用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 葉氏幼兒音樂課程(CPS/CID)的家長﹐可否分享一下? ...
樓主: ohmygosh
go

葉氏幼兒音樂課程(CPS/CID)的家長﹐可否分享一下? [複製鏈接]

我想請教下大家, 妳地係邊間分校上架, 會唔會康怡同佐敦分校會比較好呢?
另外妳地小朋友上緊, 幼兒音樂啟蒙班(CPS) 1小時, 定幼兒音樂及藝術智能發展課程(CID)2小時果班架?  我小朋友得3歲, 係咪上幼兒音樂啟蒙班(CPS)好d呢?

Freesia_cat : 小提琴班每月$730 四堂, 每堂一小時, 要家長一齊上課
Ohmygosh : 我都打算要囡囡完成整個課程
sunshine231207 : 囡囡起沙田上緊CPS課程 , 我唔係好知其他center嘅情形, 所以比較唔到

請問$730四堂小提琴班算平定算貴呀? 同埋點解家長要一齊上堂?

又想問, 如果現在葵青中心學, 當他日想轉佐敦上堂, 需唔需要再面試?

原帖由 janicech 於 10-12-23 10:32 發表
Freesia_cat : 小提琴班每月$730 四堂, 每堂一小時, 要家長一齊上課
sunshine231207 : 囡囡起沙田上緊CPS課程 , 我唔係好知其他center嘅情形, 所以比較唔到 ...

我兒子是自小很開朗﹐同時也能夠坐定定聽話守規矩的小朋友﹐所以很活動還是很嚴肅的﹐他都很快適應和樂在其中。我個人覺得﹐如果您小朋友真的非常活躍﹐上奧福始終會比較合適﹐趣味性較高。況且﹐奧福的課程也相當不錯和有系統﹐都很值得學。

原帖由 Freesia_cat 於 10-12-23 09:16 發表
我睇見你在另一個post講你在One Music上奧福, 其實我兒現在也是在那裡上奧福親子班. 我想問下, 其實比較在葉氏及One Music, 你覺得你兒子在哪間學音樂比較有得著呢?

請問你兒是否可坐定定聽話的小朋友? 因為我兒好 ...

將軍澳循道衛理幼稚園

每日常規課程包括﹕「美育奧福音樂課程」,「JELIC」多元智能寶盒課程,「蒙特梭利」教學法 ﹐等等。相當豐富

原帖由 Freesia_cat 於 10-12-23 09:16 發表
我睇見你在另一個post講你在One Music上奧福, 其實我兒現在也是在那裡上奧福親子班. 我想問下, 其實比較在葉氏及One Music, 你覺得你兒子在哪間學音樂比較有得著呢?

請問你兒是否可坐定定聽話的小朋友? 因為我兒好 ...

我小朋友在康怡分校上﹔沒有上過其他分校﹐無法比較。
我只為他報每星期一小時的CPS﹐因為CID只不過主要是多了美藝的部份﹔由於我小朋友本身已經在廬鋒畫廊學畫畫﹐我覺得無需要上CID。

原帖由 sunshine231207 於 10-12-23 09:45 發表
我想請教下大家, 妳地係邊間分校上架, 會唔會康怡同佐敦分校會比較好呢?
另外妳地小朋友上緊, 幼兒音樂啟蒙班(CPS) 1小時, 定幼兒音樂及藝術智能發展課程(CID)2小時果班架?  我小朋友得3歲, 係咪上幼兒音樂啟蒙班(CP ...

原帖由 janicech 於 10-12-23 10:32 發表
sunshine231207 : 囡囡起沙田上緊CPS課程 , 我唔係好知其他center嘅情形, 所以比較唔到 ...

根據小提琴班入學須知所寫 : 必須家長陪同上課,目的是讓家長了解學員之學習情況,知道老師講授之內容及要求,並於課後督促練習,才能有良好放果。
我囡囡同班同學轉去其他分校, 不用面試, 但要自己預先問吓有冇位先得 。
原帖由 Freesia_cat 於 10-12-23 21:37 發表
請問$730四堂小提琴班算平定算貴呀? 同埋點解家長要一齊上堂?

