用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 園玄換了校長,學校有無改變,正考慮是否選這校 ...
樓主: SuperPa
go

園玄換了校長,學校有無改變,正考慮是否選這校 [複製鏈接]

其實校長d英文唔係西人都不是太重要啦,d老師好咪得囉!不過我本人不想學校谷得D小朋友太勁,因為小女係細女,當初諗住間小學不會太多功課和太谷才去考的,但現才發現原來除了村校,香港都好難找到一間唔谷的學校,各位同意嗎?各位家長覺得圓玄算是得上是那種谷的小學嗎?請分享下啦!

她是不是外國讀書回來就不得而知,但我覺得她的口音一D都唔似西人,講的是香港地道式英文。似乎校內是但一個說英語的老師都比她說得好。

完全認同

她真的不錯, 是你們太多問題傘.

原帖由 大象 於 08-10-17 14:43 發表
她真的不錯, 是你們太多問題傘.

經常說學校不好, 校長不好, 不如你們的子兒退學啦!

我同其他家長也說她比以前的校長好好多.

算把啦 你呢句說話我都想講左好耐架啦, 其實我都好懷疑佢地係唔係有細路響樹讀緊 成日攪亂檔, 攪到d人都唔咁響樹出post, 只會pm來pm去 對學校咁不滿都仲會俾個細路響度讀, 唔通真係貪呢度要交學費咩 你睇下第二間學校d家長都唔會係咁啦
原帖由 大象 於 08-10-17 14:48 發表

經常說學校不好, 校長不好, 不如你們的子兒退學啦!

我同其他家長也說她比以前的校長好好多.

[quote]原帖由 菇芝bebi 於 08-10-17 23:38 發表
算把啦 你呢句說話我都想講左好耐架啦, 其實我都好懷疑佢地係唔係有細路響樹讀緊 成日攪亂檔, 攪到d人都唔咁響樹出post, 只會pm來pm去 對學校咁不滿都仲會俾個細路響度讀, 唔通真係貪呢度 ... [/quot

講得好呀...真係咁唔鐘意咪退學啦..又唔係有人逼你地係到讀...
一間學校點可以滿足到幾百個家長呀...有問題就同學校提出啦...我地呢班家長只係交流&傾下計

新校長有料到

新校長三個月內, 學校就有獲得不同的大型獎項,如校際朗誦, 運動等, 足證她有料到,
以前校長都不懂得發展學生的強項, 大型獎項很少

如果我資料無錯, 陳校長 係來自: King's College Old Boys' Association Primary School

我以前對該校 換校長也有點擔心, 現在聽到的全部是 positive comment.

我決定明年 把我的心肝寶貝 放在保圓.

原帖由 大象 於 08-12-10 18:36 發表
新校長三個月內, 學校就有獲得不同的大型獎項,如校際朗誦, 運動等, 足證她有料到,

仲有一點就係d細路係自已舉手參加集誦架, 即係話個個都係自願, 唔係由老師選的, 所以比其他學校公平, 而訓練時間都係在其中一個小息, 唔似其他學校咁放學後要留校操練, 係咁2都有咁好成績, 真係勁
原帖由 大象 於 08-12-10 18:36 發表

佢以前間學校在中西區, 應該都慣左進取型呱, 仲要響呢樹攪好間學校博上位加嘛
原帖由 JoiseMaMa 於 08-12-12 23:52 發表
如果我資料無錯, 陳校長 係來自: King's College Old Boys' Association Primary School

我以前對該校 換校長也有點擔心, 現在聽到的全部是 positive comment.

我決定明年 把我的心肝寶貝 放在保圓.

...

請問今朝企係學校門口的男士,  是誰?
是不是校監.

今日返學校接個女放學先知道, 校長, 學生, 老師, 工友和家長一起為迎接新年, 做了不少的佈置和學習活動,有種水仙花和寫揮大字, 而門口的對聯很溫馨, 好感動啊! 好感動啊!

係呀, 對門聯係校長對同寫架 真係超正

我聽小女說是另一位校長,是真的嗎?
原帖由 YanYan0116 於 08-12-18 10:21 發表
請問今朝企係學校門口的男士,  是誰?
是不是校監.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

原帖由 janetc 於 09-1-31 02:24 發表
我聽小女說是另一位校長,是真的嗎?

一月份的correspondence介紹了, 是Deputy head.

副校長

前陣子與這個副校長反映一些事宜, 他的態度十分不友善, 只說是小朋友問題, 全無愛心, 很差! 很差!

原帖由 YanYan0116 於 09-1-31 09:59 發表

一月份的correspondence介紹了, 是Deputy head.

原帖由 大象 於 09-2-19 12:18 發表
前陣子與這個副校長反映一些事宜, 他的態度十分不友善, 只說是小朋友問題, 全無愛心, 很差! 很差!

你同佢反映d咩呀? 講唔講得嫁?  

點解我囡囡會話男校長好好人

btw, 個副校長咩人黎? 好似都無人知佢背景...

我都唔明白點解會有人覺得校長的英文好! 學校有好多位老師都係由外國回來, 點解校長會差過佢地咁多呢? 只要係識英文既, 一聽都會知校長既英文有幾好!
不過, 我都好認同, 只要教師英文好, 教得好, 我都唔介意校長既英文唔好

我都有同副校傾過偈, 上次我問佢的問題, 佢不但有跟進, 仲係星期六親自俾電話覆我呀! 我就覺得副校好好!
我都係因為次次搵親校長, 佢唔係去左食飯, 就叫我問老師, 我先搵副校
大象到底你問副校咩呢? 因為我覺得副校唔會咁無禮貌, 因為佢對每個人都好有禮貌, 朝早放學都見佢同所有人講早晨同BYE BYE

大象,
我都好想知發咩事wor,因為我之前送囡囡返學時,見到副校長好nice呀,可唔可以講俾我地知呀,我地d家長都好想了解下。

同埋我都好想知點解咁多人都話陳校長唔好,因為我估計陳校長都應該有廿幾三十年教學經驗,我相信保良局請得佢返黎都一定有返咁上下年紀,年資同經驗,先有資格可以係保圓度做校長,但眼見咁多家長話佢唔好,我開始都有d擔心。

大象,

你同副校長反映啲嘜?上次我問佢學校的問題,他都很樂意回覆及接納, 對小朋友都很好, 每天他都在操場同小朋友談話, 啲小朋友又好熱情同佢講早晨, 為何說他不友善呢?是否你向他反映問題時你的態度有問題呢?

還有, 如他真的有問題 ,保良都不請他來當副校長啦 , 你要記住現在的校長都是保良請的.唔通你懷疑陳校長有問題, 所以才向副校反映?

不過, 你在上幾篇回應說現在的陳校長做事比以前的好及有幹勁,為何你不直接向陳校長反映問題呢?佢實SUPPORT你啦!

學校的好與壞是要處理及改進 , 但如有人別有用心地抺黑他人, 那麼這可怕的風氣就會纏擾不息地延續下去了.......

MSLAMLAMMA
‹ 上一主題|下一主題