用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在校食午餐!?
樓主: sachan701
go

在校食午餐!? [複製鏈接]

回覆 20# easyboychan 的文章

叫阿女問清楚同學用(出煙果個)咩牌子.
咪買果個囉.

相信大部小學嘅飯盒都唔係咁好食, 我阿女讀過兩間小學都話唔得, 結過免強食到三年班, 終於攪出胃病(因為根本無乜點食),四年班開咗學兩三個月, 終於的起心肝每日晨早起身幫佢整午餐, 阿女話Tiger牌暖壼唔錯, 台灣三光都ok嘅, 但就無咁保温, 不過用嚟放意粉或者咖喱飯之食物就方便啲。

學校的義工EE會睇住他們食几多
而且拿飯盒出去的時候, EE見到食得咁少, 會叫他再食, 老師都會來勸, 請小朋友食多小小

學校的午餐係唔好食, 很淡, 又少油, 但培養了孩子的飲食習慣, 平時都不要給他們食咁多味精的食物, 等他們較易接受學校的營養餐, 少油少糖少脂肪
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 10-2-8 12:31 發表
而且拿飯盒出去的時候, EE見到食得咁少, 會叫他再食, 老師都會來勸, 請小朋友食多小小

學校的午餐係唔好食, 很淡, 又少油, 但培養了孩子的飲食習慣, 平時都不要給他們食咁多味精的食 ...

少鹽、少油又唔一定淡而無味嘅, 自己煮午餐唔會有味精, 用鮮蕃茄同芝片整嘅意粉美味又有營養, 又唔駛花太多時間, 有時什至可整唔會太辣嘅咖喱, 咖喱粉能增強小朋友記憶力。而且做阿媽最清楚自己小朋友嘅食量,唔駛浪費食物, 我好記得阿女一年級個年比個啲所謂義工EE日日兇住要食哂個盒飯, 其實個飯根本太大佢無可能食得哂,  攪到朝朝早喊住返工, 最終要老師幫忙才無影响佢往後學習情緒。

原帖由 grace_xian 於 10-2-8 12:31 發表

學校的午餐係唔好食, 很淡, 又少油, 但培養了孩子的飲食習慣, 平時都不要給他們食咁多味精的食 ...

係呀
我仔今年都係小一
我都試過D食物,小朋友唔會覺得淡,對佢地黎講係夠晒味,而且都幾好味
但亦都試過有一排佢唔係點食飯,係因同學仔影響
佢見人地食2啖唔食佢就跟住唔食
我就鬧佢唔食就唔訂LA,我日日比麵包餅呢D番學,之後呀仔又食番飯.
而且嗰D食少少唔食既小朋友我問過呀仔佢地小息時食咩
佢就話佢地食CHIPS,朱古力,糖
試問佢地食左呢D又邊有胃口食呀,呀仔仲話佢地D CHIPS唔細包
呢D係某D家長縱成既
而且有D習慣左要人地喂,要佢地咪只食少少唔再食
我都知有D學校既飯餐就真係唔係人食既,我都食過,食左一啖就掉左
如係呢D既就真係要諗諗點帶飯LA.
‹ 上一主題|下一主題