用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真第三輪interview有result喇!
樓主: yywing
go

崇真第三輪interview有result喇! [複製鏈接]

原帖由 lovelinda 於 10-11-29 10:23 發表
你仲有咩 offer 呀?
會唔會留位?

check pm 啦
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我覆咗你啦! check pm ........

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 10:54 發表

check pm 啦

Hi brrbaby, 恭喜哂你呀!你阿b好似讀緊LH PN? 我阿b都係,我地又係TT 收佐IK1,而家煩緊揀LH 定TT,  兩間都好好,你點睇呀?

原帖由 EggEgg08 於 10-11-29 11:39 發表
Hi brrbaby, 恭喜哂你呀!你阿b好似讀緊LH PN? 我阿b都係,我地又係TT 收佐IK1,而家煩緊揀LH 定TT,  兩間都好好,你點睇呀?

其實係c6話要報,我要問吓佢有乜好先,我怕亂講會俾TT/LH人鬧
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我知道崇真係如果小朋友唔係特別追唔上的話一般小學部都會收番, 所以都好吸引,我地呢年出生率高有小學backup好似安全d...好煩

原帖由 EggEgg08 於 10-11-29 12:05 發表
我知道崇真係如果小朋友唔係特別追唔上的話一般小學部都會收番, 所以都好吸引,我地呢年出生率高有小學backup好似安全d...好煩

但係TT小學其實唔難入wor, 我覺得讀LH可以考CKY & TT都可應付,但讀TT考CKY就冇idea了:idea: 不過我覺得TT d老師好nice,而LHd老師好似后生有活力d。

好同意你講,TT的老師好似experience d, LH d老師就energetic d. 點解你覺得TT小學易入?自己有d驚今年考小一的小朋友其實係SARS年出世,所以出生率comparatively 低d, 競爭也相對低d, 但到我地阿b考小一那年情況可能會不同了...好檐心(雖然對LH都好有信心)其實我不太清楚,不過我在TT chat room 那邊見到有d小朋友入到陳守仁、dbs好似都唔錯,so far 我對LH
都好滿意,好難決擇,不過都仲等緊民生及培正result

原帖由 EggEgg08 於 10-11-29 13:55 發表
好同意你講,TT的老師好似experience d, LH d老師就energetic d. 點解你覺得TT小學易入?自己有d驚今年考小一的小朋友其實係SARS年出世,所以出生率comparatively 低d, 競爭也相對低d, 但到我地阿b考小一那年情況可能會不 ...

今年考小學並不是SARS年, 早兩年才是。今年的小一學位都多人爭。只見TSL有差不多3900人考就知道了。
TT小學未必一定收幼稚園畢業生, 我知道今年有人唔收, 但比例唔多。我呀女今年考外面D學校, 成績都唔錯, 仲有兩間等消息。不過已經決定比佢讀TSL了。

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 17:21 發表

今年考小學並不是SARS年, 早兩年才是。今年的小一學位都多人爭。只見TSL有差不多3900人考就知道了。
TT小學未必一定收幼稚園畢業生, 我知道今年有人唔收, 但比例唔多。我呀女今年考外面D學校, 成績都唔錯, 仲有兩 ...

Very good , 請問TSL是否有中學直上而CKY就冇?重有邊d new thinking schools有中學直上呢?Thanks!

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 17:29 發表

Very good , 請問TSL是否有中學直上而CKY就冇?重有邊d new thinking schools有中學直上呢?Thanks!

掉轉了, TSL冇中學, 而CKY行IB, 有埋中學。
其他我唔係好清楚, 我只係考左6間咋。

Thanks so much for ur info. 雖然唔係正正SARS 年,但出生率一定唔及呢兩年高,所以都有d令人擔心!我知道CKY係行IB,學費又好貴,唔知會唔會可以以本地生資格考大學呢,你小朋友好叻,TSL 我都好鐘意

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 17:21 發表

TT小學未必一定收幼稚園畢業生, 我知道今年有人唔收, 但比例唔多。我呀女今年考外面D學校, 成績都唔錯, 仲有兩 ...

原帖由 EggEgg08 於 10-11-29 17:42 發表
Thanks so much for ur info. 雖然唔係正正SARS 年,但出生率一定唔及呢兩年高,所以都有d令人擔心!我知道CKY係行IB,學費又好貴,唔知會唔會可以以本地生資格考大學呢,你小朋友好叻,TSL 我都好鐘意
...

過獎了! 小妹好運JE...
如果你心儀TSL, 就要好好谷佢英文水平, 同埋要留意, 如果你有細既跟住, TSL係未必會收埋你細果個, 佢地只睇INTERVIEW表現, 唔收PORTFOLIO, 唔睇有冇兄姊就讀。

我個女都有 中英班 AM offer

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 17:47 發表

過獎了! 小妹好運JE...
如果你心儀TSL, 就要好好谷佢英文水平, 同埋要留意, 如果你有細既跟住, TSL係未必會收埋你細果個, 佢地只睇INTERVIEW表現, 唔收PORTFOLIO, 唔睇有冇兄姊就讀。 ...

請問TT d 課外活動幫唔幫到in小一?還是要再出去學嘢?

你個女是不是interview得好好?

原帖由 ltpwong 於 10-11-29 18:10 發表
我個女都有 中英班 AM offer

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 18:17 發表

請問TT d 課外活動幫唔幫到in小一?還是要再出去學嘢?

我覺得ok掛, 我女女只在外面學畫畫。但入了中國舞校隊, 出去有取得隊制比賽既獎咁囉。

Anyone received the offer of IK1?

阿女依排都睇幾多youtube 片, 咁啱面試段片響之前都睇過, 不過唱歌做動作依家野, 我地不嬲都有同佢玩開, 我覺得佢都 in得唔錯
原帖由 Connieleo 於 10-11-29 19:41 發表
你個女是不是interview得好好?

原帖由 嘻嘻 於 10-11-30 15:24 發表
我打過兩次去TT都話噚日至開始寄出第三輪interview信件,莫非先寄出既係OFFER信,而噚日就開始寄既係REJECT信?

我上星期六已收offer letter了
‹ 上一主題|下一主題