用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: jswailam928
go

YORK一問? [複製鏈接]

我打電話問佢地, 為何有人IN左我都未收到通知的?
佢地話因為人數太多, 要分批INTERVIEW, 有好多個吾同的時間.

但係好似其他學校的安排清晰好多, 有點兒黑箱作業...

原帖由 MIZU 於 17-10-2009 01:56 發表
我係9月10日親身交form , 都仲未知道interview 時間 !
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

原帖由 beansan 於 09-10-17 17:53 發表
我打電話問佢地, 為何有人IN左我都未收到通知的?
佢地話因為人數太多, 要分批INTERVIEW, 有好多個吾同的時間.

但係好似其他學校的安排清晰好多, 有點兒黑箱作業...

...

BEANSAN 我PM左你.你收唔收到呀

Hi linglingng,

吓, 乜咁0家. 究竟係邊間playgroup ??? 我完全唔知有呢d 咁既野, 多謝您報料 . 唔掛知得仲未有得in 啦.

我係9月30日收到佢地回條話收到我份form,而interview時間再通知喎. 上bk 先發現咁小朋友已interview 仲收埋tim. 咁我咪覺得好奇怪, 無理由d 時間差遠. 我尋日打左電話去問york,  我話仲未收到interview 時間. 我話有d 小朋友己經IN 完同收埋. 佢就幫我CHECK,今日回番電話比我. 佢話我小朋友 大約在11月6 OR 7 日 INTERVIEW. 據我所知, 今日17/oct 同 31/oct 都有interview. 咁我仔仔都唔知係第幾批. 我覺得學校都係敷衍. 收既機會好微.

咁SN 會唔會係咁呀, 至今佢都收左唔小學生 ?

MIZU

原帖由 linglingng 於 09-10-17 03:12 發表
York 係冇 playgroup
只係有 d playgroup 話經佢地報 York 就有99%收. (但當然你要係果間 playgroup 的學生啦) 已我所知呢間 playgroup d 學生全部在9月尾 In 晒啦. 至於係咪真係99%收就唔很定啦. 而結果都以寄出比 ...

我b都未收到in la...york & sn都未呀!!!好慘~

咁你有無打電 話去問呀 ?

原帖由 jswailam928 於 09-10-18 00:22 發表
我b都未收到in la...york & sn都未呀!!!好慘~

未呀
星期一先打去問law...我york好遲寄, sn 9月已經去交form, 但聽你地d媽媽講佢會問我地weekend in 定平日in, 但sn都無問我ga.....

我都係未收到通知幾時interview, 張cheque又鬼咁快過數喎!
我識得幾個細b都in完仲收埋信話ok收生添, 因為佢哋玩緊某個playgroup囉!

唉........好同意 07細B真慘,9月9日寄form到依家一封york嘅回信都未收過,行政都好似有啲混亂,聽日打去問過明白先.........
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

what is the name of the playgroup which can go into York easily?

Also do you know how many of K1 students per year? Is it easy to get a seat there?

我問過學校, 佢地話收大約300個, 但有2千幾份form申請. 300個位裡, 有部份已經收讀了, 所以我覺得剩餘的學位, 已經不多了.

多謝你既資料.

我地會係 10/24 interview, 同日要 in 埋 sn.  
成日同自己講, 仔仔點樣都好, 自己都一樣係好錫佢.
但講真, interview, 又點會唔緊張, 唔著緊, 日日都睇到咁多留言.

八卦, 又要擔心, 唔睇, 又唔心息.

i see, my kid had done the interview on last Sat, hope will get the result asap.

回覆 28# Grace1010 的文章

點分大中细b呀??我bb 07年09月???

希望多d媽咪上來報下料, 收唔收都下來update下, 等其它媽咪知道, 八下都心安d.

我個仔都係9月, 算細d, 聽學校話無分大小b, 不過大b去考, 實著數d, 因發育都差了幾個月啦 !
學校同我講, 話in咗大仔先, 所以我10月31日先in.

原帖由 roylau22 於 09-10-19 13:10 發表
點分大中细b呀??我bb 07年09月???

我識一pair 係上星期六 in york & sn.

感想如下:
york: 10分鐘 - 因為家長已聽了 talk, 無需再介紹學校. interview 老師不會用太多時間去等小朋友回答, 大約問1次-2次.  家長可能需要引導一下, 方便有限時間有反應比老師 (聽完個家長說話後既個人感覺.)

sn: 1個鐘, - 包括介紹學校
interview 有15分鐘左右, 總之長過 york, 家長感覺老師會比較肯等待小朋友回答.  會問2-3次.

如家長in 完有任何感覺, 歡迎留言.

岩岩打左去問啦!!!
小姐話細b會11月in, 我問佢會唔會in大b 已經無晒位收細b, 佢話唔會, 放心啦, 佢地會in晒所有ga小朋友........各位細b媽媽~唔駛咁緊張!!!期待一下啦, haha~~~因為我女都係細b女...

佢地d文書小姐幾好架, 有問便答, 態度有善.

原帖由 jswailam928 於 09-10-19 14:30 發表
岩岩打左去問啦!!!
小姐話細b會11月in, 我問佢會唔會in大b 已經無晒位收細b, 佢話唔會, 放心啦, 佢地會in晒所有ga小朋友........各位細b媽媽~唔駛咁緊張!!!期待一下啦, haha~~~因為我女都係細b女... ...

係呀...好過金x倫果個聽電話果個...態度勁差,
好似好阻佢時間咁呀~~~

我個女係大B (0701) , 我都係等緊York 回覆 interview 時間. 不過我係上星期初先寄信去 . 我都打過電話去問, 佢話收到好多信但仍在處理中. 跟住仲問小朋友幾月出世. 佢話個個都會 in. 但到底點分每段時間的收生人數?? 真係驚 in 前已收夠人, interview 只是做 show. 希望各位媽咪有消息就幫忙 update 下.  
‹ 上一主題|下一主題