又想問, 如果現在葵青中心學, 當他日想轉佐敦上堂, 需唔需要再面試?

我兒也是很開朗而適應力強,在坐定定問題上都改善左唔少,基本上我不在他身邊,佢反而定。

只係唔知師生比例不同下,小朋友會唔會被忽略呢?

原帖由 ohmygosh 於 10-12-23 22:38 發表
我兒子是自小很開朗﹐同時也能夠坐定定聽話守規矩的小朋友﹐所以很活動還是很嚴肅的﹐他都很快適應和樂在其中。我個人覺得﹐如果您小朋友真的非常活躍﹐上奧福始終會比較合適﹐趣味性較高。況且﹐奧福的課程也相當不錯和有系統﹐都很 ...

咁我宜家仲要睇埋小提琴班的時間,因為我是在職媽媽, 要陪太子上堂一定要係星期六日.

如果宜家入左CPS, 入小提琴班是否容易好多?

原帖由 janicech 於 10-12-23 23:13 發表
根據小提琴班入學須知所寫 : 必須家長陪同上課,目的是讓家長了解學員之學習情況,知道老師講授之內容及要求,並於課後督促練習,才能有良好放果。
我囡囡同班同學轉去其他分校, 不用面試, 但要自己預先問吓有冇位先得 。
...

醒目開學勳章

o wow, thanks for this topic!
my son will be interviewing next week for the upcoming jan2010 term also!!
omg, your son goes to kornhill yip's also?? so will my son! maybe will be able to meet up with you :)

HI HI!My girl will start the CPS course at kwai Tsing Centre in Jan too!

Kornhill

原帖由 zillyzizi 於 10-12-24 21:44 發表
o wow, thanks for this topic!
my son will be interviewing next week for the upcoming jan2010 term also!!
omg, your son goes to kornhill yip's also?? so will my son! maybe will be able to meet up with  ...

回復 21# Freesia_cat 的帖子

For Yip's, one point worthwhile mentioning is that in Upper 2, teachers will invite students with good voice and good discipline to a singing test.  Students who pass that test can join an additional singing class (one hour every week during weekday).  School fee for this singing class is $600 (or 650, can't remember) for 3 months.

Hoihoima:

原來葉氏仲會趁機揀卒,不過咁係大約幾歲的事? 因為如果係weekday額外上,都未必可以安排到。不過咁又咁講,阿仔就算聲靚,都唔慌有好紀律,被揀機會都好微,哈哈!

不過我又想問下,其實參加葉氏會唔會多表演機會? 定係只有被揀卒想額外堂才有機會演出? 因為我好希望阿仔有機會上堂練下膽量呀!

原帖由 hoihoima 於 10-12-27 00:51 發表
For Yip's, one point worthwhile mentioning is that in Upper 2, teachers will invite students with good voice and good discipline to a singing test.  Students who pass that test can join an additional  ...

回覆 1# Freesia_cat 的文章

Hi Freesia_cat, the selection will be made in Upper 2.  So if your kid will join CPS from Lower 1, then it will be the 6th quarter from his enrollment (each level will last for one quarter).  

Currently, one singing class in Kwai Fong is held in weekday from 6 to 7 pm.  However, no need to worry so much now, since schedule may change in one year's time!

My son will go to Upper 4 next month.  So far he had 2 performances (one annual performance for everyone in Lower 3 or above, one is for singing class students only).

原帖由 Pertra 於 10-12-29 14:09 發表
Is it very easy to get through all levels ?

The kids must attend at least 10 out of 12 lessons a term.  Otherwise, they must re-take the course.  The exam is easy.

原帖由 janicech 於 10-12-23 23:13 發表
...

New school term of 小提琴班will start at early Jan.  Please check with Yip's if you are interested.
‹ 上一主題|下一主題