謝你熱心回post, I will try try.

原帖由 talent2000 於 11-1-6 19:49 發表
Wow, my goodness. The above was answered by my son this afternoon. I was reading your topic and my son was taking my phone to offer his idea to you while was eating ice-cream. Sorry for this.
Morning Talent 媽, 何  解說sorry?
我 多謝都黎唔切,你仔仔咁熱心答我, 起 碼,我唔使盲 摸摸, 佢 地 係 學生, 佢地的心聲,對我地好重要架。

我 都 好多 謝 妳 同其 他 有 睇同 回post 的 媽咪 。 有 你 地各 位寶  貴意見 ,  我覺得條 路 冇 咁 難 行。

求 助無門的感覺, 真 係 不好 受架.....

原帖由 yhk329 於 11-1-6 18:22 發表

係針對學習態度的訓練
舉例說,你想得到一樣東西,但你自己唔努力,
坐係度等運到,別人就算幫到你,都係事倍功半,
甚至失敗的
只有自己轉變態度,積極去做,縱是失敗,亦都不是
屠努無功的

貴唔貴......好見人見志,同埋計落每小時 ...

Morning, 請問學費如何?一小時收費多小呀?
謝謝yhk mummy

原帖由 yanlamma 於 11-1-6 18:12 發表

我個女同你個仔一樣都係讀小一, 最近要同佢溫書準備期考, 點知佢好似無你gum好氣, 一d都唔認真gum. 我好嬲, 嬲到同佢吵大鑊; 後來打電話比高人, 高人叫我避重就輕, 例如: 如果正在玩得興奮 (個次佢玩紙飛機), 我特 ...

Morning Yanlamma mummy,
我 好 明 妳 感 受 , 真 係 好 嬲 時 , 係好難 控制。

我連同佢玩,都會諗的可以同學術有關的東西,例如 Playing card, 我 會 教 佢 玩 " 釣 魚" .... 咁佢會 快 的 知 道 10 以 內 的 加 數 .

又會 玩 [ " cum " 棉 胎 ], 呢個 考反應。 但我地 玩 時 要 投入 架。

飛 行 棋 ,波 子 棋 , 圍 棋 , 呢 的 考 思 維 同 手 仔 小 肌 肉。 唔 使 佢 好 精 , 但 要 識 , 起碼 佢 同 其 他 小 朋 友 可 以 有 得 一 齊 玩。  

有 好 多 玩 意 係 會你同佢都開心的。我都明教佢佢又唔上心,真係好慘.

但正如前面有位媽媽說,我地兒 時 都會有 野 唔識,咁真係唔入腦,唯有接受現實,比的心機耐性。

同孩子大眼對細眼,係真係傷感情, 其 實 we all here to seek for solution....但呻同嬲過左之後, 就 要 收拾心情。洗個臉,慢慢再教過。

上面很多媽咪回應了很多有用的意見, 我作為一個Daddy, 想用另一個角度回應一下. 首先請萬萬不要比較教仔和教仔的差別, 男女大不同, 往往太太不清楚先生想什麼、同樣媽媽也不清楚仔仔想什麼。還記得我小時候跟現小兒的情況差不多,媽媽叫自己做的事、要默的書回到學校什麼也忘了,越是給罵越是忘記;在壓力下特別容易忘記!看過一本書談男女的不同,所言甚是, 女的學習與溝通是用語言、男的側是憑經驗。舉個例,我小時候你教我8加7等如15,我聽完明天可能我已經唔記得了,如是者可能你要再跟我說20、30次我才勉強記得。點解?因為我跟本冇上心! 點解冇上心? 因為我唔覺得佢重要亦明點解,只是死記,而男孩子最不喜歡死記,但如你拿8個蘋果7個橙過來,跟我一起數,數兩三次我就學會了。其他事情也一樣,什麼交功課、默書甚至天冷要穿外套,我也不會主動去做好因為我跟本不覺得需耍。這跟女孩子完全不同,女孩子一般是比較自覺的,男孩子在小學一般是’遊嚇遊嚇’、’一舊雲’,這也解釋釋了何以很多男孩子到中學才開始發力(我也是)。所以媽咪們,給予你兒子你最大的耐性吧! 不要氣餒啊!:loveliness:

原帖由 Mat_Dad 於 11-1-7 11:25 發表
上面很多媽咪回應了很多有用的意見, 我作為一個Daddy, 想用另一個角度回應一下. 首先請萬萬不要比較教仔和教仔的差別, 男女大不同, 往往太太不清楚先生想什麼、同樣媽媽也不清楚仔仔想什麼。還記得我小時候跟現小兒 ...

多 謝 Mat Dat 的 回 post....
原 來 男 女 真 係 如 此 大 不 同。
但 如 果 現 在 佢 仲 係 咁, 我就唔會知, 佢係唔識定唔記得。
如果識而唔記得,還可提點。
但如果教極都唔明,就煩的的。

Anyway, thks for your advice.
起 碼 我 又 多 的 認 知 , 原 來 會 係 咁。
謝謝

回復 39# yhk329 的帖子

多謝yhk mummy,
我 會 留心了,謝謝!:
‹ 上一主題|下一主題